Sådan stopper du din babys hikke

Hikke er ikke alvorligt, men mange prøver alligevel at finde en løsning.Der findes heldigvis et par husråd, du kan prøve for at stoppe din babys hikke. Vi deler dem med dig i dag.
Sådan stopper du din babys hikke

Sidste ændring: 25 august, 2022

Mange forældre bliver bekymrede, når deres baby hikker. Især hvis det sker ofte. Måske kan det berolige dig, når vi fortæller dig, at din babys hikke bestemt ikke er farligt – højst en smule irriterende for baby.

De fleste nyfødte oplever det på et eller andet tidspunkt, men det er harmløst og kræver ikke særlig behandling. Det opstår pludseligt men forsvinder også af sig selv efter kort tid.

For nogle forældre er det foruroligende, når deres baby har hikke. Det er ikke alvorligt, men mange prøver alligevel at finde en løsning.

Der findes heldigvis et par husråd, du kan prøve for at stoppe din babys hikke. Vi deler dem med dig i dag.

Hvad er hikke?

Hikke er et meget almindeligt forekommende fænomen hos spædbørn

Hikke har den medicinske betegnelse, singultus. Det er et symptom, som skyldes krampetrækninger i mellemgulvet. Mellemgulvet adskiller lungerne fra underlivet og spiller en vigtig rolle for vejrtrækningen.

Når vi hikker udånder vi luft i stedet for at indånde det. Derudover bliver vores stemmelæber også afbrudt, og derfor forekommer den karakteristiske lyd, “hik”.

Normalt forsvinder hikken hurtigt. Det er ikke farligt, og din baby vil ikke lide overlast.

Læs også:

Hvorfor får babyer hikke?

Det er endnu ikke fastslået, hvad der får din baby til at hikke, men der findes adskillige teorier. Meget tyder på, at nyfødte i mange tilfælde har et umodent nerve- og fordøjelsessystemer.

Din babys hikke kan skyldes umodenhed i nervesystemet

Nervesystemet styrer alle kroppens muskler. Når der opstår en irritation af mellemgulvsnerven og vagusnerven, udløser det ufrivillige bevægelser i mellemgulvet.

Hvordan påvirker dette barnet?

Alt tyder på, at umodenheden af dette system kan give din baby hikke. Det er også derfor, at for tidligt fødte babyer, hvis organer er mere umodne, har større tendens til at få hikke end andre. Små babyer får desuden hikke oftere end ældre babyer. Det er mest normalt, før de er seks måneder gamle.

Umodenhed i fordøjelsessystemet kan give hikke

Hikke kan også være relateret til umodenhed i fordøjelsessystemet

Babyer har et “umodent” fordøjelsessystem og er derfor mere modtagelige over for ændringer. Fordøjelsesforstyrrelser overstimulerer nemt mellemgulvet, og det kan give din baby hikke. Her er nogle eksempler på, hvornår det kan ske:

 • Når baby suger mælk, fordi maven udvides af den luft, der kommer ind.
 • Når baby har svært ved at få fat på brystvorten. Mange babyer har svært ved at gribe fat på brystvorten, hvilket får luft til at komme ind.
 • Hvis baby sluger luft, når den bruger en sut.
 • Hvis baby bruger en flaskesut med meget store eller meget små huller.
 • Hvis baby holdes i en dårlig kropsstilling, mens den spiser.
 • Hvis baby lider af gastroøsofagal refluks.
 • Hvis baby er bange eller stresset.
 • Hvis babys kropstemperatur ændrer sig.
 • Hvis du lægger din baby ned “for tidligt” uden den har bøvset mindst én gang.
 • Hvis du giver baby mad, den endnu ikke er klar til.

Læs også:

Hvordan stopper du din babys hikke?

Der er forskellige teknikker du kan anvende til at dæmpe en babys hikke

Hikke varer normalt kun et par minutter for de fleste babyer. Derfor er det normalt ikke nødvendigt at gøre en stor indsats for at forsøge at stoppe det.

Men hvis det bekymrer eller irriterer dig meget, er det nyttigt at kende nogle teknikker for at få det til at gå væk hurtigere.

Disse husråd er ikke en mirakelkur, der altid får hikke til at gå væk med det samme. Faktisk virker de ikke i alle tilfælde. Men de er værd at prøve.

Sådan stopper du din babys hikke:

 • Amning kan få din baby til at hikke. Derfor er det vigtigt, at du ammer dit barn, når det er roligt og før det er meget sultent. På den måde vil din baby spise langsommere og vil ikke sluge så meget luft.
 • Hvis babyen får hikke, når han/hun spiser, vil det første skridt være at skifte stilling og forsøge at få ham/hende til at bøvse og slappe af. Det bedste er at vente til, at hikken er gået over, inden amningen genoptages.
 • Når babyen spiser for hurtigt er det bedst at stoppe og starte igen efter et par minutter. Ideen er, at få din baby til at holde op med at sluge luft, mens den spiser.
 • Hold din baby i en lodret stilling efter amningen for at slippe af med ekstra luft.
 • Temperaturændringer kan også forårsage hikke. Det er derfor vigtigt at holde din baby varm og undgå træk.

Hikke er et naturligt fænomen, og det er ikke skadeligt for din baby. Du er ikke nødvendigt at gå til lægen, medmindre din babys hikke ledsages af intens gråd, eller hvis det varer i mange timer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.