Børns kalciumbehov: Hvor meget har de brug for?

Læs videre, hvis du vil lære børns kalciumbehov at kende. Dette mineral er vigtigt for at forhindre strukturelle ændringer af knoglevævet.
Børns kalciumbehov: Hvor meget har de brug for?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er vigtigt at dække børns kalciumbehov for at sikre optimal knogleudvikling. Ellers kan der på mellemlang sigt opstå knoglerelaterede sygdomme, hvoraf osteoporose er den farligste af dem alle.

Den er normalt forbundet med en reduktion af mineraltætheden og en øget risiko for brud. En kosttilpasning vil hjælpe med at forebygge denne ændring.

Før vi begynder, skal vi understrege, at det er vigtigt at dække det daglige behov for essentielle næringsstoffer for at undgå ændringer i kroppen, der kan forårsage udvikling af komplekse sygdomme.

I mange tilfælde taler vi kun om nogle få milligram om dagen, men det vil være afgørende, at dette næringsstof optræder i barnets daglige ernæring for at opretholde en god sundhedstilstand gennem årene.

Hvad er børns kalciumbehov?

Kalcium er et mineral, der opfylder flere funktioner i menneskekroppen. Det bruges til at muliggøre muskelsammentrækninger og indgår også i knoglevævet.

Hos børn fra 1 til 3 år er det nødvendigt at sikre et indtag på ca. 700 milligram af dette mineral om dagen. Fra 4 til 8 år er det vigtigt at øge indtaget til 1000 milligram for at nå op på 1300 milligram fra 9 år og op til 18 år.

Under alle omstændigheder er det ikke kun forbruget af dette næringsstof, der bør overvåges. Det er også vigtigt at sikre, at D-vitaminniveauet er optimalt.

Dette stof øger optagelsen af kalcium i tarmene og muliggør den efterfølgende fiksering af kalcium i knoglevævet. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Best Practice & Research bidrager det til at forebygge udviklingen af osteoporose på mellemlang sigt.

Kosttilskud med kalcium

Sørg for, at dit barn får den anbefalede daglige dosis kalcium for at få stærke knogler.

D-vitamin er imidlertid et næringsstof, der er en mangelvare i fødevarer. Den bedste måde til at sikre, at behovet dækkes, er ved at udsætte sig for sollys, som fremmer den endogene syntese.

Det er nødvendigt at solbade i 20 minutter hver anden til tredje dag for at opnå en tilstrækkelig produktion. Den gode nyhed er, at da det er et fedtopløseligt stof, kan det ophobes i fedtvævet og dermed gemmes til de måneder, hvor der ikke er så meget sol.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: D-vitamins funktioner

Hvilke fødevarer indeholder kalcium?

Mejeriprodukter er de bedste kilder til kalcium i kosten. Desuden formår disse produkter at levere en betydelig mængde proteiner af høj biologisk værdi. De indeholder alle de essentielle aminosyrer og har en god fordøjelighedsscore.

Et regelmæssigt indtag af dem er afgørende for at opretholde en optimal muskelfunktion, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i Nutrition Research.

Nødder kan også levere betydelige mængder kalcium. Disse fødevarer anses for at have en høj ernæringstæthed, da de indeholder en god dosis af mange vigtige mikronæringsstoffer såsom vitaminer og mineraler.

Desuden er disse frugter en glimrende kilde til antioxidanter. Disse elementer neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne effekt har vist sig at reducere risikoen for udvikling af kroniske og komplekse sygdomme.

Mange andre grøntsager kan imidlertid også være en kilde til kalcium. Et eksempel er grønne bladgrøntsager, som f.eks. spinat. Blot én portion indeholder 120 milligram af mineralet, hvilket er en ganske betydelig dosis. Når alt kommer til alt, er det vigtigste at have en varieret kost.

På denne måde vil det være sjældent, at der er et underskud af vigtige næringsstoffer. Hvis du har mistanke om et underskud, kan du altid konsultere en specialist for at vurdere, om tilskud er en god idé.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Osteogenese: Hvordan vokser knoglerne?

Hvornår skal man give kalciumtilskud til børn

Generelt er det normalt ikke nødvendigt at inkludere kalciumtilskud i kosten. Det samme gælder ikke for D-vitamin. Det kan være vigtigt at overveje at indtage et tilskud af dette næringsstof for at normalisere dets niveau i blodet, hvilket vil bidrage til en mere effektiv udnyttelse af kostens kalcium.

Det kan dog være nødvendigt at overveje et ekstra indtag af mineralet i tilfælde af meget restriktive diæter, især når der påvises problemer med børns vækst. Hvad man dog ikke bør gøre, er at indtage en multivitamin med mineraler i.

I de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at ty til høje doser af vitaminer fra gruppe B eller C. Faktisk kan det være kontraproduktivt på mellemlangt sigt.

Kosttilskud, der indeholder kalcium

Normalt har børn, der spiser en afbalanceret kost, ikke brug for kalciumtilskud.

Kend børns kalciumbehov

Nu kender du børns kalciumbehov. Dette næringsstof er vigtigt for muskelsammentrækningen og for skelettet. Det er afgørende at opfylde det daglige behov, især for kvinder.

Efter overgangsalderen begynder knoglemineraltætheden at falde, så alt det calcium, der hidtil er indtaget, tjener til at undgå strukturelle ændringer, der kan føre til osteoporose. Dermed forebygges brud.

Som det sidst skal du huske på, at når det drejer sig om at forbedre knoglesundheden, er det også vigtigt at motionere regelmæssigt. Fokus bør først og fremmest være på styrketræning.

Dette vil holde musklerne stærke, forhindre knoglerne i at absorbere stød og forbedre den mekaniske funktion af den menneskelige krop. Tilstrækkeligt proteinindtag vil også være afgørende for at maksimere hypertrofi og tilpasninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.