D-vitamins funktioner

Vidste du, at D-vitamin også er kendt som "solskinsvitamin"? Men det spiller ikke kun en rolle i dannelsen af knoglevæv. Udforsk i dag, hvilke funktioner D-vitamin har, og hvordan du kan forebygge mangel.
D-vitamins funktioner
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 25 august, 2022

D-vitamins funktioner er til gavn for kroppen på mange måder. Faktisk fungerer D-vitamin som et hormon. Det er derfor, at det udfører vigtige funktioner i menneskekroppen. I modsætning til mange andre vitaminer kan D-vitamin syntetiseres endogent.

D-vitaminreceptorer findes i mere end 50 forskellige væv og spiller en rolle i reguleringen af mere end 200 gener. Det gør det til et vigtigt vitamin for at holde sig sund. Dette vitamin består af fedtopløselige forbindelser. Der er ergocalciferol (D2) og cholecalciferol (D3).

D-vitamins funktioner og dets rolle for sundheden

Ifølge oplysninger offentliggjort i International Journal for Vitamin and Nutrition Research er de vigtigste af D-vitamins funktioner følgende.

Der er en klar sammenhæng mellem D-vitamins funktioner og knoglesundheden. En alvorlig mangel kan manifestere sig som rakitis hos børn eller osteomalaci hos voksne.

Selv om disse tilstande ikke er almindelige i dag, er osteoporose stadig udbredt. Normale D-vitaminniveauer kan forhindre udviklingen af denne sygdom, der svækker knoglerne og øger risikoen for brud.

I de seneste år har forskerne imidlertid undersøgt dets rolle i andre sundhedsaspekter.

Man ved mere og mere om dets mulige rolle i udviklingen af autoimmune sygdomme (lupus, leddegigt eller multipel sklerose), forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og nogle typer kræft. Det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Portuguese Medical Act.

Smerter i håndled

D-vitamin er et næringsstof, der spiller en rolle for knoglesundheden. Det spiller også en rolle i overførslen af nerveimpulser til musklen.

D-vitaminmangel

D-vitaminmangel er et stort globalt folkesundhedsproblem. På grund af D-vitamins funktioner i kroppen kan vi simpelthen ikke undervurdere konsekvenserne af denne situation.

Hovedårsagen til denne mangel er manglende soleksponering. Som du vil se nedenstående, er dette den vigtigste måde at få D-vitamin på. På den anden side kan visse tilstande øge risikoen for at udvikle D-vitaminmangel:

 • Malabsorptionssyndrom, som er lidelser, der gør det svært for tyndtarmen at optage nok af visse næringsstoffer og væsker. Dette omfatter f.eks. Crohns sygdom eller cøliaki.
 • Nyre- eller leversygdomme: Kroppen har brug for at omdanne D-vitamin til en aktiv form. For at dette kan ske, skal disse organer fungere korrekt.
 • Alder.
 • Nogle lægemidler reducerer D-vitaminoptagelsen.
 • Lav soleksponering.
 • Personer med mørk hud.
 • Fedme.

De vigtigste kilder til D-vitamin

For at kunne udnytte fordelene ved dette vitamin er det vigtigt at kende de kilder, der giver dig mulighed for at sikre normale niveauer. Der er to måder at opnå dette på: Gennem fødevarer og hudsyntese.

D-vitamin i fødevarer

Ikke mange fødevarer indeholder dette vitamin, og de, der gør, indtages sparsomt (f.eks. indvolde eller smør). De fødevarer, der er rigest på dette vitamin, er:

 • Fede fisk. Sild, makrel, sardiner, tun og laks.
 • Lever og andre indvolde, også i patéer og foie gras.
 • Fede oste og smør.
 • Æg. Æggeblommer indeholder D-vitamin.
 • Svampe.
 • Berigede fødevarer. Fødevarer, der er beriget med vitaminer og mineraler, bliver mere og mere almindelige. I dette tilfælde er visse typer mælk, grøntsagsdrikke, juice og morgenmadsprodukter beriget med D-vitamin.
Fed fisk i skål

Du kan også finde dette næringsstof i andre fødevarer, f.eks. fede oste, æg og berigede kornprodukter.

Syntese i huden og sollys

Dette er den kilde, der giver kroppen mest D-vitamin. Ultraviolet solstråling stimulerer produktionen af D3-vitamin i overhuden.

Ifølge aktuelle videnskabelige undersøgelser er fem til 15 minutters direkte soleksponering i ansigtet og på armene nok til at forebygge D-vitaminmangel.

Nogle faktorer kan dog hindre denne syntese:

 • Efterhånden som vi bliver ældre, mister vi evnen til at syntetisere D-vitamin.
 • Jo mørkere din hud er, jo mere skal du udsætte dig selv for solen.
 • Solbeskyttelsesfaktorer på over otte gør det svært for solens stråler at trænge ind i huden.
 • Intensiteten af sollyset: Det er ikke det samme om vinteren som om sommeren og heller ikke i alle regioner.

Du skal udsætte dig selv for solen regelmæssigt for at sikre normale D-vitaminniveauer, men du skal også være opmærksom på de risici, det indebærer.

De risici, der skiller sig mest ud, er hudkræft og tidlig aldring. Derfor er det vigtigt at følge eksperternes råd, når det gælder om at udsætte sig selv for solen.

D-vitamins funktioner: Et vigtigt næringsstof

Blodprøver kan påvise D-vitaminmangel. Det er den bedste måde til at finde ud af, om du skal tage et tilskud eller ej.

Følg altid din læges anbefalinger, når du udsætter dig selv for solen, og spis fødevarer, der er rige på D-vitamin, for at undgå mangel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Stöcklin, E., & Eggersdorfer, M. (2013). Vitamin D, an essential nutrient with versatile functions in nearly all organs. International Journal for Vitamin and Nutrition Research83(2), 92–100. https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000151
 • Religi A., Backes C., Chatelan A., Bulliard JL., et al., Estimation of exposure durations for vitamin D production and sunburn risk in Switzerland. J Expo Sci Environ Epidemiol, 2019. 29 (6): 742-752
 • Cardoso AT., Nanji L., Costa J., Vaz Carneiro A., Analysis of the cochrane review: vitamin D supplementation for prevention of cancer in adults. Acta Med Port, 2014. 27 (4): 411-3.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.