Alt om bristning under fødsel

Bristning er almindeligt ved fødsel og kan være meget smertefuldt. Find ud af mere om bristning under fødslen, og hvordan du forhindrer det.
Alt om bristning under fødsel

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Bristning under fødsel er en komplikation, der kan have alvorlige konsekvenser.

Selv i de mest vanskelige tilfælde, med rettidig og effektiv pleje, kan disse skader imidlertid heles og udgør ingen alvorlige komplikationer.

Bristning forekommer hyppigere under fødsler med tang, eller når der blev udført en episiotomi (indsnit for at forstørre den ydre åbning af de kvindelige kønsdele).

Mange medicinske fagfolk overalt i verden undersøger den mest effektive måde at reducere forekomsten af ​​bristning under fødsel. Der er dog nogle forebyggende foranstaltninger, der kan træffes for at minimere sandsynligheden for bristning under fødsel.

Hvad er bristning under fødsel?

Nyfødt baby med sin mor, der har oplevet bristning under fødsel

Bristning under fødsel er et brud på huden i perineum eller området mellem vagina og anus. Dette er en hyppig forekomst under fødsel og påvirker et stort antal kvinder, der gennemfører vaginale fødsler.

Disse bristninger sker, når babyen passerer gennem fødselskanalen. Dette medfører, at nogle af musklerne, der er placeret ved gulvet eller i bunden af ​​bækkenområdet, rives i stykker.

Læs også: Blødning under graviditeten: Årsag og forebyggelse

Disse bristninger varierer i grad. De kan variere fra små brud til dybe flænger. Generelt er de forårsaget af hud, der ikke er tilstrækkeligt forberedt på fødsel og ikke strækker sig korrekt under fødslen.

Hvorfor forekommer bristning under fødsel?

Nogle forhold gør kvinder mere tilbøjelige til at lide bristning under fødsel. F.eks. er det mere sandsynligt, at kvinder, der føder deres første barn, eller kvinder, der har lidt af en tredje- eller fjerdegrads bristning under en tidligere fødsel, lider af bristning under fødslen. Nogle andre forhold, der kan have indflydelse på bristning, inkluderer:

 • Babyen er meget stor.
 • Igangsat fødsel, især hvis tang anvendes.
 • At få eller tidligere have fået en episiotomi eller et snit, som læger foretager for at udvide fødselskanalen.
 • Babyen fødes med ansigtet opad, siddende eller i sædestilling.
 • Babyens skuldre er dårligt placeret i moderens bækken.
 • Pres begyndte for tidligt eller er for hårdt.
 • Når afstanden mellem vaginalåbningen og anus er meget lille.

Grader af bristning ved fødsel

Bristning klassificeres i fire grader. De fire grader er som følger:

 • Første grad: Disse forekommer, når huden får et lille, overfladisk snit. I dette tilfælde heles såret let uden større konsekvenser.
 • Anden grad: Såret påvirker overfladisk en del af en muskel i mellemkødet. Sting kræves.
 • Tredje grad: Bristning påvirker musklerne i mellemkødet og går hele vejen til lukkemusklen i anus.
 • Fjerde grad: Såret påvirker hele mellemkødet, lukkemusklen og anusvæggen. Både denne og den tredje grad af bristning har en vanskelig og smertefuld heling.

Læs også: Alt om svangerskabsforgiftning: Komplikation hos gravide

Sådan forhindres bristning under fødsel

Vandfødsler har en lavere frekvens af bristning

Den bedste måde at forhindre bristning under fødsel er ved at tage nogle forebyggende foranstaltninger under graviditeten. Disse forebyggende foranstaltninger er også nyttige til at undgå en episiotomi under fødslen. De primære forebyggelsesmetoder inkluderer følgende:

 • Massage af mellemkødet:Massage af mellemkødet ved hjælp af olier, der er egnede og sunde til det område. Dette hjælper med at give muskler og hud i dette område elasticitet.
 • Knibeøvelser: Denne teknik styrker de vaginale muskler. Det anbefales at udføre dem hver dag fra den femte måned af graviditeten.
 • Bremse babyens passage gennem fødselskanalen. Dette hjælper musklerne med at få tid til at forberede sig og reducerer den kraft, som babyen kommer ud med.
 • Fødselsstillingen: Der er evidens for, at nogle stillinger hjælper mellemkødet. At sidde, stå eller ligge på din side er alle eksempler. Vandfødsler har også en lavere frekvens af bristning.
 • Varme omslag: De tjener til at give musklerne mere elasticitet og hjælpe med at lindre smerter under fødslen.

Anvendelsen af ​​kommercielle olier i sig selv og vaginale udvidere, der blæses op som en ballon, har ingen væsentlig indflydelse på elasticiteten af ​​de vaginale muskler eller udvidelsen af ​​vagina.

Er du gravid? Er du bekymret for bristning under fødslen? Følg rådene ovenfor for at mindske muligheden for bristning under fødsel. Glem naturligvis ikke at diskutere tvivl eller bekymringer med din fødselslæge.

Det kan interessere dig ...
Forskelle på første og anden graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forskelle på første og anden graviditet

Der er nogle vigtige forskelle på første og anden graviditet. I løbet af din anden graviditet kan du f.eks. ikke hvile lige så meget som under den ...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.