Broccolis gavnlige virkning på dit helbred

For at få mest muligt ud af broccoli er det bedst at spise det rå. Vidste du, at det kan give op til 150% af det daglige anbefalede antal vitamin C?
Broccolis gavnlige virkning på dit helbred
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Broccoli er en af de mest kendte grønne grøntsager rundt om i verden. Den er værdsat for både dens kulinariske anvendelser og dens ernæring. Men kender du til broccolis gavnlige virkning på dit helbred? Læs med og bliv klogere p0å hvorfor du bør inkludere broccoli i din daglige kost!

Selvom den ikke er alles favorit, begynder mange mennesker nu at gøre den til en del af deres kost, idet de ved, hvor god den er for deres krop.

Det er en meget komplet fødevare, og giver op til 150% af den anbefalede daglige mængde C-vitamin pr. 100 gram.

Derudover er det en naturlig kilde til B vitaminer, essentielle mineraler og kraftfulde antioxidanter, der effektivt bekæmper oxidative skader.

Som om det ikke var nok, indeholder den meget få kalorier, der har høje niveauer af chlorophyll, og den har vist sig at være en effektiv behandling mod øjenproblemer.

Da broccoliens utrolige godhed stadig ikke er kendt, vil vi gerne dele 8 hovedfordele, den giver til din krop.

1. Broccolis gavnlige virkning hjælper med at afgifte din krop

Regelmæssigt forbrug af broccoli understøtter din lever i filtrering og eliminering af affaldsstoffer.

Antioxidanterne, vitaminerne og mineralerne i den sænker indholdet af toksiner i dit blod og stimulerer elimineringen gennem dit ekskretionssystem.

Det bedste af det hele er, at disse afgiftningsfordele kan vare i en uge eller to efter at have spist dem.

2. Broccolis gavnlige virkning forbedrer din øjenhygiejne

Denne grøntsag er en af ​​de bedste fødevarer til beskyttelse og forbedring af øjets sundhed.

Den indeholder høje niveauer af riboflavin, også kendt som vitamin B12, hvilket er nødvendigt for dine øjne til at tilpasse sig ændringer i lyset.

En vitamin B12-mangel kan føre til inflammatoriske problemer, sløret syn og okulær stress.

Den giver også lutein og zeaxanthin, to carotenoider, der spiller en meget vigtig rolle i at holde øjnene sunde.

Begge hjælper med at mindske risikoen for forstyrrelser i makulaen, såsom makuladegeneration og grå stær.

3. Broccolis gavnlige virkning sænker aldringsprocessen

Broccolis gavnlige virkning inkluderer bekæmpelse af tidlig aldring

Når du tager en bid broccoli, frigives et stof kaldet sulforaphane.

Dette hjælper med at styrke dit immunforsvar og mindske risikoen for almindelige sygdomme forbundet med aldring, som gigt, hjertekar-sygdomme og Alzheimers sygdom.

Dette sammen med de andre antioxidanter i broccoli hjælper med at beskytte din hud og forhindre tidlige tegn på aldring såsom rynker.

4. Broccolis gavnlige virkning understøtter kardiovaskulær sundhed

Broccoli er en fiberrig mad, der sænker blodtrykket og kolesterolniveauet i dine arterier, hvis det forbruges regelmæssigt.

Dens sulforaphan aktiverer et protein, der har ansvaret for at forhindre dannelse af plak i dine arterier.

Derudover indeholder den en kraftig anti-inflammatorisk middel, der forhindrer problemer i dit kredsløbssystem og beskytter dine celler.

5. Broccolis gavnlige virkning forhindrer slidgigt

Du ved det måske ikke, men denne korsblomst grøntsag er en af de bedste plantebaserede kilder til calcium.

Regelmæssigt forbrug sænker led- og knogleproblemer såsom gigt og slidgigt.

Det lader til, at sulforaphanen blokerer et enzym, der fremskynder bruddet af brusk, der beskytter dine knogler.

6. Broccolis gavnlige virkning kontrollerer betændelse

Inflammation er din krops forsvarsmekanisme, der opstår som følge af traumer, ophobning af skadelige stoffer eller væskeretention.

Selv om det er en del af helingsprocessen, kan det blive en udløser for andre lidelser, især hvis man ikke tager sig af det i tide.

Sundhedseksperter anbefaler at spise broccoli og andre grønne grøntsager for at holde betændelsen under kontrol, fordi de indeholder et stof kaldet isothiocyanat.

7. Broccolis gavnlige virkning forbedrer hudens sundhed

Spise broccoli forbedrer din huds sundhed, da det er en naturlig kilde til vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer, som hjælper med at holde din hud fast, sund og elastisk.

Den indeholder betydelige mængder af vitaminer A og E, begge kendt som antioxidanter, der stopper frie radikaler i at beskadige celler.

Den indeholder også C-vitamin, et nødvendigt næringsstof til opretholdelse af kollagen og elastin, der holder din hud ungt udseende.

Der er mere: den hjælper endda med at beskytte hudens cellemembraner, samtidig med at den minimerer skader forårsaget af UVA-stråler.

8. Broccolis gavnlige virkning hjælper med at forhindre anæmi

På grund af dens høje jernindhold og niveauer af højkvalitetsprotein er tilføjelse af denne grøntsag til din kost en god måde til at forhindre anæmi og træthed på.

Regelmæssig spisning af den forbedrer produktionen af ​​røde og hvide blodlegemer. Disse er nødvendige for din krop til korrekt brug af næringsstoffer.

Nyd den som en del af din regelmæssige kost! Du vil blive overrasket over alle de måder, du kan inkorporere detnpå, selv i grønne smoothies og juice.

Husk at det er tilrådeligt at spise den rå, hvis du vil få det meste ud af dens mange næringsstoffer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de Docentes, E., Pruimboom, L., Formación, P. N. I., & Plus, P. Brócoli (Brassica itálica).
  • Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011). Health benefits and possible risks of broccoli–an overview. Food and Chemical Toxicology, 49(12), 3287-3309.
  • López-Chillón, M. T., Baenas, N., Villaño, D., Zafrilla, P., García-Viguera, C., & Moreno, D. A. PAPEL DEL BRÓCOLI EN LA ALIMENTACIÓN Y LA SALUD.
  • Vasanthi, H. R., Mukherjee, S., & Das, D. K. (2009). Potential health benefits of broccoli-a chemico-biological overview. Mini reviews in medicinal chemistry, 9(6), 749-759.
  • Ye, L., Dinkova-Kostova, A. T., Wade, K. L., Zhang, Y., Shapiro, T. A., & Talalay, P. (2002). Quantitative determination of dithiocarbamates in human plasma, serum, erythrocytes and urine: pharmacokinetics of broccoli sprout isothiocyanates in humans. Clinica chimica acta, 316(1-2), 43-53.
  • Zamora, E. (2016). El cultivo de Brócoli. Serie guías–producción de hortalizas. Universidad de Sonora. Hermosillo, México. Recuperado de: http://www. agricultura. uson. mx/Zamora/BROCOLI-DAG-HORT-010. pdf.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.