Brødnøddefrugten: Egenskaber og fordele

Brødnøddefrugten har en nøddeagtig smag, som kan indgå regelmæssigt i kosten. Den kan bruges til at lave en kaffelignende drik.
Brødnøddefrugten: Egenskaber og fordele

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Brødnøddefrugten er også kendt som ramonfrugten og ojoche-frugten. Det er en almindelig fødevare i lande som Mexico og Brasilien, som kan være en kilde til næringsstoffer af høj kvalitet.

Den kommer fra Brosimum alicastrum-træet, og det er ikke almindeligt at finde den i europæiske områder, selv om den gradvist spredes over hele verden på grund af dens sundhedsmæssige fordele. Nogle betragter den som en superfood. Det er et udtryk, som ernæringseksperter normalt ikke bryder sig om.

Før vi begynder, bør vi nævne, at grøntsager, der dyrkes i den sydlige del af det amerikanske kontinent, normalt er kendetegnet ved høje koncentrationer af antioxidanter.

Disse elementer hjælper med at neutralisere dannelsen af frie radikaler, hvilket kan bidrage til at forhindre udviklingen af visse komplekse sygdomme. Når alt kommer til alt, er kontrol af redoxbalancen nøglen til at forhindre, at sundhedstilstanden forværres med årene.

Næringsstoffer i brødnøddefrugten

Brødnøddefrugten kan bruges til at lave en drik, der fungerer som kaffeerstatning. Den indeholder ikke giftige elementer eller allergifremkaldende stoffer.

Den er heller ikke påvirket af aflatoksiner, hvilket anses for at være meget positivt set ud fra et fødevaresikkerhedsmæssigt synspunkt. De koncentrerede kulhydrater har et lavt glykæmisk indeks, og den er en kilde til essentielle mineraler og vitaminer.

En drik med brødnøddefrugten og kanel

Det er først og fremmest vigtigt at fremhæve tilstedeværelsen af calcium, jern og A-, B-, C- og E-vitamin i brødnøddefrugten. Det er også en kilde til protein, så det vil hjælpe med at dække dit daglige behov. Den kan uden større problemer indgå i forbindelse med en hypokalorisk kost med et mål om vægttab.

Fordele ved brødnøddefrugten

Ud fra fordelene vil brødnøddefrugt hjælpe med at forebygge situationer med jernmangelanæmi. Det er klart, at dette mineral har en lav tilgængelighed. Men når det administreres med en betydelig mængde C-vitamin, forbedres absorptionen. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Annals of the New York Academy of Sciences.

Brødnøddefrugten malet til pulver

C-vitamin er i sig selv i stand til at styrke både den medfødte og den adaptive immunfunktion. Det beviser en undersøgelse, der er offentliggjort i Nutrients.

Hvis du holder niveauerne af dette element i optimale områder, vil det bidrage til en bedre håndtering af symptomerne, hvis du udvikler en smitsom sygdom. Derfor anbefales det at tilføre en ekstra portion, når man opdager et problem af denne type.

Herudover må man ikke glemem kaliumindholdet i brødnøddefrugten. Det er et mineral, der har en antagonistisk virkning i forhold til natrium, når det gælder kontrol af blodtrykket.

Derfor er det vigtigt at sikre et tilstrækkeligt og kontinuerligt indtag for at undgå episoder af hypertension, der kan være skadelige. En artikel offentliggjort i Journal of the American Heart Association bekræfter dette.

Hvordan indtager man brødnøddefrugt?

Generelt bruges brødnøddefrugt til at lave en drik, der ligner kaffe, især hvad angår organoleptiske egenskaber. Den kan dog også koges til en pasta og derefter formes til pandekager, som kan fyldes med forskellige ingredienser. Den er endda blevet brugt som erstatning for majs i nogle kulturer.

Selv om den ikke er en almindelig ingrediens i det europæiske køkken, bruges den ofte i forskellige opskrifter i lande i Sydamerika. Den har en smag, der minder lidt om valnød, så den kan forbedre mange forskellige opskrifter og drikkevarer.

Brødnøddefrugten: En frugt af høj kvalitet

Som du kan se, indeholder brødnøddefrugten vitaminer, mineraler og antioxidanter af høj kvalitet, der kan indgå i din kost for at reducere sygdomme.

Disse elementer er nødvendige for at hjælpe kroppens fysiologi til at fungere effektivt. For at opleve positive virkninger skal det dog sikres, at de indføres i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost.

Afslutningsvis skal det bemærkes, at et overdrevent forbrug af antioxidanter i visse situationer kan være skadeligt.

For eksempel er det ikke tilrådeligt at indtage disse elementer ekstra gennem tilskud, når man træner. Ellers kan de cellulære kommunikationsveje blive hæmmet, hvilket påvirker hypertrofi og muskelstyrkeforøgelse negativt.

En vis mængde indtaget gennem fødevarer kan dog optimere genopretningsprocesserne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.