Hvad tre kopper kaffe om dagen kan gøre for din lever

Der er stadig flere beviser for, at der er en sammenhæng mellem kaffeforbrug og et godt helbred. Find ud af, hvorfor et par kopper kaffe om dagen er godt for din lever!
Hvad tre kopper kaffe om dagen kan gøre for din lever

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vidste du, at tre kopper kaffe om dagen kan være godt for dit helbred? Faktisk er der allerede flere undersøgelser, der viser, at kaffeforbrug kan være meget gavnligt for helbredet, så længe det indtages i moderate mængder.

Indtil for blot få år siden undgik mange mennesker at drikke dette stof, fordi de troede, at det var skadeligt for kroppen på grund af dets koffeinindhold. År efter år er der imidlertid blevet foretaget ny forskning, og det har vist sig, at kaffeforbrug i moderate mængder faktisk er gavnligt for vores helbred.

Alligevel er det vigtigt, at du i tilfælde af ethvert medicinsk problem taler med din læge for at sikre dig, at det er det bedste valg for dig.

Forskningen om kaffe

Flere undersøgelser har vist, at kaffe har positive virkninger i behandlingen og forebyggelsen af problemer som diabetes, Alzheimers og endda Parkinsons sygdom. Nu giver nye undersøgelser os endnu en vigtig grund til at drikke mere kaffe og nyde fordelene ved denne drik.

I en undersøgelse foretaget af National Cancer Institute i Bethesda (Maryland, USA) og offentliggjort i tidsskriftet Hepatology blev det afsløret, at kaffeforbrug har positive virkninger på leveren.

For at gennemføre denne undersøgelse brugte forskerne data fra US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES, 1999-2010). De udvalgte i alt 27.793 deltagere over 20 år.

De frivillige udfyldte en undersøgelse om deres kaffevaner. Forskerne målte også forskellige markører for leverfunktionen i deres blod.

Formålet med undersøgelsen var at måle deltagernes leversundhed. Overordnet set blev det konstateret, at de personer, der drak tre eller flere kopper kaffe om dagen, havde lavere niveauer af leverenzymer sammenlignet med dem, der ikke drak kaffe.

Sammenfattende fastslog forskerne, at andre forbindelser i kaffe end koffein fremmer leverens sundhed, når de indtages med måde.

Vi tror, at du gerne vil læse: Sunde vaner for at drikke kaffe

Flere kopper kaffe om dagen reducerer risikoen for fibrose

I anden forskning, der også blev offentliggjort i tidsskriftet Hepatology, blev det afsløret, at kaffeindtag reducerer den øgede opbygning af bindevæv (fibrose) i leveren hos patienter med ikke-alkoholisk fedtleversygdom betydeligt.

Forskningen fastslog, at koffein kan reducere fibrose hos personer med fedtleversygdom. Det kan det også gøre hos personer med kronisk leversygdom.

For at gennemføre denne forskning interviewede forskerne 306 personer om deres koffeinindtag og inddelte dem i fire grupper, der skulle klassificeres: Patienter uden tegn på fibrose på ultralyd (kontrolgruppen), steatose, stadium 0-1 ikke-alkoholisk steatohepatitis (NASH) og stadium 2-4.

Patienter med denne tilstand, der indtog dette stof, viste en betydelig forskel sammenlignet med patienter med NASH-stadium 0-1.

Kvindelig laborant

Interessant nok var kaffeforbruget højere hos patienter med NASH-stadium 0-1 med 58% koffeinindtag fra normal kaffe sammenlignet med patienter med NASH-stadium 2-4 med kun 36% koffeinindtag fra normal kaffe.

Ifølge eksperter er der dog behov for mere dokumentation og forskning for at undersøge mængden af forbrug af dette stof i kliniske resultater.

Læs: Næringsstoffer og øvelser til at opretholde en sund, ren og stærk lever

De sundhedsmæssige fordele ved tre kopper kaffe om dagen

Samlet set bliver fordelene ved dette stof mere og mere tydelige. Dette er på trods af, at man længe troede, at det kunne være skadeligt for helbredet. Det er dog altid bedst at konsultere en læge, hvis du har sundhedsproblemer.

Når det er sagt, er her nogle af de nyopdagede fordele ved kaffe:

  • Nyere forskning har vist, at dette stof kan forebygge og beskytte mod diabetes.
  • På grund af dets høje indhold af antioxidanter er det forbundet med beskyttelse mod celleskader forårsaget af frie radikaler.
  • Regelmæssig kaffeindtagelse reducerer risikoen for skrumpelever.
Kvinde drikker kaffe
  • Desuden reducerer det risikoen for at lide af hjertesygdomme takket være dets høje indhold af flavonoider.
  • Indtagelse af kaffe er forbundet med en reduktion af risikoen for galdesten og galdeblæresygdomme.
  • Som det sidste nærer kaffe bakteriefloraen i vores tarme, hvilket gavner vores fordøjelsessystem.

Hypertensive patienter med ukontrolleret blodtryk bør dog undgå store doser koffein. Hos personer med et velkontrolleret blodtryk er kaffeforbrug sandsynligvis ufarligt. Denne hypotese skal dog bekræftes af yderligere forskning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jiang X, Zhang D, Jiang W. Coffee and caffeine intake and incidence of type 2 diabetes mellitus: A meta-analysis of prospective studies. European Journal of Nutrition. 2014.
  • Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017;
  • Alferink LJM, Fittipaldi J, Kiefte-de Jong JC, Taimr P, Hansen BE, Metselaar HJ, et al. Coffee and herbal tea consumption is associated with lower liver stiffness in the general population: The Rotterdam study. J Hepatol. 2017;

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.