Fordelene ved majs

Denne kornsort har trængt sig ind i næsten alle køkkener i verden. Udforsk alle fordelene ved majs, samt nogle kontraindikationer.
Fordelene ved majs
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 14 november, 2022

Majs er en kornsort med en lang historie. De amerikanske indianere betragtede det før Christoffer Columbus’ ankomst som livsgrundlaget. Dette korn har siden da trængt ind i næsten alle køkkener i verden. Udforsk alle fordelene ved majs samt nogle kontraindikationer.

Der findes utallige sorter og de kan findes i forskellige retter på alle kontinenter. Du har helt sikkert spist det hundredvis af gange i dit liv!

Men har du nogensinde spekuleret på, hvad det gør for dig? Kan det skade dig at spise det? I denne artikel vil vi fortælle dig alt om fordelene ved majs og dets næringsværdi i madlavning. Læs videre og lær mere om det.

Næringsværdi for majs

Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er majs bedre end andre kornsorter, bortset fra proteinindholdet. Ifølge det amerikanske landbrugsministerium (USDA) giver 100 gram majs 86 gram kilokalorier, 3,27 gram protein, 18 gram kulhydrater og 2 gram fibre. Det anses for at være en god stivelseskilde, da det indeholder 5,7 gram.

Det er en god kilde til mineraler. Det giver 37 milligram magnesium, 270 milligram kalium, 89 milligram fosfor og 15 milligram natrium. Med hensyn til vitaminer indeholder det 6,8 milligram C-vitamin, 187 internationale enheder A-vitamin, 42 mikrogram folinsyre og 23 milligram cholin.

Det er det eneste korn med provitamin A, hvilket betyder, at det er det eneste, der kan omdannes til A-vitamin af kroppen.

Fordelene ved majs

Indtagelsen af majs har vigtige sundhedsmæssige fordele. Vi forklarer dem nedenstående.

Majs i skål

1. Antioxidant egenskaber

Det indeholder carotenoider, såsom lutein (644 internationale enheder) og cryptoxanthin (115 internationale enheder), og deres evne til at blokere frie radikaler er berygtet. Begge stoffer betragtes som potente antioxidanter.

Lutein og cryptoxanthin er ofte ansvarlige for den orange og gule farve i fødevarer. De er carotenoider, hvis vi klassificerer dem kemisk.

Antioxidanter bekæmper frie radikaler, som er kemikalier, der fører ilt ind i kroppens celler, hvilket forårsager oxidation i forskellige dele og fremskynder aldring.

2. Vægtkontrol

Nogle typer majs er rige på amylose, en af stivelseskomponenterne. På grund af dette kan de hjælpe med at kontrollere vægten. Denne type stivelse fordøjes ikke i tyndtarmen. Den når frem til tyktarmen og giver næring til tarmfloraen. Derfor hjælper den til at regulere transit og giver en større mæthedsfornemmelse.

3. For hjernefunktionen

Ved at indeholde cholin bliver majs en vigtig del af kosten for hjernefunktionen. Kolin er et nødvendigt næringsstof for syntesen af acetylcholin (artikel primært på spansk). Dette er en neurotransmitter, der spiller en rolle i hukommelse og muskelkontrol.

Derudover indeholder majs også store mængder folinsyre. Folinsyre er involveret i centralnervesystemets funktion, i metabolismen af nerveceller og i syntesen af myelin. Myelin er et stof, der beskytter nerveceller (neuroner) og øger hastigheden af impulsoverførslen.

4. Det er glutenfrit

Majs er en basisfødevare i kosten for folk, der ikke kan spise gluten. Gluten er et protein, der findes i nogle kornsorter som hvede, byg og rug.

Anvendelse af majs i madlavning

Næsten alle husstande i verden forbruger majs. Man kan få forskellige ingredienser fra det til at tilberede produkter, eller selve kornet kan bruges i opskrifter.

Nogle af de almindelige er følgende:

  • Mel.
  • Sirup.
  • Stivelse.
  • Pastaer.
  • Olie.

Majs anvendes som en fast fødevare i Mexico, i hele Latinamerika og i Afrika syd for Sahara. I disse regioner varierer tilberedningsformerne.

Det spises kogt, som ristede korn, i supper eller geléer og gryderetter kendt som cachapas, samt som fermenterede korn eller som dej. Der findes mange majsbaserede tilberedninger, f.eks. arepa, polenta, popcorn, majsbrød, tacos, tamales og tortillas.

Popcorn er lavet af majs

Læs mere her: 9 fordele ved majssilke

Kontraindikationer for majs

Vi har hørt om fordelene ved majs, men vi bør også være opmærksomme på, at produktet har nogle kontraindikationer. Den vigtigste ligger i dets høje indhold af stivelse. Stivelse består af glukosekæder, dvs. sukkerstoffer.

Personer med diabetes bør reducere deres indtag af denne fødevare og dens afledte produkter.

Ud over disse specifikke tilfælde er der ingen andre problemer med at inkludere dette produkt i din kost. Så længe det indgår i en varieret og afbalanceret kost, kan det være meget gavnligt for dit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Melendez A. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. ALAN v.54 n.2 Caracas jun. 2004
  • Lesbia Meertens-R. Vitamina B12, ácido fólico y función mental en adultos mayores. Invest. clín v.46 n.1 Maracaibo mar. 2005
  • R.L. Paliwal. Usos del maíz. FAO. Disponible en http://www.fao.org/3/x7650s/x7650s08.htm

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.