Bytter du sex for kærlighed? Det er et farligt bytte!

Tror du, at du går ind i et forhold, fordi du er forelsket? Nogle gange går vi ind i et forhold, fordi vi er bange for at være alene, eller fordi vi frygter, at ingen nogensinde vil elske os igen.
Bytter du sex for kærlighed? Det er et farligt bytte!

Sidste ændring: 26 august, 2022

Udvekslingen af sex for kærlighed, som gør alt andet andet end hjælpe os, kan skade vores selvværd, fordi andre ikke kan give os det vi mangler. Dog er denne indstilling fastlåst i vores bevidsthed.

Har du nogensinde byttet sex for kærlighed? De færreste vil indrømme det, og svaret er oftest “nej”.

Du har sikkert hørt, at mænd giver kvinder kærlighed til gengæld for sex, og at kvinder er lige modsat.

et forhold, der ikke længere fungerer

Når dette sker, befinder vi os i et giftigt forhold, som ender med at ødelægge og såre os.

Måden, du går ind i et forhold, bestemmer alt

Tror du, at du går ind i et forhold, fordi du er forelsket? Nogle gange går vi ind i et forhold, fordi vi er bange for at være alene, eller fordi vi frygter, at ingen nogensinde vil elske os igen.

Problemet er, at vi aldrig sætter spørgsmålstegn ved, hvad der i virkeligheden lå til grund for al den ulykke, som senere skete.

Både angsten for ensomhed og angsten for at miste et menneske, som vi har brug for (ikke at forveksle med en vi elsker), gør at vi kommer til at bytte sex for kærlighed.

Hvor mange har haft et seksuelt forhold uden i virkeligheden at kunne lide partneren? Eller hvad med dem, som har haft sex med en efter den første date, fordi de var bange for, at vedkommende ikke ville se dem igen, hvis ikke de gjorde det?

kontrollere angst

Som du kan se, taler vi om angst, en angst, der intet har med kærlighed at gøre. Derimod skader vi vores selvværd og -kærlighed ved disse handlinger, og det fører til frygtelig smerte.

Ødelagte forhold

Desværre indser vi sjældent, at vi er hurtige til at  nedværdige os selv, ved at bytte noget så intimt som sex for en lille smule nærhed.

Hvad er det, vi søger? Hvilket hul prøver vi at fylde ud? Mangler vi noget? Det er de spørgsmål, vi burde stille os selv, og vi burde kende svarene, så vi undgår at gå i de fælder, vi sætter for os selv, som resulterer i, at vi ender i skadelige forhold.

Nogle gange lægger vi så meget værdi i den anden, at vi går så vidt som til at“sælge os selv” på en måde, så vi kan få det, vi tror, vi mangler.

Vi indser ikke, at vi, ved at gøre det, sætter os selv op til at blive såret……og det er som regel, hvad der sker.

Vi tror at vi kræver for meget, og at vi ikke er nok. På grund af det leder vi efter andre, som kan møde og opfylde vores behov, også selvom det betyder, at vi skal bytte sex for kærlighed.

Læs også: Seks uacceptable verbale overgreb, du ikke skal finde dig i

Udveksle sex for nærhed. Måske er det kærlighed?

Kan vi kalde det kærlighed, når vi bytter sex for nærhed? Sandheden er, at det kan vi ikke, for i virkeligheden er det en nødvendighed.

Vi søger noget, vi ikke har, noget som smerter, og noget, som vi godt ved, ikke er sundt for os.

Vi har en tendens til at kigge ud over os selv. Måske fordi, det er lettere, men det er også mere risikabelt.

Det er fordi, vi glemmer vores eget velbefindende og egen lykke. Dette sker, når vores selvkærlighed afhænger af andre mennesker, som skuffer, bedrager og frustrerer os.

Dette sker, fordi ingen andre end os selv kan give os det, vi har brug for. Andre mennesker vil aldrig kunne opfylde alle vores behov.

Desuden er det noget af det værste, vi kan gøre mod os selv, blindt at stole på, at det er kærlighed, vi føler, når det i virkeligheden er nødvendighed.

Vi er ikke ærlige, men snyder os selv. Vi ved det godt, men vil ikke indse det. Vores frygt kan kontrollere os langt bedre, end sandheden.

Læs også: 5 tegn på, at din veninde er fanget i et voldeligt forhold

Et farligt bytte

Udvekslingen af sex for kærlighed er en farlig handel, fordi det påvirker vores velbefindende. Det får os til at lide og kan endda føre til angst og depression.

Vi behøver ikke forhandle om noget som helst, for vi har ikke brug for noget, vi ikke kan give os selv.

Det er derfor, vi bliver nødt til at stoppe med at tro, at andre mennesker skal reparere og løse de ting, vi har været udsat for og istedet begynde at gøre det for os selv.

Vi må ikke slide os selv op på denne måde, fordi sårene vil kun tage længere om at hele.

Hver gang vi bytter sex for kærlighed, åbner vi et nyt sår, som vil bløde og være et hårdt slag på vores selvværd. Vi er nok, og vi er elsket. Alt vi skal gøre er at kigge indad.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Debrot, A., Meuwly, N., Muise, A., Impett, E. A., & Schoebi, D. (2017). More than just sex: Affection mediates the association between sexual activity and well-being. Personality and Social Psychology Bulletin, 43(3), 287-299.
  • Hobbs, M., Owen, S., & Gerber, L. (2017). Liquid love? Dating apps, sex, relationships and the digital transformation of intimacy. Journal of Sociology, 53(2), 271-284.
  • Fisher, H. E. (2015). Why we hook up: Searching for sex or looking for love?. In Gender, Sex, and Politics (pp. 238-250). Routledge.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.