Cellulær fornyelse: Nøglen til ungdommelig hud

Vedligeholdelse af cellulær fornyelse er nøglen til at mindske virkningerne af hudens aldring. Læs med og få mere at vide!
Cellulær fornyelse: Nøglen til ungdommelig hud
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 05 maj, 2023

Cellulær fornyelse er det begreb, vi skal forstå for at forbedre hudens udseende. Lad os erkende, at huden ikke kun er kroppens største organ, men også en barriere-mekanisme. Så den er konstant udsat for forskellige stimuli, der påvirker den direkte.

Hudældning er en normal og kompleks proces. Den er forbundet med fysiske, kemiske og miljømæssige ændringer. Den vil manifestere sig i rynker, tab af elasticitet og hudtone og endda et ru udseende.

Med alderen aftager cellefornyelsen. Derfor kan en bestemt adfærd hjælpe os med at reducere de drastiske ændringer, der sker i huden.

Hvad er cellulær fornyelse?

Når vi bliver ældre, reduceres antallet af celler, der har regenerativ kapacitet. Det er de pluripotente stamceller, der er i stand til at dele sig til flere celler eller differentiere sig til specifikke væv.

Processen påvirker hele kroppen, især huden.

Forskellige faktorer spiller en rolle i aldring, som det fremgår af en artikel i Cell Transplantation:

 • Alder.
 • Graden af soleksponering.
 • Om der har været kontakt med cigaretrøg.
 • Miljøforurening.
 • Type af kost.

Hvordan sker cellulær fornyelse i huden?

Forskellige celler er involveret i hudens cellefornyelse.

Huden har tre lag: Epidermis, dermis og hypodermis. Det første er det yderste og det, der altid kommer i kontakt med omgivelserne.

I hele epidermis sker der et kontinuerligt tab af keratin. Dette er et protein, der har flere funktioner, bl.a. at gøre huden vandtæt og stimulere udviklingen af nye hudceller. Dette tab efterfølges af en afskalningsproces, som vi nogle gange kan se med det blotte øje, men nogle gange ikke. Resultatet er en tyndere overhud.

Du har måske hørt udtrykket “eksfoliering”. Dette sker naturligt. Keratin skaller af og vasker døde hudceller, der ikke længere tjener en funktion, væk. Når vi er unge, sker der en cellulær fornyelse, og nye elementer indtager de tomme pladser. Men efterhånden som vi bliver ældre, har vi mindre og mindre kapacitet til at genopbygge det tabte.

Hudens regenereringscyklus varer ca. 28 dage.

Om natten fordobles den regenererende aktivitet, og tidligt om morgenen når den sit højdepunkt, som det fremgår af en videnskabelig artikel fra 2015. Det betyder, at når man sover, øges kollagenproduktionen (som udgør op til 75 % af hudens tørvægt), og celleskader repareres. Derfor er en grundlæggende anbefaling for en ungdommelig hud at få nok søvn.

Tips til at opretholde cellulær fornyelse og se ungdommelig ud

Ungdommelig hud er det, mange mennesker søger. Dette rækker ud over æstetik. Det, vi ønsker, er at forsinke hudens aldring for at bevare de funktioner, der sikrer vores velvære, f.eks. beskyttelse mod ydre påvirkninger.

For at stimulere cellefornyelsen anbefales det generelt at gøre følgende:

 • Brug solcreme: Ultraviolette stråler (UV-stråler) kan skade vores hud. Faktisk anses en væsentlig faktor for ekstrinsisk hudaldring for at være eksponering for disse stråler. Et klassisk tegn hos ældre voksne er forekomsten af “solpletter”, som det rapporteres af videnskabsmand Tobin. Af alle disse grunde er bredspektret solcreme et vigtigt element i beskyttelsen, der bidrager til cellulær fornyelse. Den kosmetiske industri arbejder på at forbedre disse produkter og forsøger at øge deres blokerende effekt ved at tilsætte kollagen og keratin til formlerne.
 • Spis fødevarer med antioxidanter: For at modvirke de skadelige virkninger af aldring har hele kroppen et antioxidantsystem. Det er stoffer, der blokerer frie radikaler i cellerne og forhindrer dem i at beskadige vævene. Da mange antioxidanter er vitaminer, kan vi indtage dem for at hjælpe huden. For eksempel C-vitamin og E-vitamin.
 • Prioritér en kost med følgende fødevarer: Nogle fødevarer har, ud over at give vitaminer, vist sig at påvirke hudens sundhed, som det fremgår af en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nutrients. Det vil være godt for din hudcellefornyelse, hvis du øger dit indtag af fødevarer med taurin, a-tocopherol, niacinamid, riboflavin, zink og mangan. Enkelt sagt betyder det, at du skal øge dit indtag af frugt og grøntsager.

Inddrag nye ingredienser i din hudplejerutine

På den anden side forbedres cellefornyelsen, når vi inddrager visse produkter i vores kosmetik:

 • Retinoider: Talrige undersøgelser har dokumenteret retinsyres effektivitet med hensyn til at reparere solskadet hud klinisk, histologisk og molekylært, som beskrevet af Kong et al. (2016). Retinol giver en betydelig reduktion af fine rynker, meleret hyperpigmentering og ruhed.
 • Bakuchiol: Dette er en ny ingrediens, der er blevet moderne i kosmetiske hudplejeprodukter. Undersøgelser hævder, at den har samme effektivitet som medicinsk fremstillede A-vitaminderivater. Topisk behandling med 0,5 % bakuchiol kan forbedre hudens aldringsproces. Det er en god anbefaling, hvis retinoider ikke tolereres godt.
 • Alfa- og betahydroxysyrer (AHA og BHA): Disse produkter kan anvendes en eller to gange dagligt for at udjævne hudens pigmentering og forbedre teksturen.
 • Kobberpeptider: En anden ingrediens, der er blevet populær til ansigtscremer. Ifølge forskning ville det forbedre hudtonen, klarheden og det generelle udseende af både ansigtet og håret.

Andre behandlinger

Nogle behandlinger er eksperimentelle, anbefales til andre situationer og har virkninger på huden eller resulterer direkte i en æstetisk tilgang til hudaldring. De er anført her som muligheder for at fremme cellefornyelsen, men du bør rådføre dig med en læge, før du påbegynder dem.

 • Hormonbehandling: Hormonerstatningsterapi i forbindelse med overgangsalderen har været et emne af stor interesse, når man har analyseret dens virkninger på huden. I teorien ville det forbedre hydrering og elasticitet ved at fremme kollagenproduktionen. Dette er dog ikke de vigtigste fordele.
 • Stamceller: Stamcelletransplantation er en lovende terapi til behandling af hudens aldring. Der er især forsøg i gang med transplantation af fedtvæv med henblik på ansigtsforyngelse.
 • Laser: Termisk energi kan anvendes til selektiv fjernelse af pigmenterede pletter eller til reduktion af rynker. Efter behandlingen kan huden stimuleres til at danne mere kollagen og reparere det område, der er blevet behandlet med laser.
 • Kosmetisk kirurgi er den mest invasive behandlingsmetode til behandling af rynker. Ved kosmetisk kirurgi fjernes dele af huden eller fyldes underhudigt væv op for at give et udglattende udseende. Disse procedurer kombineres ofte med topiske behandlinger med cremer, lasere og kemiske peelinger for at forbedre resultaterne og fremme en “mere naturlig” cellefornyelse.

Nøglen til cellulær fornyelse er at forebygge skader

De ændringer, der sker med aldringen, er mangeartede. Der findes imidlertid en lang række muligheder, som vi kan anvende for at opnå en ungdommelig hud i mange år fremover.

De vigtigste anbefalinger er stadig grundlæggende: Beskyt dig mod UV-stråling, få masser af søvn og spis rigtigt. Rådfør dig med en hudlæge om, hvilke cremer og kosmetiske produkter der kan supplere din livsstil for at gøre yngre hud til en realitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.