8 symptomer på en hormonel ubalance, du muligvis ikke er klar over

Hormonelle problemer sætter en reaktionskæde igang, som kan påvirke din livskvalitet. Selv om disse tilstande kan forekomme af sig selv, bør du kontakte din læge for at se, om de skyldes hormonel ubalance.
8 symptomer på en hormonel ubalance, du muligvis ikke er klar over

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hormoner spiller en vigtig rolle for dit helbred. De påvirker trods alt funktionen af de fleste af kroppens organer. Her er 8 symptomer på en hormonel ubalance, du muligvis ikke er klar over.

Symptomer på en hormonel ubalance

De er kemiske transmittere med ansvar for stimulere cellefunktionerne og endog regulerer de psykologiske processer gennem hele dit liv.

Da hormoner påvirker dit stofskifte, din vækst og dine seksuelle funktioner, er det vigtigt at holde dem afbalancerede.

Hormonale problemer igangsætter en kæderække af symptomer, der kan påvirke din livskvalitet.

Problemet er, at mange mennesker ikke er opmærksomme på, at deres symptomer stammer fra hormonelle ubalancer, som ofte kun giver dem endnu flere almindelige problemer.

Men når du lærer, hvordan de ser ud og hvilken indflydelse de har på dit helbred, vil du kunne identificere dem, så du kan få en ordentlig behandling.

Her vil vi gerne dele 8 symptomer på en hormonel ubalance.

1. Akkumulering af mavefedt

Mavefedt

En ophobning af mavefedt og tab af muskelmasse er et af de normale symptomer på en hormonel ubalance. Stress er typisk forbundet med disse symptomer.

Mens mave symptomer kan være et resultat af dårlige spisevaner, er det vigtigt at overveje muligheden for hormonelle ubalancer, da de i høj grad kan ændre dit stofskifte.

2. Tab af sexlyst

Lavt indhold af østrogen hos kvinder forårsager ofte problemer i deres sexliv.

Denne form for hormonproblem reducerer libido betydeligt og kan faktisk også påvirke dit humør.

3. Kognitive vanskeligheder

Forreste del af hjernen

Hukommelsestab, stress og hjerne tåge er kognitive symptomer på hormonelle ubalancer.

Generelt øger de niveauerne af et kemisk stof kaldet kortisol, som er forbundet med stress og udvikling af visse sygdomme.

4. humørsvingninger

Nervøsitet, irritabilitet og andre pludselige humørsvingninger er almindelige ved hormonforstyrrelser i løbet af menstruationsperioden og overgangsalderen.

Det er normalt for kvinder at opleve følsomhed, depression og følelser, der forstyrrer deres velbefindende, men alvorlige forandringer kan være resultatet af endokrine problemer.

Disse symptomer udløses af udsving i østrogen og progesteron niveauerne.

5. Hedeture og nattesved

Kvinde med hedetur

Hedeture og nattesved er ofte forbundet med hormonelle forandringer, der opstår i overgangsalderen. Men de kan dukke op i tidligere aldre på grund af ubalancer i hormonaktiviteten.

Selv om lave niveauer af østrogen tidligere blev anset for at være årsagen til det, så antages det nu, at det er en mangel på progesteron eller problemer med binyrerne og skjoldbruskkirtlen, der er skyld i dette.

Disse systemer er meget følsomme overfor forandring, især når de udsættes for faktorer, der forstyrrer deres hormonelle aktiviteter.

6. Vaginal tørhed

Et nedsat niveau af østrogen kan forårsage ændringer i vaginas pH-værdi, hvilket påvirker dens udledning og dens naturlige smøring.

Vaginal tørhed påvirker dit sexliv direkte, især fordi det øger følsomheden og forårsager smerte under sex.

Det er almindeligt hos kvinder der går igennem overgangsalderen, men kan også vise sig for tidligt på grund af andre former for ubalancer.

7. Konstant træthed

Kvinde der gaber

De fleste mennesker går gennem en periode med kronisk træthed på et eller andet tidspunkt i forbindelse med stress, for meget fysisk aktivitet eller en almindelig sygdom.

Men når det varer ved, skyldes det sandsynligvis en mangel på virken af skjoldbruskkirtlen, hvilket også er kendt som hypothyroidisme.

Denne lidelse påvirker hastigheden af ​​dit stofskifte, og da hormonerne formindsker dets aktivitet, kan der opstå vanskeligheder i dit kardiovaskulære system og fordøjelsen.

8. Hovedpine og migræne

Ændringer i aktiviteten i de kvindelige hormoner kan udløse alvorlige hovedpine og tilbagevendende migræne.

Ubalancer, der sker på bestemte tidspunkter i din menstruationscyklus eller når du når overgangsalderen, forårsager hovedpine på grund af spændinger og overdreven inflammation.

Hovedpine forekommer også på grund af skjoldbruskkirtel ubalancer, der også kan tilskrives hormonelle forandringer, som tidligere nævnt eller overdreven hormonproduktion (hyperthyroidisme).

Identificerer du med disse symptomer? Hvis de er tilbagevendende, skal du huske at få din læge til at kontrollere, om de er relateret til hormonaktivitet.

Hvis det er tilfældet, vil din læge anbefale den korrekte behandling for forbedre dine symptomer på en hormonel ubalance.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sanitas. Patologías producidas por alteraciones de las hormonas femeninas.
  • sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/hormonas-patologias.html

  • K. Haldiman. 5 consejos para el equilibrio hormonal femenino. (2018).
  • paleofoundation.com/5-consejos-para-el-equilibrio-hormonal-femenino/

  • J. J. Escrivá, J. A. Carbajal, M. Mendaza. Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria. Endocrinología.
  • sefh.es/bibliotecavirtual/fhtomo2/CAP05.pdf


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.