Plettet hud: Hvad er det, og hvad er årsagen til det?

Plettet hud er ikke et alvorligt problem i sig selv, men det kan være tegn på en større underliggende sygdom.
Plettet hud: Hvad er det, og hvad er årsagen til det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 05 marts, 2023

Plettet hud er en hudtilstand, hvor huden er dækket af pletter, der kan være enten rødlige, blålige eller lilla. Det forekommer oftest på benene, men kan også forekomme på armene eller overkroppen.

Ved plettet hud har pletterne normalt et gitterlignende mønster. Udseendet kan dog variere. Nogle gange ses det samme net, men under huden, og nogle gange er der kun en plet synlig.

Denne tilstand er også kendt som livedo reticularis. Videnskaben kender ikke de nøjagtige årsager til, hvorfor denne anomali opstår. Man mener, at det i mange tilfælde kan være en bivirkning af visse lægemidler eller et symptom på visse sygdomme.

Hvad er årsagerne til plettet hud?

Plettet hud på arm

Selv om der ikke er nogen afgørende data, har man fundet en sammenhæng mellem plettet hud og visse sygdomme, som det er et symptom på. Man ved også, at det især rammer midaldrende kvinder, men også yngre kvinder og nyfødte spædbørn. Det er også forbundet med følgende tilstande.

Lupus

Lupus er en autoimmun, inflammatorisk sygdom, hvor sollys kan forårsage hududslæt. Det mest karakteristiske af disse er et sommerfugleformet udbrud, der forekommer i ansigtet.

Lupus kan resultere i plettet hud. Dette symptom ledsages af andre som smerter, hævelse, træthed, feber, tørre øjne, stivhed og åndedrætsbesvær. Fingre og tæer bliver blå i koldt vejr.

Reumatoid arthritis kan forårsage plettet hud

Reumatoid arthritis er også en autoimmun sygdom, hvis karakteristiske symptom er betændelse i leddene. I mange tilfælde resulterer den i plettet hud, da den påvirker blodkarrene. Andre symptomer er lav feber, træthed, stivhed og smerter, der varer mere end 30 minutter, blodmangel, knuder osv.

Dårlig blodcirkulation

Det er blevet fastslået, at der er en sammenhæng mellem dårlig cirkulation og livedo reticularis. Dette skyldes, at hvis der er mangel på iltet blod, der er rig på hæmoglobin, kan resultatet være misfarvning af huden.

Hypothyroidisme

Skjoldbruskkirtlen producerer hormoner, der påvirker stofskiftet. Hvis den er underaktiv, kan det forårsage depression, træthed og vægtøgning. Plettet hud er kendt for at være et af symptomerne.

Antifosfolipidsyndrom

Dette er også kendt som Hughes syndrom og er en autoimmun sygdom, der forårsager kredsløbsproblemer, blodpropper og bensår. Det mest karakteristiske symptom er plettet hud. Den rammer især unge og midaldrende voksne.

Du er måske også interesseret i: Blodpropper: Vær opmærksom på disse 8 tegn

Pancreatitis

Pancreatitis er betændelse i bugspytkirtlen. Den forårsager alvorlige mavesmerter, kvalme og opkastninger. Tre dage efter symptomerne på denne tilstand kan der forekomme plettet hud. Det betragtes derfor som et sekundært symptom på tilstanden.

Hjernerystelse

Hjernerystelse er en medicinsk nødsituation forårsaget af traumer, forbrændinger, indtagelse af gift, blodtab eller infektion. Ud over plettet hud forårsager den åndenød, øget hjertefrekvens, svimmelhed, kvalme, opkastninger, svaghed, besvimelse, hurtig vejrtrækning og forstørrede pupiller.

Andre årsager

Nogle gange har nyfødte spædbørn plettet hud, men det går væk af sig selv. Babyer får det nogle gange som en reaktion på kulde. Derfor er det vigtigt at holde dem varme.

Hos ældre voksne kan der forekomme plettet hud kort før døden. Den ledsages normalt af synkebesvær, delirium eller bevidstløshed, afvisning af mad og vand, ekstrem svaghed eller træthed, åndedrætsbesvær og nedsat hjertefrekvens.

Hvornår er det nødvendigt at konsultere en læge?

Oftest forsvinder den plettede hud af sig selv. Der er dog omstændigheder, hvor dette ikke sker, og disse berettiger en konsultation med en læge. Sådanne omstændigheder kan være en eller flere af følgende:

  • Opvarmning af kroppen får ikke den plettede hud til at forsvinde.
  • Andre symptomer ledsager denne tilstand.
  • Der opstår smertefulde knuder i det berørte område.
  • Der opstår sår på den berørte hud.
  • Der er perifere vaskulære sygdomme.
  • Ved lupus eller lignende sygdomme opstår der et nyt område med plettet hud.

Hvordan diagnosticeres det?

Læge undersøger hud

Som nævnt er det bedst at kontakte en læge, hvis den plettede hud ikke forsvinder af sig selv eller ledsages af andre symptomer. Det er bedst at rapportere alle tilknyttede symptomer.

Ud fra den første aftale og måske en indledende undersøgelse kan lægen udføre en række prøver for at fastslå årsagen til tilstanden. Disse kan omfatte blodprøver, ultralydsscanninger osv.

Hvordan kan plettet hud behandles?

Behandlingen vil afhænge af årsagen. Hvis årsagen er en autoimmun sygdom, vil der normalt blive ordineret lægemidler, der kontrollerer immunresponset og dermed reducerer inflammation.

Hvis årsagen er pancreatitis, vil der blive ordineret antiinflammatoriske lægemidler og intravenøs væske. Hvis årsagen er en hjernerystelse, vil der blive givet akut behandling.

En sund livsstil kan være den bedste behandling, når der ikke er andre sygdomme til stede. Regelmæssig motion, undgåelse af stress og ikke at ryge hjælper med at kontrollere denne tilstand. Det hjælper også at holde sig varm.

Kan plettet hud forebygges?

Hvis plettet hud er en primær tilstand, dvs. ikke forbundet med en anden sygdom, er den bedste måde at forebygge den på at holde sig varm, især benene.

Motion og en sund kost hjælper også med at forebygge kredsløbsproblemer. At undgå rygning og stressede situationer er med til at forebygge denne tilstand.

Plettet hud kan være et symptom på en anden tilstand

Som vi har set, er det ikke en sygdom i sig selv. Det er dog muligt, at det i nogle tilfælde kan være et symptom på en underliggende sygdom. Derfor er det tilrådeligt ikke at overse dette symptom, især hvis det forekommer hyppigt.

Som med enhver anden tilstand gælder det, at jo tidligere det opdages og behandles, jo bedre. Det er bedst at konsultere en læge, hvis dette problem opstår hyppigt eller ikke forsvinder af sig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sánchez, A. C., & Aranda, J. A. G. (2012). Pancreatitis aguda. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 69(1), 3-10.
  • Ortiz, M. I., & Murguía, G. (2013). Conmoción cerebral asociado a un traumatismo craneoencefálico en los deportistas. Medwave, 13(01).
  • Estrada, V. M., & Fonseca, A. O. (2005). Educación Médica Continua Livedo reticular. Revista del Centro Dermatológico Pascua, 14(3).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.