Helbredsimplikationerne ved en glutenfri diæt

På trods af den stigende efterspørgsel efter en glutenfri diæt er sandheden, at folk ikke bør vedtage en glutenfri diæt, medmindre de har en glutenintolerance.
Helbredsimplikationerne ved en glutenfri diæt
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

En glutenfri diæt lover visse sundhedsmæssige fordele, men dette er ikke altid korrekt. Dette spørgsmål har ført til en debat om, hvorvidt glutenfrie kostvaner har reelle positive helbredseffekter, eller hvorvidt de blot er en ny helbredstrend, uden nogen faktiske fordele.

En glutenfri diæt hos mennesker, der ikke lider af cøliaki

En kvinde, der siger nej til brød

I dag er glutenfrie kostvaner blevet populære på grund af den tro, at hvis man eliminerer gluten fra ens kost, kan det føre til vægttab. Dette er ikke sandt, og selv om gluten ikke er et essentielt protein, er det ikke anbefalet at skære det ud af din kost, hvis du ikke lider af cøliaki.

Først og fremmest er det vigtigt at sige, at nogle mennesker kan have en vis følsomhed eller intolerance overfor gluten. Selvfølgelig bør en specialist diagnosticere disse lidelser. Hvis du er diagnosticeret med glutenintolerance, vil det være vigtigt at fjerne gluten fra din kost.

Derudover er en glutenfri diæt gavnlig for mennesker, der lider af inflammatoriske tarmsygdomme eller autoimmune sygdomme. Det er også godt for mennesker, der lider af hormonelle eller endda neurologiske lidelser.

Det er dog vigtigt at bemærke, at det er kun personer med glutenintolerance eller et af disse sundhedsmæssige problemer, der skal følge en glutenfri diæt. Det er ikke tilrådeligt at eliminere denne madvare unødigt fra din kost, og afspejler kun en udbredt tro, der er skabt på grundlag af myter.

I sidste ende er det vigtigste at følge en afbalanceret kost, der rummer både plantebaserede og animalske produkter, samt fuldkorn og mejeriprodukter.

Hvad end det skyldes et specifikt behov eller ej, bør du ikke tro blindt på, at en glutenfri diæt vil gavne dig på nogen måde.

Cøliaki

Billede, der viser mange hvedeprodukter

Cøliaki er en permanent intolerance overfor gluten, hvis oprindelse er ukendt. Denne tilstand forårsager ofte kronisk betændelse i slimhinden i tyndtarmen og den progressive atrofi af dette organs villi. Folk, der er diagnosticeret med denne tilstand, skal vedtage en glutenfri diæt.

Til at begynde med kan symptomerne på glutenintolerance ofte opstå med fordøjelsesproblemer. Disse symptomer omfatter luft i maven, oppustethed, mavesmerter, diarré og forstoppelse. Derudover kan hudproblemer, træthed eller søvnforstyrrelser manifestere sig.

Et af de vigtigste karakteristika hos personer med cøliaki er, at det er meget svært for dem at tage på i vægt. Dette skyldes, at tyndtarmens villi ikke er i stand til at absorbere næringsstoffer fra hvedeprodukter. Logisk set betyder det, at de heller ikke er i stand til at absorbere kalorier fra disse fødevarer.

Men ved unødigt at skære glutenprodukter ud af din kost kan du miste kontrollen over din vægt, hvilket betyder, at du ender med at tage mere på, end når du spiser dem.

Glutenoverfølsomhed, der ikke er cøliaki

Denne lidelse påvirker mellem 1% og 6% af befolkningen. For at behandle det, anbefaler lægerne, at folk, der er glutenfølsomme, også eliminere gluten fra deres kostvaner.

Irritabel tyktarm (IBS) er ofte forbundet med ikke-cøliaki glutenoverfølsomhed. Samlet set påvirker det omkring 15% af befolkningen. Dette problem kommer med mavesmerter, diarré og luft i maven. En glutenfri diæt kan hjælpe med at reducere symptomerne.

På den anden side er nogle mennesker allergiske over for visse hvedeproteiner. Dette kan imidlertid variere mellem børn og voksne. På denne måde påvirkes børn ofte af en mere klassisk allergi, der ofte forsvinder i barndommen.

Samlet set har disse typer af allergier meget forskellige symptomer, fra kløe til ubehag i tarmene. Da det er svært at diagnosticere disse forhold, er den eneste behandlingsmulighed at fjerne hvede og dets afarter, og dermed vedtage en glutenfri diæt ud af nødvendighed.

Ligegyldigt hvad, er det vigtigt at vide, at en glutenfri diæt kun er gavnlig for en person, der lider af cøliaki, glutenfølsomhed eller en allergi. Ellers bør du ikke udelukke det fra din kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Niewinski, M. M. (2008). Advances in Celiac Disease and Gluten-Free Diet. Journal of the American Dietetic Association.
  • Saturni, L., Ferretti, G., & Bacchetti, T. (2010). The gluten-free diet: Safety and nutritional quality. Nutrients.
  • Caio, G., Volta, U., Tovoli, F., & De Giorgio, R. (2014). Effect of gluten free diet on immune response to gliadin in patients with non-celiac gluten sensitivity. BMC Gastroenterology.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.