Coenzym Q10 til hår: Hvad du bør vide

Oralt tilskud med ubiquinol og direkte påføring på håret styrker hovedbunden. Få mere at vide om, hvordan dette stof hjælper på hårets sundhed.
Coenzym Q10 til hår: Hvad du bør vide
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 20 oktober, 2022

Generelt produceres alle de vitaminer, som håret har brug for, af kroppen. Visse næringsstoffer kan dog forstærkes med orale kosttilskud og berigede topiske ampuller. Dette er tilfældet med coenzym Q10 til hår, en forbindelse, der er tæt forbundet med dets sunde vækst.

Dette ernæringsmæssige tilskud er også forbundet med stofskiftet, hjertesundhed og muskelafspænding. Men på et kosmetisk niveau skiller det sig ud for de resultater, der opnås af dem, der søger at genoprette hårets sundhed. Hvad er dets virkninger? Hvordan bruges det? Læs videre!

Hvad er coenzym Q10, og fra hvilke kilder kan det fås?

Coenzym Q10, “ubiquinol” eller “CoQ10” defineres af Nutri-Facts som en fedtopløselig forbindelse, der er lagret i kroppens væv. Det ligner et vitamin, men det faktum, at kroppen er i stand til at syntetisere det, gør en forskel.

For at være mere præcis er det placeret i mitokondrierne og er nødvendigt for cellernes respirationsproces. Gennem det omdannes energi fra fedtsyrer og kulhydrater til cellulært brændstof.

Men selv om det produceres naturligt, er det muligt at indtage det i piller, pulver og serum. Ligeledes er der fødevarer, der giver det i små mængder. For eksempel følgende:

  • Kalkun.
  • Frugt.
  • Laks.
  • Broccoli.
  • Spinat.
  • Bælgfrugter.
  • Korsblomstrede grøntsager.
  • Sesamfrø.
  • Oliven-, vindruekerne- og sojabønneolie.

Hvis CoQ10-niveauet er lavt, har personen en tendens til at blive hurtigere træt, føle muskelsvaghed, opleve mindre udholdenhed og vise tidlig ældning af hud og hår.

På grund af det sidste punkt er det en af de væsentlige ingredienser i mange hårbehandlinger, der har til formål at genoprette hårets vitalitet og stoppe hårtab.

Læge holder pilleglas med coenzym Q10 til hår

Selv om coenzym Q10 produceres naturligt, kan det også fås gennem fødevarer og kosttilskud.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Kosttilskud: En hjælp til at komme tilbage på arbejde og i skole

Virkningerne af coenzym Q10 på håret

Det er vigtigt at gøre sig klart, at indtagelse af et CoQ10-tilskud alene ikke vil ændre hårets udseende fuldstændigt. Det er nødvendigt at anvende andre plejemetoder og at være opmærksom på kosten. Sammen giver dette mulighed for at genoprette skørt, porøst og kedeligt hår.

CoQ10-behandlinger påvirker bl.a. hårets tykkelse og elasticitet.

Det fremmer iltgennemstrømningen

Styrkelse af coenzym Q10 hjælper med iltning af hovedbunden. Denne hud kræver nok ilt til at generere energi i cellerne og styrke hårsækkene.

Coenzym Q10 til hår øger produktionen af keratin

Den medicinske ordbog fra Clínica Universidad de Navarra forklarer, at keratin er et uopløseligt protein, der består af polypeptidkæder. Det er også hovedbestanddelen af hår og negle.

Forskning rapporteret af International Federation of Cosmetic Chemists Societies Journal afslørede, at coenzym Q10 er et potent bioaktivt stof, der stimulerer forskellige hårkeratiner, især dem, der er reduceret af aldring i hårsækkene.

Shampoo, tonic og ampuller beriget med CoQ10 anbefales til hårpleje, da de har anti-aging egenskaber baseret på keratiner.

Det bidrager til et effektivt stofskifte

Coenzym Q10 spiller en grundlæggende rolle for at få energi gennem cellerne. Dette fremhæves af det spanske selskab for medicin til anti-aging og lang levetid.

Som årene går, reduceres niveauerne af dette stof, så der er mindre energieffektivitet. Hvis den cellulære energi er utilstrækkelig, lider stofskiftet, og dette manifesterer sig gennem symptomer som f.eks. svage hårsække.

Coenzym Q10 er en antioxidant

Ifølge en artikel i Offarm forårsager visse sygdomme og alder oxidativ stress. Ubiquinol fungerer som en antioxidant med evnen til at neutralisere frie radikaler.

På den måde beskytter CoQ10 hårsækken mod skader forårsaget af aldringsprocessen, giftstoffer og forurening.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Den bedste frisure til din ansigtsform

Sådan bruger du coenzym Q10 til hår

Selv om coenzym Q10 kan være en del af behandlingen, har den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) ikke godkendt det som et lægemiddel. Det sælges dog som et kosttilskud og anbefales af sundhedsprofessionelle.

Denne orale forbindelse er populær i bløde geler, kapsler og pulverform. Topisk anvendelse er med kapillær serum. I tilfælde af tabletter skal doser nøje ordineres af en læge.

Ampuller direkte på håret kan bruges i hjemmet eller som en del af fugtgivende behandlinger, der anvendes af frisører.

Olie til hårpleje

Coenzym Q10 alene kan ikke reparere håret. Det er nødvendigt at supplere brugen af det med andre hårplejeprodukter.

Er der nogen risici ved brug og indtagelse af ubiquinol?

Coenzym Q10-tilskud til håret har ikke alvorlige bivirkninger, da det er et stof, der produceres naturligt af kroppen. De bivirkninger, som det kan forårsage, er relateret til mavesmerter, kvalme og uro i maven.

Gravide og ammende kvinder bør rådføre sig med deres læge om indtagelse af CoQ10. Også personer, der får ordineret antikoagulantia og statiner, fordi coenzymet kan interagere med disse lægemidler.

Hvad skal man huske på om brugen af coenzym Q10 til hår?

Coenzym Q10 er et kosttilskud, der kan bidrage til hårets sundhed, så længe det suppleres med anden pleje, såsom brug af passende produkter, en god kost og beskyttelse mod ydre aggressioner. Lige nu er det en del af flere hårbehandlinger for at nære og reparere håret.

Det kan interessere dig ...
7 fødevarer der hjælper dig med at producere ungdomsenzymet CoQ10
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 fødevarer der hjælper dig med at producere ungdomsenzymet CoQ10

Du har måske hørt folk taler meget om det såkaldte ungdomsenzym. I denne artikel får du 7 fødevarer der hjælper dig med at producere ungdomsenzymet...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.