Crossfit eller fitnesscenteret: Hvad er bedst?

I fitnesscenteret får du den mest klassiske træning, og Crossfit er kommet med en ny måde at styrke dine muskler på. Hver især er de rettet mod en bestemt type person.
Crossfit eller fitnesscenteret: Hvad er bedst?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Realiteten er, at fitnesscenteret har været i vores liv meget længere end Crossfit. Derfor er nogle mennesker på udkig efter et alternativ til den klassiske træning, men de kan stadig have svært ved at vælge imellem Crossfit eller fitnesscenteret.

Crossfit er en fornyelse af træningsmodeller og -metoder. Den tilføjer nye tendenser og rutiner, der er meget fysisk krævende. Det foregår i et område, hvor man træner store muskelgrupper eller endda hele kroppen. Programmet udvikles af en træner.

I fitnesscenteret træner man normalt alene. Selv hvis du går sammen med en anden person eller har en gruppe venner der, foregår træningen af hver enkelt person isoleret.

I fitnesscenteret fokuseres der normalt på små muskelgrupper for at udvikle dem. Et andet kendetegn er, at du bruger mange flere maskiner til styrketræning der.

Det er op til dig at vælge, hvilken af de to discipliner der passer bedst til dine mål.

Fordele ved Crossfit og fitnesscenteret

Der er mange fordele ved både Crossfit og fitnesscenteret, når du ønsker at træne din krop. De har hver sin stil og metode, men begge har til formål at øge din styrke.

Fordele ved CrossFit

En af de store fordele ved Crossfit er, at du kan udføre omfattende træning, som omhandler mere end aspekter som kraft og styrke. Det betyder, at du også vil øge din åndedrætskapacitet og udholdenhed.

Crossfit er en meget fuldkommen disciplin. Den indeholder WOD’er, som er “dagens træning”. Målet er at integrere en bred vifte af øvelser i korte tidsintervaller.

Denne disciplin vil være perfekt for dig til at opstramme og slanke dig, samt gøre dine muskler større. På den anden side er der et socialt aspekt, da der undervises og trænes sammen med andre kolleger. På den måde vil du møde nye mennesker med samme smag.

Træningen er mere dynamisk end i fitnesscentret, hvilket giver indtryk af, at tiden går hurtigere. Programmet er forskelligt hver dag. Indtil du kommer ind i lokalet, ved du ikke, hvad du skal arbejde med den pågældende dag.

Personer træner Crossfit

Fordele ved fitnesscenteret

At træne i fitnesscenteret indebærer mere end at løbe en time på løbebåndet eller løfte håndvægte med en masse vægt. Styrketræning og bodybuilding bør være forbundet med kompenserende arbejde, der minimerer risikoen for skader.

Her er det lettere at arbejde med specifikke muskler, fordi maskinerne hjælper dig med den tekniske komponent. Du bliver guidet til at indtage en god kropsholdning.

Derudover kan du fokusere. Når du f.eks. træner ryggen, bliver dine ben næsten ikke belastet.

Rutinerne varierer med valget af den kropsdel, der skal trænes hver dag. Der tages meget hensyn til de nederste muskelgrupper, da de styrkes med de mange forskellige maskiner.

En anden fordel ved fitnesscenteret i forhold til Crossfit er, at det som regel er meget billigere. Her kan du også konsultere en træner, som kan vejlede dig i dine første skridt og give dig en individuel instruktion. Med tiden vil du være i stand til at udføre rutinerne på egen hånd.

Træning i et fitnesscenter er grundlaget for fremragende præstationer inden for de fleste sportsgrene. Fodboldspillere, tennisspillere og løbere går i fitnesscentre for at forbedre deres ydeevne.

Hvad er bedst, Crossfit eller fitnesscenteret?

For at du kan vælge mellem disse to muligheder, er det vigtigt, at du også kender deres ulemper. Crossfit har den ulempe, at nogle bevægelser er meget vanskelige, og det er vigtigt at udføre dem korrekt for at undgå at forårsage en skade.

Det er også dyrere end et fitnesscenter, og det kan være afgørende for din beslutning.

På den anden side er det i fitnesscenteret svært at finde eller forny motivationen til at fortsætte med at træne. Især hvis du gør det alene og uden partnere. Hvis dine skemaer ligner andres, vil du højst sandsynligt være nødt til at skiftes med dem til at bruge maskinerne.

Så hvad er bedst? Hvis du er i stand til at ofre dig og er konsekvent, så vil du nå dine styrke- og fitnessmål uanset hvilken metode du vælger. Disciplin og udholdenhed er det, der giver resultater.

For alsidighed, sjov og rutiner i grupper er Crossfit måske den bedste løsning. Du skal dog se, om din tidsplan kan tilpasses til timerne, og om du har råd til det månedlige gebyr.

Hvis du derimod ønsker at arbejde med en bestemt fysisk egenskab, er det bedste alternativ fitnesscenteret. Det er også ideelt for dig at lave kompenserende arbejde for andre sportsgrene, f.eks. cykling, fodbold eller padletennis.

Begge discipliner er sunde, hvis du dyrker dem efter reglerne. Derfor ville den bedste løsning være at prøve begge dele for at træffe din beslutning.

En mand i fitnesscenteret

I fitnesscenteret er der maskiner, der er udviklet til specifikke muskelgrupper, hvilket hjælper på holdningen.

Brug disse tips, hvis du stadig ikke kan beslutte dig mellem Crossfit eller fitnesscenteret

Selvindsigt er afgørende i beslutningsprocessen. Hvis du kender din smag, evner og begrænsninger, bliver det lettere for dig at træffe det rigtige valg.

Fokusér på det, der opmuntrer og motiverer dig til at nå dine mål. Hvis du tænker for meget på fremtiden, konsekvenserne af dit valg og de mulige resultater, kan du hæmme din evne til at vælge.

Du skal være i stand til at identificere risici og definere fordele og ulemper ved at træne med Crossfit eller i fitnesscenteret. Da det bliver en del af din nye rutine, bør du give det den betydning, det fortjener.

Vær forsigtig med at lade andre presse dig. Det er dit valg, og dermed er det op til dig at vælge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Costa F, Parodi A, Magallanes C. Efectos del entrenamiento de sobrecarga tradicional vs crossfit sobre distintas expresiones de la fuerza. Universidad de la República: Uruguay; 2021.
  • Soliveri A. La influencia de la inteligencia emocional en la frecuencia de entrenamiento de crossfit. Universidad de Alcalá: España; 2020.
  • Broocks D. El libro del personal trainer. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2001.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.