Cypres: Fordele og kontraindikationer

Cypres er populær for sine medicinske fordele. Især synes den at hjælpe med at forbedre forkølelsessymptomer og kredsløbsbesvær. Hvilke andre fordele giver den? Find ud af det her!
Cypres: Fordele og kontraindikationer

Skrevet af Daniela Andarcia

Sidste ændring: 09 august, 2022

Selv om cypres er en slægt af træer, vil vi fokusere på arten Cupressus sempervirens, også kendt som “almindelig cypres” eller “middelhavscypres”. Den er karakteriseret som et stedsegrønt træ med en pyramideform og lang levetid. Det anslås endda, at der findes eksemplarer, der er mere end 1000 år gamle.

I oldtiden blev denne art betragtet som et begravelsessymbol og blev brugt til opførelse af bygninger og skibe. Bladene, frøene og frugterne blev brugt i traditionel medicin til at fremstille salver, der kunne lindre forkølelse og bronkitis. Opdag dens fordele og eventuelle bivirkninger.

De vigtigste egenskaber ved cypres

Ifølge en analyse offentliggjort i IOSR Journal of Pharmacy består Cupressus sempervirens af alkaloider, flavonoider, tanniner, saponiner, fenoler og æteriske olier, som tildeler den antioxidant, antibakterielle, antivirale, svampedræbende, helbredende og andre egenskaber.

En anden undersøgelse offentliggjort i The Mediterranean Diet fremhæver også disse fordele. Forskningen viste, at den almindelige cypres har en række aktive ingredienser, især fenoler og æteriske olier, der er ansvarlige for dens antimikrobielle, antioxidant og antivirale virkninger.

Olie fremstillet af cypres

Fordele ved cypres

Populærmedicinen bruger blandt andet cypres til at lindre nogle symptomer på forkølelse, mindske kredsløbsproblemer og minimere hududslæt. Videnskaben har på den anden side fastslået, at cypresolie har en række vigtige fordele. Find ud af i detaljer, hvilke de er.

1. Lindr hoste

Man mener, at cypresolie kan bekæmpe hoste på grund af dens indhold af kamfer, et molekyle, der ofte findes i naturlige hostestillende midler. Der er dog stadig behov for mere forskning.

Hvis du nu ønsker at lindre dette ubehag med cypresolie, er det bedst at bruge en diffuser. Du skal blot tilføje et par dråber fortyndet æterisk olie under et varmt bad og inhalere.

2. Bekæmp vorter

Cypresolie er forbundet med en reduktion af antallet af vorter forårsaget af det humane papillomavirus (HPV). Den har antimikrobielle og antivirale egenskaber, der kan behandle hudtilstande som dem, der forårsager dette grimme symptom.

Forskning offentliggjort i Iranian Journal of Basic Medical Science fandt ud af, at cypresolie er effektiv mod herpes simplex virus type 1 (HSV-1), som er kendetegnet ved tilstedeværelsen af vorter og forkølelsessår. Husk, at hvis du ikke kender årsagen til vortens opståen, er det bedst at konsultere en specialist.

3. Lindr hæmorider

Hæmorider er hævede vener i området omkring anus og endetarm. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i BMC Complementary and Alternative Medicine kan man anvende cypresolie i dette område for at lindre betændelse og fjerne bakterier. Den skal dog fortyndes i rigeligt vand eller en bæreolie (kokos, oliven, mandel osv.).

4. Rengør snitsår, sår og infektioner

Cypres har kemiske forbindelser, der giver den antimikrobielle virkninger. Derfor kan det være nyttigt til at rense snitsår og sår og forebygge udviklingen af infektioner. Når det er sagt, skal du sørge for at fortynde olien i et bærestof, før du anvender den.

Vi tror, at du måske kan lide at læse: Hvorledes immunsystemet kan bekæmpe kræft

5. Reducér bumser og akne

Bakterier er en af årsagerne til akne og bumser. En gennemgang fra 2017 gav det resultat, at cypresolie er et hjælpemiddel mod denne hudlidelse, da den har en antimikrobiel virkning, der er i stand til at reducere dens alvorlighed gennem eliminering af bakterier.

Da koncentrationen af olien normalt er ret høj, bør du fortynde den, før du påfører den på huden. Du kan tilsætte ca. 5 dråber i en sprayflaske med vand eller blande den samme mængde med en spiseskefuld oliven- eller kokosolie.

6. Reducér cellulite

Den samme gennemgang fra 2017 nævnte, at cypresolie er en af de mest anvendte i massager, der anbefales til behandling af cellulite. Der er dog stadig behov for mere forskning for at bekræfte dens effektivitet mod denne hudlidelse.

7. Bekæmp åreknuder

Det betragtes som et tegn på dårlig cirkulation, og åreknuder behandles ofte med massage, der indeholder forskellige æteriske olier. Selv om det er sandt, at fortyndet cypresolie kan bruges i denne sammenhæng, er der ingen afgørende beviser for dens fordele.

8. Håndtér angst og stress

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine kan aromaterapimassage have betydelige fysiske og psykologiske fordele.

Undersøgelser af 11 deltagere, der modtog massage med lavendel-, cypres- og marjoramolierolie blandet med mandelolie, viste et lavere niveau af angst og depression. Der er dog behov for mere forskning.

Kvinde dufter til en olie

9. Lindr muskelsmerter

National center for komplementær og integrativ sundhed (NCCIH) fastslår, at massageterapi er effektivt til at lindre smerter i områder som ryg og nakke.

Cypresolie er en af de mest almindeligt anvendte under disse afslappende behandlinger. Det menes at virke som et antispasmodisk middel, der reducerer smerter og kramper, men der er stadig behov for mere afgørende undersøgelser.

Du vil måske kunne lide: Fordelene ved dybvævsmassage

Hvordan bruges cypres?

Cypres kan bruges lokalt gennem afkog, olier eller infusioner.

 • Afkog: Det laves ved at tilsætte 50 g tørrede blade til en liter vand. Derefter koges det ved høj varme, og når det begynder at koge, skrues ned til middelvarme, og det får lov at stå i 30 minutter. Til sidst filtreres det og bruges som en vask eller omslag.
 • Infusion: For at lave den skal der tilsættes 10 g af den tørrede plante til hver 200 ml vand. Bladene tilsættes varmt vand, der dækkes og står i 5 minutter. Efter denne tid filtreres det og får lov til at afkøle.
 • Olie: Den udvindes af de friske blade og cypresbærrene. Det er normalt den mest kommercialiserede form og bruges i aromaterapi og massagebehandlinger.

Naturmedicin med cypres

I betragtning af træets popularitet i traditionel medicin er det ikke overraskende, at der findes en række naturmidler med de forskellige dele af dette træ. Nogle af de mest kendte er nævnt nedenstående.

Cypres-siddebad mod hæmorider

Et siddebad består i at sidde i en lavvandet balje med varmt vand. Følg hvert af de trin, der er anført nedenstående, for at få mest muligt ud af dette middel.

Ingredienser

 • 10 dråber cypresolie
 • 6 knuste troldnødblade
 • 3 knuste katostblade
 • 2 liter vand

Fremgangsmåde

 1. Bland alle planterne og cypresolien.
 2. Tilsæt 2 spiseskefulde af denne blanding til hver 2 liter vand i en krukke.
 3. Kog i 5 minutter, lad det stå og si.
 4. Hæld infusionen i en skål, og sæt låg på den, indtil den er afkølet.

Cypres-infusion til behandling af åreknuder

Dette præparat bruges til at lave omslag, der lægges på det berørte område for at reducere betændelse. Ingredienserne og præparatet er som følger.

Ingredienser

 • 10 dråber cypres
 • 1 spiseskefuld hestekastanje
 • 1 spiseskefuld troldhassel
 • 2 liter vand

Fremgangsmåde

 1. Bland planterne med cypres og læg dem i en gryde med vand.
 2. Kog i 5 minutter, lad det stå og filtrér.
 3. Til sidst skal du lægge nogle omslag i blød og anvende dem, når de er varme, på åreknudernes områder to til tre gange om dagen.

Kontraindikationer for cypres

Cypres, især dens olie, kan have negative virkninger, hvis den anvendes forkert. Det er normalt for en person, der er allergisk over for æteriske olier, at få en reaktion, herunder følgende:

 • Kløe.
 • Betændelse.
 • Rødme.
 • Smerter og svie.

Det anbefales heller ikke til gravide eller ammende kvinder. Når det gælder babyer, små børn og kæledyr, er brugen begrænset, medmindre det er blevet anvist af en specialist.

Hvad skal man huske på om cypres?

Cupressus sempervirens, almindelig eller middelhavscypres, er en træart, der skiller sig ud ved sin pyramideform og lange levetid. Ud over at blive brugt til byggeri er cypres også værdsat for sine medicinske egenskaber.

Den er i stand til at lindre hoste, åreknuder og muskelsmerter, mens den også bekæmper vorter, bumser og akne. Det skal dog altid fortyndes for at undgå uønskede virkninger.

Det kan interessere dig ...
5 lægeplanter, der forbedrer blodcirkulation og hjertesundheden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 lægeplanter, der forbedrer blodcirkulation og hjertesundheden

Visse lægeplanter anbefales til at forbedre blodcirkulation og dermed hjælpe med at forebygge hjerteproblemer. Gå ikke glip af dem! • Al-Snafi A. Medical importance of Cupressus sempervirens- A review. IOSR Journal Of Pharmacy. 2016;6(2):66–76.
 • Orhan IE, Tumen I. Potential of Cupressus sempervirens (Mediterranean Cypress) in Health. The Mediterranean Diet. 2015:639–47.
 • Emami S, Tayarani-Najaran Z, Sabouri M, Khajeh P et al. Antiviral Activity of Obtained Extracts from Different Parts of Cupressus sempervirens against Herpes Simplex Virus Type 1. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2009;12(3):133-139.
 • Selim SA, Adam ME, Hassan SM, Albalawi AR. Chemical composition, antimicrobial and antibiofilm activity of the essential oil and methanol extract of the Mediterranean cypress (Cupressus sempervirens L.). BMC Complement Altern Med. 2014 Jun 2;14:179.
 • Orchard A, van Vuuren S. Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4517971.
 • Kuriyama H, Watanabe S, Nakaya T, Shigemori I et al. Immunological and Psychological Benefits of Aromatherapy Massage. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Jun;2(2):179-184.
 • National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH). [Updated May 2019]. Massage Therapy: What You Need To Know. Available from: https://www.nccih.nih.gov/health/massage-therapy-what-you-need-to-know

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.