8 daglige tips til god mundhygiejne

En god mundhygiejne giver dig mulighed for at bevare en sund og smuk mund. Vi deler disse 8 tips, som du kan bruge hver dag.
8 daglige tips til god mundhygiejne
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 11 januar, 2024

God mundhygiejne er afgørende for, at din mund kan fungere normalt. Et sundt sæt tænder gør det muligt for dig at bide, tale, spise og smile uden problemer.

Det handler ikke kun om at passe på dit udseende og have et smukt smil. Forsømmelse kan føre til alvorlige sundhedsproblemer.

God mundhygiejne hjælper med at fjerne og kontrollere ophobningen af bakteriel plak. Dette forhindrer dens skadelige virkninger på tænder og tandkød og deraf følgende mundsygdomme.

Her er de 8 tips, du bør huske hver dag for at opnå god mundhygiejne. Hvis du ved, hvad du skal gøre, hvordan, hvornår og med hvilke produkter, kan du nyde dit smil uden problemer.

8 daglige tips til god mundhygiejne

1. Børst dine tænder korrekt

Den måde, du børster dine tænder på, har meget at gøre med dine tænders sundhed. Du tror måske, at det er nok at bevæge børsten rundt i munden i et stykke tid. Men hvis du ikke bruger den nødvendige tid, gør det på en uordentlig måde og ikke når alle områder af munden, kan det give dig problemer.

Derfor er det vigtigt, når det gælder god mundhygiejne, at du tager dig tid nok til at udføre denne opgave korrekt. Du bør placere tandbørsten i en vinkel på 45° i forhold til tandkødet, så børsterne hviler på tandkødets overgang mellem tænderne og tandkødsvævet.

Bevægelserne skal være blide, men faste og skal søge at rense og feje alle tandflader for alle de elementer, der er i munden. Børst derfor de indre og ydre sider og tyggefladerne på de øverste og nederste tænder.

For at rense de indre flader på fortænderne skal børsten placeres lodret og bevæges op og ned. Hele processen bør tage mindst 2 minutter.

Med disse fejende bevægelser søger vi at fjerne bakteriel plak. Hvis man ikke renser denne film af bakterier og affald, ophobes den og hærder og danner tandsten, hvilket forårsager huller, tandkødsbetændelse og dårlig ånde.

Cepillar los dientes para cuidar la salud oral.
Daglig tandbørstning er en uundværlig del af plejen af vores mund.

2. Rens munden ofte

Ideelt set bør vi rense munden to gange om dagen, som foreslået af den amerikanske tandlægeforening (ADA). Hos nogle patienter med en højere risiko for mundlidelser eller som bærer ortodontiske apparater er det at foretrække at rense tænderne efter hvert måltid.

Tandbørstning om morgenen hjælper med at fjerne plak, der ophobes om natten, hvor spytproduktionen er lavere, og bakterierne formerer sig mere. Med denne første tandbørstning starter du dagen med en ren mund og frisk ånde.

Mundhygiejne om aftenen, inden du går i seng, er også meget vigtig. Ved at børste tænderne, inden du går i seng, fjerner du den bakterielle plak, der har ophobet sig i løbet af dagen.

3. Overdriv ikke

Overdreven, for hyppig, for langvarig eller for intens tandrensning kan virke mod hensigten. Hvis du børster tænderne for meget eller med for stor kraft og pres, kan det slide på emaljen, der beskytter tænderne.

Emaljen er et meget stærkt tandvæv, der er i stand til at beskytte tænderne mod alt, hvad der sker i munden. Det er muligt at spise og drikke mad ved forskellige temperaturer og med forskellige teksturer, tygge og starte fordøjelsesprocessen uden gener i tænderne takket være dette mineralsk lag.

Men hvis tænderne mister deres mest overfladiske lag, bliver det underliggende dentin blottet. Dette væv er ikke forberedt på kontakt med det ydre, hvilket kan føre til problemer med følsomhed eller smerte.

Hvis man børster for hårdt, kan tandkødet også blive beskadiget. Når der anvendes for stor kraft, trækker tandkødsvævet sig tilbage, så en del af tandroden bliver blottet. Dette disponerer for smerte, følsomhed og karies.

4. Vælg den rigtige tandbørste for god mundhygiejne

For god mundhygiejne er det nødvendigt at have de rigtige redskaber. Hvis du vælger den mest passende tandbørste til din mund, kan du nemt nå alle områder i munden og rense den ordentligt.

Der findes tandbørster med forskellige typer børster, former og størrelser. Det ideelle er at bruge bløde børstehår for ikke at beskadige emaljen og tandkødet.

Størrelsen på børstehovedet bør ikke være for stor, så man kan rense hvert område af munden. Med hensyn til design, form og materiale vil det afhænge af den enkelte persons smag og behov.

Tandbørster kan også differentieres mellem manuelle og elektriske tandbørster. Begge er i stand til at udføre tilstrækkelig mundhygiejne, hvis de anvendes korrekt. Elektriske tandbørster kan gøre processen lettere for nogle mennesker.

Det er vigtigt at huske, at tandbørsten skal være i god stand for at opfylde sit formål. Uanset om de er elektriske eller manuelle, anbefales det at udskifte dem hver 3. måned eller oftere, hvis børsterne viser tegn på slitage.

5. Forsøm ikke din tunge

Tungerensning er et andet grundlæggende aspekt, når det kommer til god mundhygiejne. Bakteriel plak ophobes også i uregelmæssigheder på overfladen af dette organ.

Vedvarende bakterier og madrester på tungens bagside kan forårsage dårlig ånde og en usmagelig tunge. Derfor er det vigtigt at rense den hver dag.

Ideelt set bør du have et særligt redskab til at rense tungen. Dette er et instrument, der er specielt designet til at skrabe tungens overflade og fjerne alt det snavs, der samler sig der.

Hvis man ikke har dette redskab, er det ikke en grund til at forsømme tungen. Hvis du ikke har det, kan du bruge en tandbørste, der er specielt beregnet til rengøring af organet.

For at rense tungen skal du foretage fejende bevægelser bagfra og fremad, indtil du når spidsen. Dette skal gentages igen og igen, idet man skyller redskabet ved hver passage, indtil hele organet er renset.

6. Vælg tandpasta med fluorid

Tandpastaer er et godt supplement til at hjælpe med at rense tænderne og forebygge sygdomme i munden. De findes i forskellige smagsvarianter og med forskellige forbindelser, der har specifikke fordele.

Når du skal vælge det bedste produkt til din mund, er det bedst at rådføre dig med din tandlæge. Tandlægen kan angive den tandpasta, der passer bedst til dine behov.

Under alle omstændigheder er det ideelle at vælge en tandpasta, der indeholder fluorid. Dette naturlige element er i stand til at forebygge huller, reducere bakterieforplantning og styrke tandstrukturen.

7. Brug tandtråd hver dag

Brugen af tandtråd er afgørende for en god mundhygiejne. Dette element gør det muligt at rense området mellem tænderne, hvor tandbørstens børstehår ikke kan nå.

Den metode, der oftest anvendes af voksne, består i at klippe et 50 cm langt stykke tandtråd og vikle det om langefingeren på begge hænder. Ved at lægge pres på med pegefinger og tommelfinger føres tandtråden mellem tænderne.

Der skal foretages op- og nedadgående bevægelser for de øverste tænder og fra bunden til toppen for de nederste tænder, så tråden når op til tandkødsranden. Tryk mod væggen på en af tænderne og form et C. Derefter gentages rensningen, idet der skrabes på siden af den anden tand i samme mellemrum.

Dette gentages for hvert af mellemrummene mellem tænderne i hele munden. Mens vi renser, afvikler vi ubrugt tandtråd fra den ene langfinger og ruller den brugte tandtråd over den anden langfinger.

For nogle mennesker kan det være svært at bruge tandtråd, især for børn. Men du skal ikke give op. Øvelse giver den nødvendige fingerfærdighed.

Desuden findes der tilbehør, der gør brugen af tandtråd lettere, f.eks. tandtrådsholdere. Det er plastikinstrumenter, der kan holde tandtråd og også har et område, hvor der er et behageligt greb og adgang til hvert mellemrum.

Nogle har allerede tandtråd påsat og er til engangsbrug. Andre kræver, at der skal sættes ny tandtråd på, hver gang de bruges.

8. Overvej at bruge mundskyl for at opnå god mundhygiejne

Mundskyl er et godt supplement til god mundhygiejne. Disse væsker hjælper med at rense områder af munden, som er vanskelige at komme til med andre metoder.

Skyllevæsken bruges i slutningen af mundhygiejnerutinen, efter tandbørstning, tandtråd og tungeskrabning. Kom det i munden og lad det cirkulere uden at sluge det.

Væsken bevæges rundt i munden efter tandlægens eller produktproducentens anvisninger. Generelt er det normalt ca. 1 minut. Derefter spyttes det hele ud.

Der findes mundskyl med forskellige komponenter, som giver dem særlige egenskaber til forskellige behov. Det vil altid være tandlægen, der kan anbefale det bedste produkt.

Der findes således mundskyl med antiseptiske midler, der hjælper med at reducere bakterier, hvilket er meget nyttigt hos patienter med parodontitis. Andre indeholder fluorid for at remineralisere tænderne og reducere risikoen for huller eller mindske følsomhed.

Der findes også nogle skyllemidler med blegningseffekt. Disse hjælper med at bevare resultaterne af tandblegning.

Kvinde bruger mundskyl som en del af god mundhygiejne
Mundskyl tjener forskellige formål. En fagperson kan rådgive dig om, hvilken der er bedst for dig.

Andre tips til at passe på din mundhygiejne

De tips, vi deler her, vil hjælpe dig med at praktisere god mundhygiejne hver dag. Men der er andre ting, som du også bør være opmærksom på for at holde din mund sund:

 • Drik rigeligt med vand: At drikke vand til måltiderne hjælper også med at fjerne madrester og holde munden renere. Desuden kan en hydreret og fugtig mund bedre modvirke bakterier.
 • Spis en afbalanceret kost: En nærende og sund kost med et tilstrækkeligt indtag af vitaminer og mineraler som f.eks. calcium, fluorid og fosfor fremmer sunde tænder og tandkød.
 • Begræns indtaget af søde og syreholdige fødevarer: Det er også godt for tænderne at reducere indtaget af sukkerholdige, ultraforarbejdede eller syreholdige fødevarer. Hvis du ønsker at passe på din mund, skal du også overveje at reducere forbruget af sodavand, slik og kager.
 • Undgå at ryge: Rygning har skadelige virkninger på hele kroppen, og munden er ingen undtagelse. At holde op med at ryge er altid en beslutning, der er god for dit helbred.
 • Besøg tandlægen mindst to gange om året: Regelmæssige tjek og rensninger hver sjette måned giver dig mulighed for at holde din mund sund. Hvis der opstår en sygdom, forbedrer det prognosen at opdage og behandle den i tide og undgår mere invasive og ubehagelige behandlinger.

Fordelene ved god mundhygiejne

En sund mund giver dig mulighed for at smile med selvtillid og bruge din mund normalt. Du vil ikke have problemer med at bide, spise og tale.

Ved at praktisere god mundhygiejne vil du ikke kun føle dig mere tryg og selvsikker, men du vil også undgå sygdomme, der kan forårsage ubehag, smerte og komplikationer. Hvis du passer ordentligt på din mundhygiejne, behøver du ikke at tænke på sorte eller knækkede tænder, smerter ved tygning eller dårlig ånde, når du taler.

Med disse tips til god mundhygiejne kan du passe på din mund, som den har brug for, og få glæde af et sundt og smukt smil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alva, M. A. C., Santos, A. A. C., & Moreira, A. C. (2018). Sensibilidad dentaria: causas y tratamiento. Revista Mexicana de Estomatología5(1), 65-67.
 • Singh, S., Singh, D., & Macedo, M. B. L. (2022). Dispositivos para remoção da saburra lingual: revisão de literatura. Research, Society and Development11(6), e54411629554-e54411629554.
 • Félix Corrales, C. A. (2018). Relación entre la remoción del cubrimiento lingual y los niveles de compuestos volátiles sulfurados utilizando un limpiador lingual vs un cepillo dental.
 • González, R. J., Carrillo, A., Santana, H. L., Urrutia, A. F., & Calva, J. C. (2020). 37. FLUOR MITOS Y VERDADES. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica32(S1), 30-31.
 • Malca, M. C., Pari, M. E. C., & Portaro, C. P. (2021). Uso del Hilo dental asociado al cepillado¿ Qué dice la evidencia científica?. Revista de Odontopediatría Latinoamericana11(Suplemento).
 • Pérez Guamán, O. A. (2021). Métodos de prevención de caries en dientes temporales (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Tigselema Mena, S. E. (2020). Enjuagues bucales para el control de placa bacteriana (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Páez, C. A. V., Castillo, E. L. T., & Ávila, J. A. T. (2021). Higiene bucal como factor determinante en incidencia de caries dental niños de 6 a 12 años. ReciMundo5(1), 227-240.
 • Casals-Peidró, E. (2005). Hábitos de higiene oral en la población escolar y adulta española. Rcoe10(4), 389-401.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.