Kan jeg bruge for gammel tandpasta?

Hvis du har fundet en tube for gammel tandpasta, kan du måske spekulere på, om den stadig kan bruges. Find ud af det her.
Kan jeg bruge for gammel tandpasta?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 06 marts, 2023

Det er sjældent, at en tube tandpasta holder i mere end 2 år. Men måske finder du en tube, som du har fået udleveret på et hotel eller ved et tandlægebesøg, og du spekulerer på, om du kan bruge for gammel tandpasta.

Udløbsdatoen for tandpasta er normalt 2 år efter fremstillingsdatoen. Denne oplysning er trykt på æsken og på tuben.

Efter dette tidspunkt begynder produktet at miste sine egenskaber. Hvis du bruger for gammel tandpasta, vil den have en mærkelig smag og konsistens. Sandsynligvis har den også mistet sin evne til at forebygge huller.

Udløbsdatoen på tandpasta

Tandpastatuber, der er godkendt af American Dental Association (ADA), skal opfylde visse krav til sikkerhed og effektivitet. Både den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) og ADA kræver, at tandpasta skal have en udløbsdato.

Disse oplysninger er trykt på tuben og på æsken. Den ligger normalt mellem 2 og 5 år fra fremstillingsdatoen.

Tandpastaens holdbarhed bestemmes af effektiviteten af de ingredienser, den indeholder. Ved at sætte en udløbsdato på disse produkter kan man oplyse om en tidsmargin, inden for hvilken indholdet af beholderen fortsat vil opfylde sit formål.

Tandpastaindustrien søger at udvikle produkter, der kan rense tænderne, men uden at slide dem ned. Der tilsættes også andre ingredienser for at styrke og beskytte tandvævet.

For at tandpastaen kan opfylde sin funktion og beskytte tænderne, skal de ingredienser, den indeholder, forblive friske. Hvis du bruger tandpasta, der er udløbet, vil du derfor højst sandsynligt ikke længere kunne drage fordel af dens egenskaber.

Hvis du fortsætter med at bruge dette udgåede produkt regelmæssigt, kan det have en negativ indvirkning på mundhygiejnen på lang sigt. Munden vil blive efterladt uden den beskyttelse, som de aktive ingredienser i tandpastaen giver, og risikoen for mundsygdomme vil stige.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Kosmetisk slibning af tænder: Hvad er det, og hvad bruges det til?

Hvorfor udløber tandpasta?

Tandpastaens udløbsdato skyldes dens ingredienser. Efter en vis periode kan de aktive ingredienser i disse produkter miste deres effektivitet og ophøre med at være gavnlige for munden.

Generelt indeholder tandpasta 5 aktive ingredienser, som er specificeret på emballagen:

 • Fluorid: Dette er et mineral, der hjælper med at forebygge huller og styrker tandemaljen.
 • Slibeelementer til at fjerne plak og overfladepletter.
 • Et smagsstof eller sødemiddel for at give produktet en behagelig smag. Sakkarin og sorbitol er de mest almindelige.
 • Et vædemiddel giver pastaen en glat konsistens og forhindrer den i at tørre ud.
 • Et detergent eller rengøringsmiddel skaber skum, der fremmer tandrensning.

Desuden kan tandpastaen indeholde andre komponenter, der giver den særlige egenskaber. Der findes således tandpasta med midler mod tandfølsomhed, antimikrobielle stoffer, med naturlige urter eller peroxider, der hjælper med at blege tænderne.

En af hovedbestanddelene i de fleste typer tandpasta er fluorid.

Som sagt hjælper dette element med at bekæmpe karies og holde tænderne sunde. Efter en vis periode kan det dog miste sin effektivitet i forhold til at beskytte tænderne. De andre ingredienser kan skille sig ad eller krystallisere, hvilket ændrer produktets konsistens, farve og smag.

For gammel tandpasta kommes på tandbørste

Hvad er den typiske holdbarhed for tandpasta?

Tandpasta har en holdbarhed på 2 år fra fremstillingsdatoen. I denne periode bevarer fluorid evnen til at styrke og reparere tandemaljen.

Hvert mærke og produkt har dog sin egen udløbsdato, så det er vigtigt at være opmærksom på disse oplysninger. Generelt er disse oplysninger trykt på emballagen og på tuben.

Nogle typer tandpasta, der ikke indeholder fluorid, har måske ikke nogen udløbsdato. Det er dog bedst at stoppe med at bruge dem efter 2 år. Resten af ingredienserne kan denaturere, og produktet kan tørre ud og ændre farve og smag.

Er for gammel tandpasta sikkert?

Det er ikke nødvendigvis farligt at bruge for gammel tandpasta, men det er heller ikke gavnligt. Formålet med at komme tandpasta på din tandbørste er at rense dine tænder effektivt og forebygge huller. Hvis tandpastaen er gammel, er der ingen garanti for, at disse formål bliver opfyldt.

En for gammel tandpasta kan lide følgende forringelser:

 • Den tørrer ind.
 • Dens ingredienser bliver adskilt.
 • Den fluorid, den indeholder, er ikke længere effektiv.
 • Der kan vokse bakterier eller svampe indeni.
 • Den har en mærkelig konsistens, der enten er for flydende eller for tør.

Derfor er det bedst at kassere for gammel tandpasta og købe en ny tube. På den måde undgår du risikoen for at udsætte din krop for et tvivlsomt produkt.

Tips til at holde din tandpasta frisk

Ud over at være opmærksom på udløbsdatoen for tandpasta er det også vigtigt at være opmærksom på opbevaringen af den. For at produktets aktive ingredienser kan bevare deres effektivitet, skal produktet opbevares korrekt.

Her er nogle ting, du skal overveje i denne henseende:

 • Luk hætten tæt: Efter brug af tandpastaen er det vigtigt at sætte hætten på tandpastaen og sørge for, at den er tæt lukket.
 • Hold kanterne rene: Der må ikke være rester på tubens kanter, så støv og snavs ikke ophobes.
 • Opbevar den på et lukket sted: Hvis du opbevarer tandpastaen på badeværelset, er det ideelle at opbevare den på en lukket hylde for at undgå kontaminering med bakterier, der har en tendens til at formere sig i disse miljøer.
 • Opbevar den i et køligt miljø: Ideelt set bør disse produkter ikke udsættes for meget høje temperaturer, da ingredienserne kan dissocieres og blive meget flydende og dermed miste deres effektivitet.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Tandfyldninger: Typer og alt, hvad du behøver at vide

Hvad skal du gøre med for gammel tandpasta?

Hvis du opdager, at din tandpasta er udgået, er det bedste, du kan gøre, at du ikke længere bruger den. Du behøver dog ikke at smide den ud med det samme.

Du kan bruge dette produkt til at polere metaller og vandhaner, fjerne ridser på vægge og rengøre badeværelsesvasken. Det kan også bruges til at fjerne rester fra bunden af strygejernet eller endda til at polere dine negle.

Man kan bruge for gammel tandpasta til at rengøre smykker

Smid ikke den udløbne tube væk. Du kan bruge den til husholdningsopgaver, f.eks. til at polere smykker.

Sunde tænder med tandpasta, der ikke er for gammel

Udløbet tandpasta gør ikke arbejdet med at rense og beskytte dine tænder. Du bør forsøge at bruge et frisk produkt, hvis aktive ingredienser giver den pleje, du har brug for.

Hvis du børster tænderne hver dag med tandpasta, der ikke er udløbet, er du med til at holde dine tænder rene og sunde. Du bør også supplere din pleje med tandtråd, kontrollere dit sukkerindtag og gå til din tandlæge regelmæssigt.

En anden måde at passe på dit smil på er at kontrollere din tandbørstes tilstand og udskifte den hver tredje måned eller tidligere, hvis den er blevet forringet. Hvis dine tandhygiejneartikler og -produkter er i god stand, får du mere ud af dem, og det vil afspejle sig i en bedre mundhygiejne.

Vær opmærksom på de produkter, der hjælper dig med at passe på din mund. På den måde vil du holde dit smil sundt og strålende!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hinostroza Ninahuanca, J. L., Serrano Cabana, R. A., & Serrano Cabana, L. D. C. (2019). Características de las pastas dentales para niños comercializadas en Lima, 2019.
 • Benzian, H., Holmgren, C., & Helderman, W. V. (2012). Efficacy of fluoride toothpaste over time. Brazilian Dental Journal23, 311-314.
 • Lippert, F. (2013). An introduction to toothpaste-its purpose, history and ingredients. In Toothpastes (Vol. 23, pp. 1-14). Karger Publishers.
 • Picó Monllor, J. A. (2016). Cosmetotecnia de los dentífricos. Relevancia del comportamiento reológico.
 • Contreras Rosales, J., De la Cruz Cardoso, D., Castillo Chaires, I., & Arteaga Mejía, M. (2014). Dentífricos fluorurados: composición. Vertientes. Revista Especializada en Ciencias de la Salud17(2).
 • Escalante-Medina, R. P., Asmat-Abanto, A. S., & Ruiz-Barrueto, M. A. (2019). Efecto antibacteriano de una pasta dental con xilitol sobre Streptococcus mutans en saliva de gestantes. Revista Cubana de Estomatología56(4), 1-12.
 • Córdova-López, O., Hermoza-Moquillaza, R. V., Yanac-Calero, D., & Arellano-Sacramento, C. (2019). PPM de flúor rotulado y analizado en pastas dentales pediátricas comercializadas en Lima-Perú. Revista Estomatológica Herediana29(4), 285-290.
 • Soysa, N. S., Cury, J. A., & Alles, C. N. R. A. (2019). Fluoride concentration and stability in commonly used dentifrices in Sri Lanka. Brazilian Journal of Oral Sciences, e181244-e181244.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.