De fem mest almindelige årsager til nattesved

Nattesved kan forekomme af forskellige årsager og er ikke nødvendigvis alvorligt i alle tilfælde.
De fem mest almindelige årsager til nattesved

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ofte kan de almindelige årsager til nattesved findes i dit miljø. Du kan få skruet termostaten for højt op, sove i tykt nattøj eller bruge tæpper, der er for varme. Men nogle gange, når de ikke sker på grund af en af disse grunde, kan det være nødvendigt at overveje andre mulige årsager.

Andre gange kan det være et tegn på et dybere problem. Hvis du ofte har dette problem, kan det være forårsaget af en af følgende medicinske tilstande:

Almindelige årsager til nattesved

1. Obstruktiv søvnapnø

En mand med åndedrætsværn, mens han sover

Folk, der lider af denne sygdom, sover ikke godt om natten. Dette skyldes, at deres luftveje er blokeret. Dette begrænser deres luftstrøm. Imidlertid er manglende evne til at trække vejret også en af de almindelige årsager til nattesved. Men det er ikke alt. Andre symptomer, du kan opleve, hvis du lider af apnø, er:

 • Irritabilitet.
 • Træthed i løbet af dagen.
 • Snorken.
 • Hovedpine.

Hvis du bemærker et eller flere af disse symptomer sammen med nattesved, er det bedst at tale med din læge. Hvis de diagnosticerer dig med obstruktiv søvnapnø, skal du behandle det, før det giver større problemer. Disse kan omfatte hjerteproblemer eller diabetes.

Løsningen for de fleste er at bruge en maskine, der hjælper dig med at trække vejret om natten. Dette giver dig mulighed for at sove bedre og slippe af med de tilknyttede symptomer.

2. Overgangsalderen

Overgangsalderen og din alder forårsager op- og nedture i dine hormoner. Dette får dig til at miste kontrollen over din krop. Disse konstante ændringer skaber også kaos i din kropstemperatur.

Kvinder i overgangsalderen vågner ofte op og føler, at de er ved at blive kvalt og er meget skidt på grund af nattesved. Nogle vågner flere gange samme nat. Disse symptomer kommer også med andre:

 • Tør hud.
 • Dårligt humør.
 • Uregelmæssige menstruationscyklusser.

Den gennemsnitlige alder, som overgangsalderen starter, er omkring 51. Du kan dog begynde at få nattesved år før, du starter overgangsalderen. Nogle kvinder begynder at lide af nattesved i 30’erne.

Overgangsalderen er en normal del af en kvindes liv og behøver ikke at blive “helbredt”. Men hvis symptomerne er for irriterende, kan din læge foreslå nogle behandlinger. Disse kan hjælpe dig med at gennemgå dette livsstadium mere komfortabelt.

3. Angst er eksempel på gængse årsager til nattesved

En ængstelig kvinde

Når du lider af angst eller kronisk stress i løbet af dagen, kan det føre til nattesved. I dette tilfælde kan løsningen på problemet være at lære at håndtere de ting, der generer dig, bedre.

Det er godt at gå til en rådgiver, der kan hjælpe dig med at lindre symptomer på angst. Dette gælder især, hvis du ikke rigtig ved, hvad der forårsager det. Mange terapeuter udøver kognitiv adfærdsterapi. Disse lærer dig at ændre din tankegang. På denne måde kan du identificere og omdirigere de tanker, der forårsager angst eller stress.

Imidlertid er terapien muligvis ikke nok alene. Så det er vigtigt, at du gør din del. Du kan prøve at vedtage og vedligeholde følgende livsstilsvaner:

 • Daglig træning.
 • At dyrke en følelse af håb.
 • At spise en afbalanceret kost.
 • Deltage i samtaleterapi.
 • Kreative aktiviteter (maleri, skrivning, lerarbejde, farvning osv.).

4. Visse sygdomme kan være årsager til nattesved

Du bør ikke automatisk antage det værste, hvis du har hyppige nattesved. Årsagerne til nattesved er forskellige. Det er dog vigtigt at besøge din læge for at få de mest nøjagtige oplysninger om din sundhedstilstand.

Nattesved er en sekundær effekt af mange sygdomme. Nogle kan være alvorlige, som bakterielle og virale infektioner. Det kan endda være forårsaget af nogle former for kræft.

Når det er et mere alvorligt problem, opstår nattesved normalt sammen med andre symptomer. Kun din læge kan lave de relevante tests for at finde ud af, hvad der foregår. Behandlingen varierer afhængigt af den sygdom, du har.

5. Lavt blodsukker kan forårsage nattesved

En person, der måler blodsukker, da lavt blodsukker kan være årsager til nattesved

Hypoglykæmi, der også er kendt som lavt blodsukker, kan være årsagen til nattesved hos diabetikere. Men dette er ikke det eneste symptom. Dette problem kan også få diabetikere til at svede meget i løbet af dagen.

Lavt blodsukker er normalt en sekundær effekt. Dette kan være forårsaget af problemer med insulin eller anden medicin, der anvendes til behandling af diabetes. Hvis du har disse problemer regelmæssigt, kan din læge derfor foreslå nogle livsstilsændringer.

Desuden kan disse ændringer reducere sandsynligheden for at lide af lavt blodsukker. Dette kan omfatte regelmæssigt at spise visse typer fødevarer. Det kan også betyde, at du holder øje med dit blodsukkerniveau.

Kontakt din læge, hvis du har nattesved

Natsved, der ledsages af andre symptomer, kan være et tegn på, at noget er galt med dit helbred. Dog behøver det ikke altid betyde det værst tænkelige scenarie.

Vær særlig opmærksom, hvis du ofte har nattesved. Hvis det opstår sammen med andre symptomer, skal du også bemærke dette. Derfor kan din læge hjælpe dig med at finde ud af hovedårsagen. Så vil du hurtigt kunne finde en løsning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.