Ti typer fødevarer, der bør undgås i forhold til blodsukkerbalance

For at opretholde en sund blodsukkerbalance skal du begrænse eller undgå at indtage visse typer fødevarer. Men ved du hvilke? I dagens artikel fortæller vi dig om de 10 mest betydningsfulde.
Ti typer fødevarer, der bør undgås i forhold til blodsukkerbalance
Marta Jiménez

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Jiménez.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Diabetes er en hastigt voksende sygdom, der faktisk klassificeres som en af ​​de farligste ikke-overførbare sygdomme i vores nuværende verden. Der er i øjeblikket omkring 415 millioner diabetikere i verden. Så det er ekstremt vigtigt at opretholde din blodsukkerbalance.

Der er en fin linje mellem forhøjede blodsukkerniveauer (prædiabetes) og faktisk at have diabetes. Således er forebyggelse op til dig. Læs denne artikel for at lære om de ti typer fødevarer, du skal undgå for at opretholde korrekt blodsukkerbalance.

Anbefalinger til blodsukkerbalance

Ændringer i blodsukker kan føre til enten hyperglykæmi eller hypoglykæmi. Dine blodsukkerniveauer stiger, når du spiser kulhydrater. På grund af denne stigning (hyperglykæmi) udskiller bugspytkirtlen insulin, så cellerne kan bruge denne glukose.

Tilsvarende falder glukose under 70 mg/dl, når der er et overskud af insulin, hvilket fører til hypoglykæmi. Denne situation er også risikabel for din krop.

Diabetes sker, når insulinudskillelse er normal, men cellens insulinreceptorer ikke fungerer korrekt, hvilket tvinger bugspytkirtlen til at udskille mere insulin.

De tre grundlæggende søjler til regulering af blodsukker (glykæmi) er kost, fysisk træning og hyperinsulinæmi. For at regulere dit blodsukker skal du have fuld kontrol over den mad, du spiser, så du skal etablere sunde vaner:

  • Drik mellem 6 til 8 store glas vand om dagen.
  • Dyrk mindst 40 minutter moderat motion pr. dag.
  • Opret en kostplan.
  • Gå ikke uden mad i mere end 4-5 timer.
  • Hav for vane at læse madetiketter.
  • Indtag en kost med lavt indhold af mættet fedt.

Læs også: To krydderier, der måske kan regulere dit blodsukker

Undgå disse ti typer fødevarer for en sund blodsukkerbalance

De nuværende tendenser afslører en stigning i forbruget af “nul”, “let”, “lavt på …”, “” uden ___, “osv. Alt sammen beregnet til personer med en eller en anden stofskifteforstyrrelse, inklusive dem, hvor de normale værdier for glukose varierer.

Generelt indeholder alle disse fødevarer normalt skjulte sukkerarter. Derfor skal du være særlig opmærksom på det sukker, de indeholder, fordi det kan føre til forstyrrelse af blodsukkerbalancen.

Undgå ethvert produkt, der indeholder mere end 10% sukker/10 gram per 100 gram.

Hvis du prøver at opretholde en korrekt blodsukkerbalance, skal du huske, at du skal undgå visse typer fødevarer. Mange af de typer fødevarer, vi nævner nedenstående, opfattes ofte som “sunde”.

1. Saucer og dressinger er dårlige for blodsukkerbalancen

Generelt er saucer og dressinger et godt supplement til kød og grøntsager. Hovedproblemet er, at de fleste kommercielle mærker er meget forarbejdede og indeholder majssirup, fruktose og andre tilsætningsstoffer, der ændrer blodsukkerbalancen.

Kommercielle saucer og dressinger er overdrevent forarbejdede produkter, der indeholder skjulte sukkerarter og andre tilsætningsstoffer, der kan føre til blodsukkerubalance

2. Forarbejdet kød

Denne type forarbejdet mad kan føre til en stigning i kolesterol- og triglyceridniveauer, hvilket igen kan føre til en stigning i risikoen for hjerte-karsygdomme.

3. Raffineret korn

Korn gennemgår en proces, hvor de mister fibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter for at blive raffinerede kornprodukter. Resultatet er en type fødevare med et højt glykæmisk indeks, hvilket fører til en kraftig stigning i blodsukkeret.

4. Alkohol og blodsukkerbalance

Din lever holder op med at producere glukose, så dit blodsukkerniveau falder, når du drikker alkohol. Dette fænomen er ret farligt for diabetikere, da det ofte fører til hypoglykæmi.

5. Kager

Disse er en kilde til raffineret mel og indeholder transfedtsyrer. Denne kombination er ofte knyttet til en reduktion i insulinfølsomhed i kroppens væv. Dette fører igen til en øget risiko for diabetes.

6. Junk food

Disse indeholder typisk høje niveauer af frie sukkerarter i deres sammensætning. De indeholder også fedt og tilsætningsstoffer, der kan påvirke dit stofskifte.

Læs også: Kender du disse seks fødevarer med mange giftstoffer?

7. Overforarbejdede fødevarer

Alle overdrevent forarbejdede fødevaretyper, der har gennemgået høj varmebehandling, genererer giftige stoffer. Disse stoffer kan således skabe insulinresistens.

Overforarbejdet mad indeholder stoffer, der ændrer dine blodsukkerniveauer

8. Sodavand eller sukkerholdige drikke

Sodavand indeholder hovedsageligt frie sukkerarter, der metaboliseres ret hurtigt og producerer en høj stigning af blodsukker.

9. Sirup og honning

Disse er en kilde til sukkerarter, såsom glukose og fruktose, begge involveret i forekomsten af forstyrrelser af blodsukkerkontrol.

10. Naturlig og kommerciel juice påvirker din blodsukkerbalance

Selv om det er sandt, at nogle af disse kommercielle produkter indeholder naturlige sukkerarter (fruktose), er fødevareindustrien dog tilbøjelig til at tilføje andre sukkerarter, såsom sakrose og majssirup, som konserveringsmidler.

Så prøver du at regulere din blodsukkerbalance gennem din kost? I så fald skal du undgå de typer fødevarer, der er nævnt her. Som det sidste skal du sørge for at konsultere en ernæringsfysiolog, så de kan udvikle en kostplan, der er egnet til netop dine behov.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tourkmani AM., Alharbi TJ., Bin Rsheed AM., AlRasheed AN., et al., Hypoglycemia in type 2 diabetes mellitus patients: a review article. Diabetes Metab Syndr, 2018. 12 (5): 791-794.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
  • Micha R., Michas G., Mozaffarian D., Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes an updated review of the evidence. Current Atherosclerosis Reports, 2012.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.