Karaktertræk og behandling af hyperinsulinisme

Hyperinsulinisme er en alvorlig stofskiftelidelse forbundet med forskellige kroniske lidelser. Læs med for at finde ud af mere om behandlingen i denne artikel.
Karaktertræk og behandling af hyperinsulinisme

Sidste ændring: 04 marts, 2021

Stofskiftesygdomme manifesterer sig gennem forskellige tegn og symptomer, og en øgning i insulinværdierne er et af dem. Det er faktisk gængs forbundet med type-2 diabetes. Hyperinsulinisme er alvorligt, selvom behandlingen af det er ret simpel. I dagens artikel vil vi diskutere det i detaljer.

For det første vil vi gennemgå insulins funktioner. Det er hormonet, som er ansvarligt for at regulere niveauerne af glukose i blodet. Det fremmer dermed indtrængen af sukker til musklerne og andre perifære væv.

Hyperinsulinisme

Det er en velkendt lidelse, men det er svært at give en præcis definition af, hvad det er. Nogle beskriver det som for meget insulin i blodet. Det er dog svært at slå fast, hvornår det er til stede, eftersom der ikke er nogen referenceværdier.

I de fleste tilfælde diagnosticerer læger det, når de udfører tests for andre sygdomme. De gør det ved at sammenligne niveauerne af glukose og insulin i blodet i perioder med faste.

Symptomerne på denne ændring i hormoner er ikke præcis, men høje niveauer af insulin, hypoglykæmi og lave niveauer af glukose i blodet er gængse. Hypoglykæmi er ikke specifikt og kan være et symptom på mange lidelser.

Det følgende skiller sig ud blandt de symptomer, som personer med hyperinsulinisme kan opleve:

 • Lyst til sukker og kulhydrater.
 • Vægtøgning og problemer med at tabe sig.
 • Udmattethed og mangel på motivation.
 • Mangel på koncentration.
 • Øget appetit.
Kvinde løbetræner

Behandling af hyperinsulinisme

Behandlingen af hyperinsulinisme minder meget om den for type-2 diabetes. Den medicinske tilgang til begge fokuserer på en patients ændring af livsstil. Generelt er målet for dem at få sundere vaner i dagligdagen.

Ændringer i kosten

Det første, en læge vil ordinere til en person med hyperinsulinisme, vil være en sund, kaloriefattig kost for at opnå vægttab.  Forskere observerede faktisk, at en reducering på 5 til 10% af kropsvægten er nok til at forbedre forskellige stofskiftelidelser.

Med hensyn til det anbefaler de også en betydelig reducering i indtaget af kulhydrater for at reducere niveauet af glukose i blodet. På samme tid skal de begrænse indtaget af mættet fedt og transfedtIdeelt bør de bevare et dagligt indtag på mindre end 7% mættet fedt og mindre end 1% transfedt.

De skal derudover også øge deres indtag af fødevarer rige på fiber såsom fuldkorn, frugt, kornsorter og grøntsager. De skal foruden dette også øge indtaget af enkeltmættet fedt og omega-3 fedtsyrer. Det daglige indtag af proteiner bør være omkring 20%.

Motion og vægttab

Denne del handler om at supplere en sund kost for at kunne fremme vægttab. Ændringer i kosten og et let vægttab reducerer chancerne for at lide af type-2 diabetes efter at have haft hyperinsulinisme med 58%.

I det henseende forbedrer det ens livskvalitet at dyrke aerob træning i 30 til 40 minutter fire gange om ugen. Det er derudover vigtigt ikke at tage mere end to dage fri mellem rutinerne. Det er primært for at få bedre resultater.

Begynd derudover med lette øvelser og øg sværhedsniveauet gradvist, når din kondi forbedres, hvis du har haft en stillesiddende livsstil, da du begyndte.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Ti typer fødevarer, der bør undgås i forhold til blodsukkerbalance

Reducering af stress

Psykologisk stress påvirker kroppen og kan føre til for stor frigivelse af glukose i blodbanen og som konsekvens af det også en ekstra frigivelse af insulin. Kronisk stress fremmer hyperinsulinisme.

Reducering af stress er dermed en del af behandlingen af hyperinsulinisme. Det er grunden til, at professionelle ofte anbefaler at lede et mindre hektisk liv gennem forskellige afslapningsteknikker.

Farmakologisk og kirurgisk behandling af hyperinsulinisme

Der er tider, hvor det kræver mere end ændringer i livsstilen at forbedre hyperinsulinisme. I disse tilfælde kan en patient have brug for farmakologisk behandling, som bør tilpasses til deres individuelle behov.

Dette er nogle af de lægemidler, som en læge kan ordinere:

Der er tider, hvor hyperinsulinisme kan være på grund af en svulst i bugspytkirtlen, som producerer insulin. De kan kræve en lidt mere aggressiv tilgang, selv efter en pancreatektomi.

Kvinde viser bugspytkirtel

Behandling af hyperinsulinisme og livsstil

Som du kan se, er diagnosen af hyperinsulinisme kompleks og går ofte ubemærket hen. Behandlingsprotokollen er dog nem at følge. I de fleste tilfælde kan en radikal ændring mod en sundere livsstil forbedre situationen betydeligt.

Som det sidste skal enhver person med hyperinsulinisme forbedre deres kost, øge fysisk aktivitet og reducere stress. Det skyldes, at alt dette vil sænke niveauet af blodsukker og som følge af det reducere frigivelsen af insulin.

Tak, fordi du læste med.

Det kan interessere dig ...
Kan diabetes påvirke mental sundhed?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kan diabetes påvirke mental sundhed?

Kan diabetes påvirke mental sundhed? Det øger især risikoen for at lide af depression og angst. Læs meget mere om det i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Madonna R, De Caterina R. Aterogénesis y diabetes: resistencia a la insulina e hiperinsulinemia. Revista Española de Cardiología. 2012;65(4):309-313.
 • Fung J, Berger A. Hyperinsulinemia and Insulin Resistance: Scope of the Problem. Journal of Insulin Resistance. 2016;1(1).
 • Perez de Inestrosa B, Vallecillos Perez M, Torres A, Molina Perez M. Obesidad e hiperinsulinismo. Medicina General y de la Familia. 2014;3(1):5-7.
 • Tovar, Alejandro Pinzón, and Samuel Yucumá Gutiérrez. “Hiperinsulinismo endógeno diagnosticado como epilepsia.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 3.1 (2017): 51-55.
 • Turcios Tristá, Silvia Elena, et al. “Hipoglucemia por hiperinsulinismo endógeno.” Revista Cubana de Endocrinología 30.2 (2019).
 • Cabezas-Zábala, Claudia Constanza, Blanca Cecilia Hernández-Torres, and Melier Vargas-Zárate. “Aceites y grasas: efectos en la salud y regulación mundial.” Revista de la Facultad de Medicina 64.4 (2016): 761-768.
 • Tárraga López, Bárbara María. “Revisión de los efectos de la dieta cetogénica sobre enfermedades derivadas de la hiperinsulinemia y de la inflamación crónica de bajo grado.” (2019).
 • Rojas, Joselyn, et al. “Insulinorresistencia e hiperinsulinemia como factores de riesgo para enfermedad cardiovascular.” Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica 27.1 (2008): 30-40.
 • Burgos SJ, Luis. “Tumores neuroendocrinos del páncreas.” Revista médica de Chile 132.5 (2004): 627-634.
 • DEL SÍNDROME, G. D. E. “Consenso Mexicano sobre el tratamiento integral del síndrome metabólico.” Rev Mex Cardiol 13.1 (2002): 4-30.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.