Depressiv neurose: Symptomer, årsager og behandling

Depressiv neurose kan medføre en markant reduktion i humør. Selvom det ikke er så intens som klinisk depression, kan det være begrænsende.
Depressiv neurose: Symptomer, årsager og behandling
Andrés Carrillo

Skrevet og kontrolleret af psykolog Andrés Carrillo.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Depressiv neurose er kendetegnet ved følelsesmæssigt engagement. Med det mener vi, at det ikke kun er, at personen føler, at et miljø er fjendtligt på en overdrevet og irrationel måde – som det er typisk for konventionel neurose. Med denne type oplever folk intense og konstante depressive tilstande.

Faktisk viser folk, der er ramt af dette problem, en vis adfærd, der er karakteristisk for depression. Dybest set er en ekstremt negativ opfattelse af virkeligheden det, der forårsager en generel forværring af humøret.

I de fleste tilfælde er der også fysiske symptomer. Med andre ord fører den intense forringelse af humøret til fysisk ubehag som f.eks. hovedpine, muskelspænding og søvnproblemer.

Hvad er årsagerne til depressiv neurose?

Ifølge psykoanalyse, hvor udtrykket depressiv neurose kommer fra, er dette forårsaget af en psykogen tilstand, der udvikler sig fra traumatiske oplevelser.

Faktisk er der to store grupper af traumer, der forårsager denne form for neurose. I den første gruppe finder vi tilbagevendende fejl i bestemte områder i en persons liv, der genererer en lært hjælpeløshed. Det er her, folk kommer til at tro, at uanset hvor hårdt de prøver at få succes, vil de aldrig nå det.

For det andet har vi oplevelser, der distancerer en person fra deres kilder til sikkerhed. For eksempel er det mennesker, der har været nødt til at tage afstand fra deres familie.

Uanset hvad der forårsagede traumet, er udløseren for denne type neurose vanskelig at overvinde. Med det i tankerne er det klart, at ingen er immune over for det; forskellen ligger i intensiteten af negativiteten og i en persons evne til at komme videre fra situationen.

Person sad på gulvet i mørket trist og deprimeret

Symptomer på depressiv neurose

De vigtigste symptomer på denne psykopatologi spænder fra irritabel opførsel til apati. Når man er i denne tilstand, kan en person synes at være euforisk, når de er kede af eller ligeglade med enhver situation.

Lad os se på en liste med de mest karakteristiske symptomer på depressiv neurose.

 • Overdreven pragmatisme: Når nogen tilpasser sig gentagne rutiner på en intens måde, som et ritual.
 • Apati: Manglende lyst til at udføre enhver form for aktivitet eller endda få sig i bevægelse. Det opstår normalt sammen med en fysisk følelse af træthed.
 • Introvert adfærd: Det er almindeligt for folk i denne tilstand at isolere sig fra verden for at undgå at føle sig sårbare over for farerne i omverdenen.
 • Ubeslutsomhed: Manglende drivkraft kan også afspejles i den måde, personen træffer beslutninger på; mennesker, der synes ude af stand til at træffe konkrete beslutninger på ethvert område i deres liv.
 • Skyldfølelse: Personen ser sig selv som den ansvarlige for de negative ting, de har oplevet.
 • Ængstelig adfærd: Mønsteret for ængstelig tænkning er et tilbagevendende symptom; folk antager, at alt vil ende dårligt, selv før de er begyndt.

Derudover er andre psykiatriske symptomer på denne sygdom relateret til en lav tolerance for frustration. På samme måde kan de have udbrud af ukontrollerbar raseri på en pludselig eller irrationel måde.

Også nogle fysiske symptomer er vigtige at huske på:

 • Søvnløshed eller andre ændringer i søvn.
 • Overdreven sveden i hænderne eller andre dele af kroppen.
 • Spændingshovedpine: Når der er en intens smerte i dit hoved forårsaget af overdreven muskelspænding i visse muskelgrupper i hovedet.

Hvordan kan vi behandle depressiv neurose?

Som vi har set, består denne sygdom af tegn og symptomer, der også hører til neurose og depression. Det er af den grund, at behandlingen skal være dobbeltfokuseret. Nedenstående ser vi, hvilke tilgange psykiatere bruger mest.

1. Psykiatrisk behandling

Psykiatriske behandlinger inkluderer medicin for at kontrollere en persons humør. Psykiatere ordinerer antidepressiva, der virker effektivt mod nogle neurotransmittere (serotonin, dopamin, noradrenalin).

Du bør følge vejledningen, når du tager farmaceutisk behandling, for at sikre, at doserne kontrolleres. Også i disse tilfælde er det almindeligt, at psykiateren arbejder med psykologen, der vil arbejde på det følelsesmæssige aspekt.

2. Kognitiv adfærdsterapi

Denne type psykologisk terapi ser på omstrukturering af dysfunktionelle tankemønstre. Med dette mener vi, at det sigter mod at skifte dine dårligt tilpassede mentale mønstre ud med dem, der er mere funktionelle. Succesen kommer fra samtalemøder.

3. Kortsigtet løsningsbaseret terapi

Denne form for terapi sigter mod at hjælpe i korte perioder. Det håndterer klienters problemer med de mest effektive ressourcer til hver enkelt tilfælde.

Kortsigtet løsningsbaseret terapi lægger ikke vægt på, hvad der forårsagede konflikten. Det er især effektivt, når psykologen arbejder med psykiateren. På denne måde kan du håndtere dit humør fra et følelsesmæssigt synspunkt.

Terapisession med en kvinde ude af fokus

4. Systemisk terapi

Personerne tæt på mennesker med depressiv neurose kan muligvis ikke fuldt ud forstå, hvad der sker med deres elskede. Af den grund er det vigtigt at inkludere dem i den terapeutiske proces.

Systemisk terapi sigter mod at opdage konflikter i en dynamik eller system, der består af flere mennesker. For eksempel kan det være familier eller romantiske forhold.

Har depressiv neurose en kur?

På lignende måde som de fleste psykiatriske lidelser kan depressiv neurose behandles på lang sigt. Det er vigtigt, at vi præciserer dette, så du kan tilpasse dine forventninger. En person med denne diagnose kan dog overvinde den og leve et almindeligt liv over tid.

Forskellen mellem dem, der kommer sig, og dem, der ikke gør det, er relateret til, om personen har et støttenetværk af pårørende eller omsorgspersoner, især da de, der har lidelsen, ikke altid har drivkraften til at fortsætte med at deltage i konsultationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Di Filippi, Andrea Senna, Maria Da Glória Schwab Sadala, and José Maurício Teixeira Loures. “The Obsessive Neurosis: From the Clinic to Theory.” Agora (Brazil) 22.3 (2019): 362–371. Agora (Brazil). Web.
 • Zheng, Feng et al. “Somatic Symptoms and Their Association with Anxiety and Depression in Chinese Patients with Cardiac Neurosis.” Journal of International Medical Research 47.10 (2019): 4920–4928. Journal of International Medical Research. Web.
 • Maddi, Salvatore R. “The Existential Neurosis.” Journal of Abnormal Psychology 72.4 (1967): 311–325. Journal of Abnormal Psychology. Web.
 • De La Fabián, Rodrigo, Francisco Pizarro, and Mariano Ruperthuz. “La Metáfora Energética Del Ser Humano y Su Incidencia En El Auge de La Neurastenia, La Neurosis y La Depresión.” História, Ciências, Saúde-Manguinhos 26.3 (2019): 879–897. História, Ciências, Saúde-Manguinhos. Web.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.