Hvad er logoterapi i psykologi?

Det synes mere og mere vanskeligt at leve i harmoni. Ofte føler vi, at vi ikke kommer nogen vegne i livet. Lyder dette bekendt? Læs med for at lære mere om logoterapi.
Hvad er logoterapi i psykologi?
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Logoterapi er en interessant tilgang til håndtering af de svære ting i livet. Det er en psykoterapeutisk metode, der hjælper folk med at genvinde en følelse af mening. Det gør det muligt for dem, der lider af eksistentiel tomhed, at overvinde det og genskabe deres mål.

Måske føler du en indre tomhed på trods af at “have det hele”. Det virker ofte til, at uanset hvad vi har opnået og hvor mange ting vi har, bliver vi aldrig rigtig glade af det.

Det er her, logoterapi kommer ind i billedet.

De fleste traditionelle terapeutiske paradigmer har ignoreret en del af den menneskelige psykologiske dimension. For eksempel ignoreres ønsket om mening, når man bare “får symptomerne til at forsvinde”. Logoterapi kan dog hjælpe med at bringe denne dybde ind i din behandling.

Læs med for at finde ud af, hvad logoterapi er, og hvordan det kan hjælpe dig.

Hvad er logoterapi?

Logoterapi stammer fra den tredje Wienske skole for psykologi og blev født sammen med psykiater og neurolog, Viktor Frankl. Det kom efter freudiansk psykoanalyse og den individuelle psykologi af Adler Alfred.

Frankls tilgang er baseret på “vilje til mening” i modsætning til Adlers doktrin, der fremmer “vilje til magt”.

Set fra et logoterapiperspektiv, er mening målet med menneskets eksistens. Denne opfattelse bliver endnu mere kraftfuld, når du finder ud af, at dens skaber, Viktor Frankl, blev fængslet i nazistenes koncentrationslejre.

Frankl mener, at han formåede at overleve denne mørke oplevelse, fordi han fandt en måde at give mening til sin eksistens. Dette svarer til at sige, at han fandt et “logo”, der kommer fra det græske ord, der betyder “meningen med ​​noget”.

Fri kvinde på mark

Logoterapi er en psykoterapeutisk metode, der sigter mod at hjælpe folk med at genvinde deres mening med livet.

Holdning er alt

Ingen kan definitivt forsikre dig om, at du kan overvinde alle vanskeligheder. Frankls oplevelse i koncentrationslejrene i Auschwitz var det mest forfærdelige, du kan forestille dig. Det var derfor, den holdning, han havde til livet, gjorde det muligt for ham at overleve.

Det faktum, at han havde den rigtige holdning til den vanskelige oplevelse, han havde under 2. verdenskrig, gjorde disse traumatiske omstændigheder til livserfaringer.

Læs også: De fire mest betydningsfulde ting i livet

Aspekterne ved logoterapi

Der er tre grundlæggende søjler i logoterapi: En antropologisk, en psykoterapeutisk og en filosofisk. Fra et antropologisk perspektiv tager Frankl viljen til at bekræfte, at mennesker kan tage vores egne beslutninger og er frie til at vælge vores egen skæbne.

”Ruinerne er ofte det, der åbner vinduerne for at se på himlen.”

-Viktor Frankl

I mellemtiden fremmer psykoterapi meningsfriheden. Afslutningsvis bekræfter filosofien meningen med livet – hvilket er umuligt at miste i henhold til logoterapis postulater.

Bevist gennem erfaring

Viktor Frankl vidste virkelig betydningen af ​​at leve under postulaterne af sin egen teori. Dette skyldes, at han udviklede det, mens han var i koncentrationslejrene. Det var derinde, Frankl indså behovet for at frigive alt, hvad han havde antaget og akkumuleret i livet. I stedet for fandt han, hvad han virkelig havde brug for.

Frankl opdagede derfor hurtigt, at dette var en virkelig kraftfuld måde at opdage de ting, der virkelig er vigtige for os. Når vi begynder at se de mest basale aspekter af vores essens, kan vores liv genvinde mening.

Opdag: 7 fremragende måder til mental afslapning

Sommerfugle i hjerne symboliserer logoterapi

Gennem logoterapi kan en person frigive, hvad der hindrer dem, og genvinde meningen med deres liv. Alt sammen samtidig med at fremhæve de ting, der er karakteristiske for deres essens.

Terapiens anvendelse

Det er let at forstå, hvorfor psykodramaer er så vigtige i terapi. I logoterapi bruger terapeuter ofte dramatiseringer med patienter, så de kan fjerne de overflødige elementer og se deres sande essens. De opmuntres til at se sandheden om, at livet kan slutte på ethvert tidspunkt, men ikke at lade dette skræmme dem, men i stedet styrke dem.

Således kan de foretage meningsfulde ændringer. Dette er de ændringer, som en person skal introducere i sit liv for at se forskellen og opnå sin egen følelse af livet, deres “logo”. Som Frankl sagde:

”Menneskenes søgning efter mening er ikke en genial titel på en bog. Det er definitionen på et menneske. Dette skyldes, at mennesker er meningssøgere”.

Frankls oplevelser i koncentrationslejrene førte til, at han skrev alle sine idéer ned i en bog med titlen Psykologi og Eksistens (Man’s Search for Meaning). Filosoffen, Friedrich Nietzsche, nævnes i denne vidunderlige bog, med citatet:

”Den, der har et hvorfor til at leve, kan bære næsten ethvert hvordan”.

Logoterapi griber ind i den eksistentielle dimension. Således kan mennesker, der oplever konflikter med værdier eller eksistentielle kriser, drage fordel af det i deres modige søgen efter mening.

Det kan interessere dig ...
Terapi? Her er 4 råd hvis du overvejer en samtale
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Terapi? Her er 4 råd hvis du overvejer en samtale

Selv om vi kan snakke om mange ting med vores venner, vil professionel terapi, og en terapeut der vil lytte til dine problemer ikke dømme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dalgleish, T., Williams, J. M. G. ., Golden, A.-M. J., Perkins, N., Barrett, L. F., Barnard, P. J., … Watkins, E. (2007). Psicoterapias contemporáneas. In Journal of Experimental Psychology: General.
  • Gengler, J. (2009). Análisis Existencial y Logoterapia: Bases Teóricas para la Práctica Clínica. Psiquiatría y Salud Mental.
  • Frankl, V., Schlupp, W. O., & Abeline, C. C. (2006). Em busca de sentido. Logoterapia.
  • Frank, V. (2005). Conceptos de Logoterapia extraídos de “El Hombre en busca de Sentido” de Viktor Frankl. – Logoforo – Logoterapia, Sentido de Vida y Análisis Existencial de Viktor Frankl. In Blog.
  • Soggie, N. A. (2016). Logotherapy: Viktor Frankl, Life and Work. Rowman & Littlefield.
  • Viktor Frankl Institute Vienna. Retrieved 16 May 2021, from https://www.viktorfrankl.org/
  • Frankl, V. E. (2011). Man’s search for ultimate meaning. Random House.
  • Mohammadi, F., Fard, F. D., & Heidari, H. (2014). Effectiveness of logo therapy in hope of life in the women depression. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 159, 643-646.
  • Robatmili, S., Sohrabi, F., Shahrak, M. A., Talepasand, S., Nokani, M., & Hasani, M. (2015). The effect of group logotherapy on meaning in life and depression levels of Iranian students. International Journal for the Advancement of Counselling, 37(1), 54-62.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.