Har jeg en diskusprolaps eller "bare" ondt i ryggen?

Vævet mellem knoglerne i rygsøjlen fungerer som støddæmpere, men hvis de går i stykker, kan det svække rygsøjlen og resultere i en diskusprolaps.
Har jeg en diskusprolaps eller "bare" ondt i ryggen?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Har jeg en diskusprolaps eller “bare” ondt i ryggen? Mange mennesker lider af en diskusprolaps. Det er smertefuldt og forkrøblende, et alvorligt problem, og det være en fordel at kende til dens symptomer. Som du nok ved, er rygsøjlen et puslespil af komplicerede anatomiske stykker: Knogler, muskler og ledbånd, der på et givet tidspunkt kan give problemer. Her er grunden til dette.

Har jeg en diskusprolaps eller “bare” ondt i ryggen?

1. Hvad er en diskusprolaps?

hernia

Hvad er disse diske i ryggen, som forårsager så megen smerte og ubehag? For at kunne forstå dette, er man nødt til at tænke over det væv, som eksisterer mellem knoglerne i rygsøjlen, som har en blød konsistens dækket af et hårdt ydre. De fungerer som støddæmpere, og tilpasser sig de bevægelser, man foretager med kroppen. Nogle gange bliver de revet op, hvilket forårsager at det hvide væv frigives. Dette væv kan lægge pres på nerverne og forårsage smerte, samtidig med at rygsøjlen mister noget af sin stødabsorberende evne.

2. Har jeg en diskusprolaps ?

back-pain

En diskusprolaps vil stort set vise sig, som man aldres. Efterhånden som man bliver ældre, vil rygsøjlen blive mindre fleksibel og lidt mere stiv, og de ledbånd, der omgiver diskene, kan undertiden blive revet op. Disse diske bliver også mere stive, fordi de mister hydrering og bliver degenererede. Hvis man har ondt og ikke ved hvorfor, bør man læse op på symptomerne på en diskusprolaps.

3. Symptomer på en diskusprolaps

  • For det første bør man vide, at afhængigt af, hvilket område af kroppen, der gør ondt, vil dette fortælle dig, hvor diskusprolapsen er placeret. Dette er vigtigt.
  • Hvis man har smerter eller snurren i benene, eller de ofte sover eller er meget tunge, er det muligt at man har en diskusprolaps i det lumbale område. Hvis man føler ubehag midt på ryggen, kan det skyldes en diskusprolaps i brystet. Og hvis man oplever spændinger og smerter i halsen eller endda i armene, er det muligt man har en diskusprolaps i nakken.
  • Symptomer på en diskusprolaps i nakken (den cervikale disk): Nakkesmerter, nakkestivhed, manglende evne til at bevæge hovedet fra side til side, nakkekramper, der fortsætter ned i skuldre og arme. Man kan også opleve kvalme eller besvimelse. Udover alle disse, er det meget almindeligt at ens arme og hænder sover om natten. Man kan endda have svært ved at løfte vægte: Pludselig føler man sig svag og taber ting. Dette er meget generende og invaliderende.
Back-pain1

Flere symptomer

  • Diskusprolaps i ryggen (den lumbale disk): I dette tilfælde vil smerten være lokaliseret i nedre del af ryggen. Man vil kunne mærke en sær, brændende fornemmelse, som vil gøre at man holder ryggen meget lige, næsten helt stiv. Muskelstivhed akkompagneret af kramper vil næsten nå ned i benene. Dette er kendt som udstrålende smerte, eller ischiadicus-smerte. Mange mennesker siger, at de nogle gange oplever smerte, snurren eller træthed i fødderne og endda inkontinens. Dette vil kun ske i et ekstremt tilfælde, men det er altså muligt. Hvis dette sker for dig, bør du straks kontakte en læge.
  • Læger taler også om udstrålende smerte, men hvad betyder det egentlig? Dette beskriver det fænomen, hvor man har smerter et bestemt sted i kroppen, men de “udstråles” fra en et andet sted i kroppen. Et eksempel kan være, at man har en diskusprolaps i ryggen, men mærker smerten i benene. Dette er et problem centreret omkring diskene i rygsøjlen. Det er meget almindeligt at have smerter i ballerne, en brændende fornemmelse, som strækker sig fra ballerne til den indre del af benet. Hvis man oplever dette, bør man få foretaget en radikulopati, men det bør altid være lægen, som laver diagnosen.

4. Hvornår bør man gå til lægen?

doctor

Smerten fra enhver form for diskusprolaps vil forhindre dig i at føre et normalt liv. Du vil ikke være i stand til at gå normalt, arbejde, eller endda løfte vægte. Du vil have svært ved at sove, og det vil endda være svært at sidde ned på en stol.

Hvis disse symptomer varer mere end to uger uden pause, bør man gå til lægen, så hun eller han kan udføre de nødvendige tests for at kunne stille en diagnose.

Lægerne vil sige, at man straks bør tage på skadestuen, hvis man oplever urininkontinens eller ukontrollerede lukkemuskler. I dette tilfælde, forhindrer diskusprolapsen simpelthen kroppen i at gøre sig arbejde normalt, hvilket er et meget seriøst problem som bør løses hurtigst muligt.

Hvis man får en diskusprolaps, vil der almindeligvis være brug for en operation, men fortvivl ikke. Det kan kureres helt og man vil kunne gå tilbage til at leve et normalt liv igen. Som vi allerede har nævnt, bør man være opmærksom på symptomer og smerte. Tøv ikke med at gå til lægen, hvis du oplever tegn på en diskusprolaps

Hvis du nogensinde har tænkt har jeg en diskusprolaps? Så vil det være en god ide at gå til lægen for at få det tjekket, om ikke andet bare for at være på den sikre side, du fortjener en ordentlig livskvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.