Diabulimi: Diabetes og bulimi

Diabulimi er en kombination af diabetes og bulimi. Det er en lidelse, der indeholder risikofaktorer for både en alvorlig endokrin sygdom og en spiseforstyrrelse.
Diabulimi: Diabetes og bulimi
Iván Losada

Skrevet og kontrolleret af kiropraktor Iván Losada.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvad sker der, når du blander en spiseforstyrrelse med et hormonelt underskud? Konsekvenserne er temmelig ødelæggende. Dette er tilfældet med diabulimi.

Men først, hvad er diabulimi? Det er en relativt ny sygdom forårsaget af kombinationen af ​​to sygdomme: Insulinafhængig diabetes og bulimi. Desværre er begge lige farlige.

Hvilken rolle har diabetes ved diabulimi?

I det foreliggende tilfælde henviser vi til type 1-diabetes, den slags, der kræver insulinindsprøjtninger, fordi en persons bugspytkirtel ikke kan syntetisere den nødvendige mængde.

Således er manglen på insulin en vigtig faktor i vægttabet for disse patienter. Dette skyldes, at insulin er nødvendigt for at bringe glukosemolekyler til cellerne for at fungere korrekt.

Så når der ikke er noget insulin, forbliver sukkeret i blodbanen, indtil det går væk. Nyrerne håndterer det normalt, men det fører til den form for vægttab, der undertiden er ekstrem.

Læs også: Farlige diæter og deres advarselstegn

Under normale forhold begynder unge patienter med type 1-diabetes at genvinde deres vægt. Det vil sige efter diagnose og kronisk insulinbehandling ledsaget af stærkt regulerede måltider.

Imidlertid drager en person med diabulimi fordel af virkningen af ​​insulinet i deres stofskifte for at opretholde en for lav vægt i stedet for at genvinde deres gode sundhedstilstand og optimale vægt.

Kvinde, der kaster op, lider af diabulimi

Patienttype

Diabulimi kan forekomme hos begge køn. De fleste patienter er dog kvinder. En person med diabulimi har normalt følgende karaktertræk:

 • Unge kvinder, der er diagnosticeret med type 1-diabetes i en tidlig alder.
 • Intelligent ungt menneske med gode akademiske og perfektionistiske tendenser.
 • Imidlertid har de ofte meget lav selvtillid.
 • Desuden har de normalt komplekse familiemiljøer med lav grad af problemløsning, høje krav og dårlig følelsesmæssig kommunikation.
 • Således er forekomsten af depressive træk almindeligt. Det er ofte ikke klart, hvad der kom først: Depression eller diabulimi.

Så en person med bulimi, der også har diabetes type 1, begynder at erstatte overspisning, efterfølgende opkast og overdreven træning med brug af insulin for at tabe sig. De indsprøjter utilstrækkelige doser, og disse producerer undertiden hyperglykæmisk koma.

Disse er temmelig alvorlige episoder, der kan gøre en ende på deres liv. Imidlertid er ønsket om at være tynd – sygeligt tynd – stærkere. Denne perverse brug af insulin begynder som en slags leg, de bliver viklet ind i, uden at være i stand til at holde op, når deres symptomer bliver værre.

Komplikationer

Person masserer sin fod

Som du kan forestille dig, er der utallige komplikationer ved denne farlige sygdom. Her er bare nogle af dem:

 • Diabulimi øger risikoen for nyreskade, og det kan kræve dialyse.
 • Det påvirker nethinden og kan føre til blindhed.
 • Det kompromitterer blodkredsløbet, hvilket giver anledning til diabetesfod, som i alvorlige tilfælde kan ende med amputation.
 • Diabetiske fodsmerter kan opstå.
 • Der kan være en forsinkelse i menstruation eller mangel herpå.
 • Hæmmet vækst.
 • Hårtab og hudproblemer.
 • Ketoacidose på grund af hyperglykæmi i blodet, der kan føre til irreversibel celleskade og efterfølgende koma.
 • Hyppighed i forekomsten af ​​neuropatier på grund af metabolisk acidose på nerverne.
 • Den gennemsnitlige levetid for patienter med diabulimi er 45 år.

Som du kan se, er prognosen for denne type patienter meget dyster.

Læs også: 7 tidlige symptomer på diabetes

Faktorer, der kan indikere diabulimi

Mange læger anbefaler, at familie- og medicinske miljø hos patienter med type-1 diabetes overvåger visse faktorer, især dem, der kan føre til mistanke om en spiseforstyrrelse. Blandt dem:

 • Perioder med manglende kontrol over diabetes.
 • Ekstremt vægttab
 • Hospitalsindlæggelser på grund af hypo- eller hyperglykæmi.
 • Spiseforstyrrelser, der manifesterer sig som løgne omkring patientens data sammenlignet med laboratorieundersøgelser.
Diabulimi kan føre til ekstremt vægttab, som ses hos denne kvinde

Diabulimi er en sygdom, der er temmelig vanskelig at diagnosticere og som ofte stadig er ukendt af ikke-specialiseret medicinsk personale. Dens prognose er meget alvorlig, så man skal være opmærksom for at stille en tidlig diagnose, der muliggør rettidig behandling.

Behandling

Denne behandling af endokrin sygdom med involvering af den følelsesmæssige og psykiske sfære er kompleks. Derfor kræver det samarbejde fra et tværfagligt team som:

 • En primær læge.
 • En psykolog.
 • Ernæringseksperter.
 • En endokrinolog.

Alle involverede fagfolk skal have en åben kommunikationskanal mellem dem. På denne måde kan de tilpasse deres medicinske og psykologiske behandlinger. Det er også vigtigt at kommunikere godt med familien for at beslutte, hvad der er bedst for den syge person.

Som konklusion er diabulimi mere end en spiseforstyrrelse og meget mere end insulinafhængig diabetes. Hvis du har mistanke om, at du eller din kære kan lide af denne lidelse, skal du straks søge lægehjælp.

Det kan interessere dig ...
Hvad er nattespisning?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er nattespisning?

Har du nogensinde spist meget mere, end du burde, sent om aftenen? I så fald, kender du måske til nattespisning, som du kan lære om her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Torjesen I. Diabulimia: the world’s most dangerous eating disorder. BMJ. 2019 Mar 1;364:l982. doi: 10.1136/bmj.l982. PMID: 30824423.
 • Morejón CS., Coma hiperosmolar. Rev Cubana Med, 1999. 38 (3): 183-7.
 • Coleman SE, Caswell N. Diabetes and eating disorders: an exploration of ‘Diabulimia’. BMC Psychol. 2020 Sep 23;8(1):101. doi: 10.1186/s40359-020-00468-4. PMID: 32967730; PMCID: PMC7513317.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.