Prøv denne effektive diæt til at reducere dårlig kolesterol

Denne artikel beskriver de to typer af kolesterol og diskuterer, hvorfor en type, der er skadelig i kroppen. Den giver ligeledes tips om, hvordan man reducerer dårlig kolesterol.
Prøv denne effektive diæt til at reducere dårlig kolesterol
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hypercholesterolemi er det medicinske udtryk, der bruges til at betegne høje niveauer af kolesterol. På nuværende tidspunkt er det en af ​​de mest almindelige trængsler. Desværre kan resultatet af dårligt kolesterol være dødeligt, da det medfører alvorlige hjerteproblemer. Derfor er det vigtigt at reducere dårlig kolesterol.

For det meste er følsomheden over for højt kolesterol afhængigt af genetiske faktorer. Ikke desto mindre er det en dårlig kost og mangel på motion, der forårsager de fleste tilfælde af hypercholesterolemi.

I betragtning af de høje niveauer af kolesterol, som folk har i disse dage, vil vi gerne give dig de foranstaltninger, du kan tage med i din kost for at reducere dårligt kolesterol.

Den kost, vi diskuterer, vil også gøre det muligt for dig at afprøve den, hvis du har en dårlig kost på nuværende tidspunkt.

Hvad du bør vide om kolesterol

Generelt er kolesterol et molekylært fedtstof, der er nødvendigt for at leve. Det findes i blod og celler hos dyr og mennesker. Vores krop har brug for det til at producere hormoner, galdesyrer, D-vitamin og andre stoffer.

En stigning i disse niveauer i blodet kan imidlertid være farlig for vores fysiske sundhed. Dette skyldes, at det akkumuleres i arterierne, hvilket forhindrer blodcirkulationen, hvilket resulterer i arteriel hypertension.

Man er træt

Ligeledes kan akkumuleringen af ​​kolesterol fuldstændigt blokere en arterie, som kan forårsage cellulær død af vævet, der ikke modtager blod. På samme måde kan det provokere blodpropper.

Disse blodpropper kan komme ind i meget smalle arterier og tilstoppe dem, hvilket kan føre til slagtilfælde eller hjerteinfarkt.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad kolesterol er, og hvordan man kan reducere dårlig kolesterol.

Typer af kolesterol

Da det er et molekylært fedt, kan kolesterol ikke rejse frit i blodet, hvilket er flydende. På grund af dette transporterer et element kaldet lipoprotein det. Afhængigt af typen af ​​lipoprotein er kolesterolet enten godt eller dårligt.

 • Lav-densitets lipoproteiner er ansvarlige for at tage kolesterol fra blodet til vævet.
 • Høj-densitets lipoproteiner er ansvarlige for at slippe af med kolesterolet, der klumper vævet ved at tage det direkte gennem leveren, hvor det skal elimineres.

Lipoprotein med lav densitet er, hvad vi skal mindske, når det kommer ind i blodårerne. Det er derfor, det er kendt som “dårligt” kolesterol. På den anden side betragtes højdensitetslipoprotein som “gode”, da det eliminerer det dårlige kolesterol.

Fødevarer rig på kolesterol

En afbalanceret kost er måden til at forhindre eller mindske store mængder af kolesterol på. For at opnå dette skal vi vide, hvilke fødevarer der indeholder kolesterol og hvilke som ikke gør det. Nogle af de fødevarer med de højeste niveauer er følgende:

Rødt kød
 • Rødt kød og pålæg
 • Muslinger, konkylie kød og hummer
 • Æggeblommer
 • Mælk, Mælke yoghurt, fede oste og fløde
 • Smør og svinefedt

Fødevarer uden kolesterol

Heldigvis er der produkter, som du kan forbruge for at reducere dårligt kolesterol, der hjælper dig med at reducere niveauerne af dårligt kolesterol:

 • Fiber har egenskaber, som forhindrer absorberingen af kolesterol i blodbanen.
 • Antioxidanter hæmmer tilstopning af arterierne.
 • Umættede fedtsyrer hæver produktionen af god eller høj-densitets kolesterol.

Læs også: Prøv 5 urteteer der renser arterierne naturligt

En kost til at reducere dårlig kolesterol

Sund kost

Nedenfor vil vi give dig nogle tips til at planlægge en kost, der hjælper dig med at reducere dårlig kolesterol:

 • Spis masser af frugt og grøntsager. Fem portioner af frugt og grøntsager er bedst til at give dig fiber og antioxidanter, så du kan reducere dårlig kolesterol.
 • Forøg dit forbrug af fisk. Fisk er rig på omega 3, hvilket sænker kolesterolet. Det er godt at spise hvid fisk fire gange om ugen og blå fisk to gange om ugen.
 • Reducer mængden af ​​rødt kød, du spiser. På grund af dets høje niveau af kolesterol, bør det kun forbruges en gang om ugen.
 • Medtag nødder i din kost. Nødder indeholder flerumættede fedtsyrer, der reducerer dette molekyle.
 • Spis fuldkorn og bælgfrugter. Disse fødevarer hjælper med at forhindre absorberingen af ​​dette element takket være dets fiberindhold. Forbrug fuldkorn og bælgfrugter dagligt.
 • Minimer dit forbrug af sukker. Sukker kan hæve dit kolesterol, så det er vigtigt at begrænse forbruget.
 • Undgå stegte fødevarer. Når de spises i overskud, kan de være meget skadelige, hvis du vil kontrollere dine kolesterolniveauer.
 • Brug olivenolie. Selvom det er fedt, er det flerumættet, hvilket anbefales i stedet for dyrefedt. Du kan også forbruge raps og solsikkeolie.
 • Oprethold et moderat forbrug af æg. Spis flere æggehvider, da de ikke indeholder så meget kolesterol.

Læs: 7 grunde til, at det er en god ide at tilføje æg til din kost

Endelig suppler din diæt med fysisk aktivitet. Vær også opmærksom på, at hvis du har højt niveau af kolesterol, kan det kræve medicin. Hvis dette er tilfældet, skal du være under pleje af en læge.

Det kan interessere dig ...
Prøv disse 6 tips til en foryngende søvn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Prøv disse 6 tips til en foryngende søvn

Der er ikke noget mere trøstende end at sove gennem hele natten og vågne op godt veludhvilet fra en foryngende søvn. Dette sker dog ikke for alle.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kattor AJ., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL and LOX 1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26 (9): 1693-1700.
 • Yang Y., Shi R., Cao Z., Zhang G., Cheng G., VPO1 mediates oxidation of LDL and formation of foam cells. Oncotarget, 2016. 7 (24): 35500-35511.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.