Din tunge, sundhed og følelser

Tungen har tusindvis af nerveender som er i direkte forbindelse med kroppens andre organer. Man kan lære meget om sit helbred ved at undersøge sin tunges farve og struktur.
Din tunge, sundhed og følelser

Sidste ændring: 11 oktober, 2018

Tungen er en af de muskler i kroppen, som kan give os mest information. Udover dens rolle i fordøjelsesprocessen, kan tungen afsløre meget om din helbredstilstand og dine følelser. At lære at læse sin tunge kan hjælpe med at opdage mulige sundhedsproblemer.

Dette sker fordi tungen er dækket af tusindvis af nerveender, der er forbundet med forskellige organer i hele kroppen. Når noget i kroppen ikke fungerer som det burde, kan tungen give os besked med ændringer i sin farve eller tekstur.

I dag vil vi give dig en guide til at hjælpe dig med at forstå hvad din tunge prøver at fortælle dig om dit helbred. Du kan begynde lige nu ved at række tunge ad spejlet og undersøge din tunge.

Lyserød tunge

Når tungen er lyserød, er det et tegn på, at vi er sunde og fører en sund livsstil. Det er et tegn på en god kost og velfungerende fordøjelse og fortæller også, at man er følelsesmæssigt stabil.

Rød tunge

tongue

Hvis tungen er rød kan dette være et tegn på et sundhedsproblem i halsen eller de indre organer, især hvis spidsen er rød. På et følelsesmæssigt niveau, fortæller den røde tunge normalvis, at man nemt bliver irriteret eller er stresset.

Blæner på tungen

tongue-ulcer

Disse viser sig ofte sammen med en virus eller en svampeinfektion. De kan også komme som et resultat af mangel på vitamin A og C, ligesom det kan være et tegn på at man spiser for mange forarbejdede fødevarer og for meget fedt og sukker. På det følelsesmæssige niveau, kan de små blister på tungen betyde at en person let bliver vred eller ked af det og konstant er bekymret og stresset. Denne type er også typisk mellem dem, der lider af undertrykt vrede. Hvis man lider af blæner, bør man være opmærksom på sin mundhygiejne og tale med en læge hvis blænerne er opstået som resultatet af en infektion.

Betændte smagsløg

Dette er et klart tegn på mangel på næringsstoffer. Det er meget vigtigt at følge de kostanbefalinger, vi giver i forhold til tungen; de er nøglen til at overkomme dette problem. Rens blidt tungen med din tandbørste hver gang du børster tænder. Betændte smagsløg kan også være resultatet af stress eller vanskeligeheder med at tilpasse sig forandringer.

Hvid tunge

En hvid tunge er et klart tegn på at personen har problemer med tarmene og med fordøjelsenDet kan være resultatet af at spise for meget mættet fedt eller raffineret sukker og mel. Det kan også være et tegn på toxemia, hvilket er ophobningen af giftstoffer i tarmene og blodet. Dette kan også føre til andre sundhedsproblemer.

tunge

Hvis man opdager at ens tunge er dækket af et hvidt lag, er det meget vigtigt at ændre sine spisevaner og vælge en udrensende kost som er fri for mættet fedt, forarbejdede fødevarer, mejeriprodukter og alle former for dybstegt mad. På et følelsesmæssigt niveau, kan en hvid tunge betyde at man er nervøs eller bekymret. Disse følelsesmæssige tilstande kan fremme fordøjelsesproblemer og være skyld i at forskelligelivsnødvendige organer ikke fungerer optimalt. Det påvirker helbredet alvorligt.

Glat tunge

Denne type afslører ikke kun fejlernæring, men kan også være et tegn på blodmangel. I dette tilfælde anbefaler vi at spise flere fødevarer med et højt indhold af vitamin C og jern. Følelsesmæssigt kan det betyde at man er tilbøjelig til at få depression og let bliver modløs.

Betændt tunge

En betændt tunge kan være et tegn på at man har lave hæmoglobinniveauer, hvilket resulterer i blodmangel, også kendt som anæmi.

“Kort-agtigt” tunge

Denne type tunge ligner et kort med den samme slags “tegninger” henover overfladen, som kan være rød, lyserød eller hvid. Dette kan være arveligt, men hvis det ikke er konstant og istedet er en tilbagevendende tilstand, kan det være et tegn på allergi eller intolerance over for visse fødevarer. Følelsesmæssigt er disse mennesker ofte meget følsomme og bliver let irriterede eller generede.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • sund livsstil

  • god kost

  • vitamin

  • bekymret og stresset

  • blæner

  • problemer med tarmene og med fordøjelsen

  • forarbejdede fødevarer,

  • allergi


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.