Dislokation i knæ: Årsager og behandling

Dislokation i knæ er ret smertefuldt. Denne type skade er ofte et resultat af en forskydning af komponenterne i leddet.
Dislokation i knæ: Årsager og behandling

Sidste ændring: 18 november, 2020

En dislokation – eller forvridning – er en skade, hvor komponenterne i et led bevæger sig eller adskiller sig. I tilfælde af knæ-dislokation adskiller lårbenet og skinnebenet sig og skal vende tilbage til deres normale position.

Generelt påvirker dette kun knoglerne. Dog skal en læge afgøre, om der er en anden skade i muskler, blodkar eller andre tilstødende kropsområder.

Almindelige årsager til dislokation i knæ

Mand på tennisbane tager sig til knæ

I øjeblikket er der et par identificerede mulige årsager, der fører til dislokation i ethvert område af kroppen. Blandt dem er:

  • Traumer i leddet. Dette kan variere lidt i placering og intensitet. Traumerne kan forekomme både under træning eller på arbejdspladsen eller mens du udfører huslige pligter.
  • Dårligt kredsløb. Hvis dette er tilfældet, har en person sandsynligvis allerede udviklet en skade og er derfor mere tilbøjelige til dem.
  • Medfødte ændringer. En person, der har en række medfødte ændringer, kan have en øget risiko for at udvikle dislokationer.
  • Tvungen bevægelse eller dårlig støtte. I dette tilfælde skyldes en forskydning en ufrivillig, pludselig bevægelse.
    I nogle kliniske tilfælde kan en dislokation forekomme spontant.

Læs også: Slidgigt: Hvorfor forårsager det knæsmerter?

Symptomer på dislokation i knæ

Generelt har patienter med dette problem en række karakteristiske symptomer. Nogle af de mest almindelige tegn på dislokation er:

  • Intens smerte eller ubehag i leddet, når en person forsøger at bevæge det.
  • Let betændelse i området for dislokationen. Den skadede kan også have blå mærker i det beskadigede område.
  • Der er en prikkende fornemmelse, følsomhed og endda følelsesløshed, hvis der er ændringer i nerverne.
  • Et deformeret led indtager normalt en unaturlig position.

Dislokationer er et almindeligt problem, der kan påvirke andre led.

Typer af dislokation i knæ

Hvis dette er første gang, en person har en dislokation i knæet, kan det skyldes en pludselig skade, der kan blive kronisk. Hvis de derimod tidligere har haft en sådan skade, kan det være et tilbagevendende problem.

Nogle mennesker udvikler dislokationer i kroppen ganske ofte. I dette tilfælde er en mulig årsag til det tilstedeværelsen af ​​en lidelse, der påvirker det væv, der danner leddene, såsom Marfans syndrom.

Generelt findes der adskillige typer dislokationer i henhold til bevægelsen af ​​skinnebenet angående lårbenet: Anterior, posterior, intern og ekstern knæ-dislokation.

Behandling og rehabilitering

Rødt knæ grundet smerte

Til at begynde med skal lægerne kontrollere typen af dislokation hos en skadet person. I alle tilfælde er den endelige løsning på lidelsen at flytte knækomponenterne til deres oprindelige position.

Efter at have udført denne procedure, bør de immobilisere knæet med en skinne. Immobiliseringstiden bør også variere mellem to og tre uger, afhængigt af sværhedsgraden.

På lignende måde kan kirurgi i alvorlige tilfælde være nødvendigt. Dette skyldes, at det er den eneste måde at sætte alle dislokerede knogler korrekt på plads igen. Kirurgi kan også reparere alle andre beskadigede strukturer såsom ledbånd og menisk hvis nødvendigt.

Til sidst vil lægen frigive leddet efter hvileperioden. Efter dette skal personen begynde en række rehabiliteringsøvelser som en del af deres terapi.

Samlet set kan de muligvis genvinde det meste af deres mobilitet.

Læs også: 5 knæforstærkende øvelser som du kan gøre derhjemme

Forebyggelse

Som en generel regel forekommer denne type skader under træning. Derfor kan patienter følge en række enkle retningslinjer for at forhindre denne type skader i fremtiden.

Bær altid passende fodtøj til den type aktivitet, du udfører. Desuden skal du om muligt undgå at gøre det på glatte overflader, hvor risikoen for fald er højere. Under alle omstændigheder anbefaler vi, at du udfører en opvarmning inden træning for at forberede din krop på anstrengelsen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.