Dobutamin: Hvad er det, og hvad bruges det til?

Dobutamin er et lægemiddel, der bruges til behandling af svært hjertesvigt. Det kan for eksempel være dem, der udløses under hjertekirurgi eller i tilfælde med septisk shock.
Dobutamin: Hvad er det, og hvad bruges det til?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Dobutamin er et lægemiddel med en positiv, inotrop effekt. Derfor bruges det til behandling af hjertesvigt og kardiogent shock, og det administreres intravenøst.

Selvom dobutamin strukturelt ligner dopamin og andre katekolaminer, så er dette lægemiddel en strukturel analog af isoprenalin og har forskellige farmakologiske egenskaber, herunder den førnævnte inotrope effekt samt kronotropi- og vasodilatationeffekter.

I modsætning til dopamin påvirker dobutamin ikke dopaminreceptorer, selvom urinproduktionen kan stige grundet øget hjertevolumen.

Læge undersøger hjertet

Inotropiske og kronotropiske effekter

Kredsløbssystemet har mange nøglefunktioner til korrekt kropsfunktion. Blandt dem kan vi nævne de følgende:

 • Transport og distribution af essentielle stoffer til vævet
 • Fjernelse af metabolisk affald
 • Justering af tilførslen af ilt og næringsstoffer i forskellige fysiologiske tilstande
 • Regulering af kropstemperatur
 • Humoral kommunikation

Hjertet har mange egenskaber, du skal være klar over, så du kan forstå, hvordan det fungerer, samt dobutamins virkningsmekanisme. Disse er:

 • Automatisme. Hjertet slår automatisk.
 • Inotropi. Hjertet trækker sig sammen under visse former for stimuli. Det sympatiske nervesystem har en positiv inotrop effekt. Derfor øger det hjertets evne til at trække sig sammen.
 • Kronotropi. Ændring af hjerteslagets regelmæssighed. Det sympatiske nervesystem producerer takykardi. I modsætning hertil nedsætter det parasympatiske nervesystem hjertefrekvensen.
 • Batmotropi. Ændring af hjertets grad af ophidselse.
 • Kromotropi. Kørehastigheden af hjerteimpulser af et excito-ledene system. Det sympatiske nervesystem har en positiv, dromotrop effekt. Derfor øger det ledningshastighed. På den anden side har det parasympatiske nervesystem den modsatte effekt.
 • Lusitropi. Afslapning af hjertet under visse former for stimuli.

Dobutamin og dets indikationer

Dobutamin er et lægemiddel, der bruges til at behandle akut hjertesvigt såsom dem, der udløses under hjertekirurgi eller i tilfælde af septisk shock. Alle disse virkninger er retfærdiggjort af de karakteristiske inotrope virkninger af dette lægemiddel.

Læger kan også udskrive dobutamin til patienter, der lider af kongestiv hjertesvigt, for at øge hjertets ydeevne. Det bruges ofte i tilfælde, hvor patienten kræver parenteral ernæring som inotropisk støtte til kortvarig behandling af hjertedekompensation på grund af en mangel på myokardium-kontraktilitet.

Derudover er det vigtigt at nævne, at læger ikke anbefaler dobutamin til behandling af koronar hjertesygdom, da det øger hjertefrekvensen, hvilket er ledsaget af myokardiets efterfølgende krav på ilt.

Hvordan udløser dobutamin sin virkning på kroppen?

Dobutamin interagerer med beta-1 adrenerge receptorer og aktiverer dem. Det har også en lavere alfa 1- og beta 2-adrenoceptorer. På grund af dette er det i stand til at øge myokardial kontraktilitet og slagvolumen. Derfor udløser det en række beskedne kronotropiske effekter, hvilket forårsager øget minutvolumen.

Som et resultat af disse virkninger forekommer andre på et hæmodynamisk niveau såsom et fald i systemisk vaskulær modstand og ventrikulært fyldningstryk. Desuden har blodtrykket en tendens til at stige på grund af øget slagvolumen. Imidlertid forbliver diastolisk blodtryk og gennemsnitligt arterielt tryk som regel uændret.

Som vi nævnte i artiklens begyndelse, har dobutamin ingen virkning på dopaminreceptorer, i modsætning til denne neurotransmitter. Det medfører heller ikke frigivelse af nordadrenalin fra sympatiske nerveender.

Illustration af hjertet

Bivirkninger ved behandling med dette lægemiddel

Ligesom ethvert andet lægemiddel på markedet kommer dobutamin ikke uden bivirkninger. Bivirkninger er de uønskede og utilsigtede effekter, som en patient kan opleve, når han eller hun starter behandling med et lægemiddel.

Nogle af bivirkningerne ved dette lægemiddel er:

Konklusion

Dobutamin er et lægemiddel, som læger udskriver til behandling af hjertesvigt, da det har en evne til at øge hjertets kontraktilitet og hjerterytme. Det kan dog udløse en række uønskede bivirkninger, som patienten skal vurdere med sin læge, før behandlingen påbegyndes.

Tal med en læge, hvis du har spørgsmål omkring dobutamin, og fortæl ham eller hende, hvis du tager andet medicin. Derved kan du bedre undgå nogle former for komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Claveria, J. (2016). Farmacos en Cardiología. Hospital Universitario Central de Asturias.
 • Levy, B., Perez, P., Perny, J., Thivilier, C., & Gerard, A. (2011). Comparison of norepinephrine-dobutamine to epinephrine for hemodynamics, lactate metabolism, and organ function variables in cardiogenic shock. A prospective, randomized pilot study. Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1097/CCM.0b013e3181ffe0eb
 • Mraz, S., & Rorabaugh, B. (2007). Dobutamine. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61634-4

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.