Du kan dyrke champignon derhjemme

Det er nemt at dyrke champignon derhjemme, simpelt og hurtigt. Efter at have læst dagens artikel, vil du være i stand til at gå i gang!
Du kan dyrke champignon derhjemme

Skrevet af Jose Popoff

Sidste ændring: 09 august, 2022

Tro det eller ej, det er ret nemt at dyrke champignon derhjemme. Det bedste af det hele er, at du kan plukke dem og spise dem, og de vil altid vokse frem igen. For at starte, vil det dog hjælpe at gennemgå nogle få ting.

Først skal du huske, at champignon (Agaricus bisporus) er en form for spiselige svampe. Faktisk, bliver både stammen og hatten brugt. Svampe er anderledes end planter, fordi de ikke har rødder, stammer eller blade. De indeholder ikke klorofyl, så de fodres i stedet udefra.

Champignon har heller ikke nogen frø. I stedet, vokser de fra sporer. Når sporerne finder de rigtige, fugtige forhold, kan de spire og producere hyfer. Dernæst, kan disse skyde frem og forme en masse, der kaldes mycelium.

Fordelene ved at dyrke champignon derhjemme

Der er utallige fordele ved at dyrke champignon derhjemme. Her er blot nogle få:

 • Du vil få tilfredsstillelsen af at producere din egen mad derhjemme.
 • Det er en fantastisk læringsmulighed for børn, da det giver dem oplevelsen af at se champignon vokse.
 • Det er en effektiv produktion. Fra blot en enkelt spore kan du få en hel høst.
 • Det er nemt at høste champignon, så dets værdi stiger, når det sammenlignes med at købe dem i supermarkedet eller ved grønthandleren.
 • Du vil have sikkerhed ved at vide, at du spiser noget, der ikke er blevet forarbejdet, og som er oprigtigt naturligt. 

Hvordan du kan dyrke champignon derhjemme

For at dyrke champignon derhjemme, skal du sikre dig, at du har plads til det. Hvis du har plads i din have, kan du bruge et område til at dyrke champignon.

På den anden side, hvis du bor i en lejlighed, er det bedst at vælge en aflang blomsterkasse, og sætte den et mørkt sted. Husk på, at champignon er svampe, og de har ikke brug for sollys.

Det er nemmere at dyrke champignon, end det måske ser ud, og du kan fortsætte med at dyrke dem i den samme jord, indtil det ikke længere har noget substrat.

Materialer

 • Halm
 • Vand
 • Kompost
 • Mycelium-korn (du kan også købe champignon-løg, der allerede er pre-kultiveret)
 • En kasse (helst lavet af polystyren, da det ikke rådner eller opløses, og det hjælper med at opretholde fugtighed og temperatur). Du skal også sikre dig, at du har et låg til denne kasse.

Opdag: 5 nemme grøntsager at gendyrke

Trin

 1. Før du starter, anbefaler vi, at du koger halmen. Du bør gøre dette for at udrydde enhver form for bakterier og svampe, der kan være på det.
 2. Bland komposten med halmen, mens du fugter det en smule. Hvis du ønsker det, kan du tilføje kaffe, fordi det vil nære komposte og fremme væksten og udviklingen af dine champignon.
 3. Kom blandingen i kassen. Hav i tankerne, at jo mere substrat, der er, des flere champignon vil du være i stand til at producere, så tilføj så meget, du kan.
 4. Fordel mycelium-kornene ligeligt, og dæk dem med noget vådt jord. Tilføj noget vand.
 5. Læg låg på kassen, så du forebygger, at sollys kommer ind i boksen. Dernæst, skal du lade den være dækket til i 5-8 dage. Det er vigtigt, at du holder kassen fugtig i løbet af denne tid, indtil du ser et hvidligt tæppe på jorden. Det betyder, at myceliummet har koloniseret jorden.
 6. Nu, skal du lave et nyt låg til kassen, som vil give svampene plads til at vokse. Lav et hul i midten af låget, så du lader en smule lys trænge ind, men altid indirekte. Dæk dette låg med gennemsigtigt film, så du forebygger at svampene mister fugt eller varme.
 7. Det er vigtigt, at du først høster efter omkring 20 dage, når svampenes top har en diameter på omkring 2-3 centimeter.
 8. Når området under toppen er pink, skal du fjerne dem fra jorden. For at gøre dette, skal du forsigtigt dreje kroppen, indtil du kan trække svampen op af jorden.
 9. Hvis du har fulgt trinnene korrekt, bør du have en ny høst hver uge. Nu, kan du nyde dine egne, økologiske champignon, og forberede dine yndlingsopskrifter!

Nogle anbefalinger til at dyrke champignon derhjemme

hvide champignons på et bord

Som du kan se, er det nemt at dyrke champignon. Det kræver dog en smule tålmodighed og dedikation. Hav de følgende råd i tankerne, når du forbereder dine afgrøder:

 • Du skal sikre, at den plads, du vælger at dyrke dine afgrøder på, har en god ventilering. På den måde, vil du forebygge dårlig lugt eller andre problemer.
 • Brug en næringsrig kompost, da det er her, dine svampe vil få de næringsstoffer, de skal bruge til at vokse.
 • Den optimale temperatur ligger mellem 21 og 27 grader. Hvis temperaturen er højere end dette, kan det ødelægge dine afgrøder. Hvis temperaturen overskrider 35 grader, bør du stoppe med at dyrke dem.
 • Du kan bruge en dampmaskine til at kunstvande dine afgrøder.
 • Vask dine redskaber før og efter, du har brugt dem. På den måde, vil du forebygge at kontaminere dine svampe.
 • Et mørkt rum eller en garage er ideelle steder til at dyrke dine champignon.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.