5 enkle trin til at stoppe med at spise mel

Hvis du finder sunde alternativer til produkter med raffineret mel, vil du opnå sundhedsmæssige fordele og hjælpe dig med at tabe dig. Få mere at vide her!
5 enkle trin til at stoppe med at spise mel
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Forbrug af mel har skabt delte meninger gennem årene. Der er ikke enighed om, hvor vidt det er sundt at spise mel.

Læger hævder, at hvidt, raffineret mel er mindre sundt og bør erstattes af fuldkornsmel. Det skyldes, at raffineret hvedemel normalt har fået fjernet kimen, som er den del, hvor næringsstoffer og sunde fedtstoffer ophobes, men samtidig gør produktet mindre holdbart. Derfor er produktet mere holdbart, men mindre sundt.

De fleste ernæringseksperter anbefaler dog ikke at fjerne mel 100% fra din kost, fordi det er en kilde til kulhydrater, der gør det muligt at give mere energi til kroppen. Desuden tjener det til at nære vitale organer som blandt andet hjernen, nethinden og nyrerne.

Men at reducere dit forbrug af mel, især raffinerede typer, kan hjælpe dig med at tabe dig, kontrollere diabetes og kolesterol. Lad os se nærmere på det.

5 trin til at stoppe med at spise mel

Mel indtages ofte i dagens hovedretter og kan endda blive det første valg til at berolige sulten i tider med angst. Af denne grund er det en stor hindring for vægttab og er endda blevet identificeret som en årsag til fordøjelsesproblemer.

I betragtning af at mange forsøger at droppe det eller i det mindste reducere forbruget, vil vi dele fem alternativer, der kan være ganske nyttige, hvis du ønsker at stoppe med at spise mel.

1. Tilbered sunde snacks for at holde op med at spise mel

Bagte søde kartofler

En stor procentdel af det mel, vi indtager, findes i de snacks, der stiller vores sult mellem måltiderne. Deres sprøde og søde smag har en tendens til at erobre vores ganer i en grad, så de bliver vanedannende.

Da det er svært at droppe dem fra den ene dag til den anden, er det bedst at udtænke en plan, der hjælper med at fjerne disse snacks lidt efter lidt. I stedet for at købe poser med chips kan du f.eks. forberede sunde, kaloriefattige snacks som grøntsagsstave eller skåret frugt.

Hvis du vil gøre dem mere interessante, kan du dyppe dem i en hjemmelavet sauce eller i fedtfattig flødeost!

2. Spring ikke måltider over

En af de fejl, som de fleste mennesker, der ønsker at tabe sig, begår, er at springe nogle af deres hovedmåltider over, idet de tror, at de på den måde undgår nogle ekstra kalorier. Men hvad de ikke ved, er, at det giver den modsatte effekt, fordi det forårsager sukkerunderskud, som senere resulterer i en ukontrollabel lyst til at spise.

Nogle undersøgelser har vist, at det at springe måltider over kan bidrage til vægtøgning og udvikling af problemer som f.eks. fedme i stedet for at hjælpe os med at tabe os.

Den bedste løsning er at opretholde en afbalanceret kost med en stor mængde af frugt og grøntsager, bælgfrugter, nødder og fuldkornsprodukter og at dele dem op i fem eller seks måltider om dagen.

I stedet for at spise store mængder på en enkelt tallerken bør man altså fordele disse fødevarer på forskellige tidspunkter for at stille sulten. Nøglen er ikke at gå mere end fire timer uden at spise en eller anden form for sund mad.

3. Søg efter et alternativ for at holde op med at spise mel

Forskelligt bagværk kan få os til at spise mel

Vi er så vant til raffineret mel, at vi ofte tror, at de er den eneste mulighed for at tilberede vores yndlingsopskrifter. Sandheden er, at vi i dag har mange sunde muligheder for at lave vores retter med andre muligheder, der har yderligere fordele.

Der er for eksempel rismel og kikærtemel. Det kan bruges til at lave pizza, pandekager, brød og en lang række retter. Vi vil også gerne fremhæve, at kokos, havre og kartofler alle er velegnede til cøliaki, fordi de ikke indeholder gluten.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: 5 fødevarer, der vil tage sig af din leversundhed om natten

4. Indtag mættende drikkevarer

Ved at indtage te, urtete eller hjemmelavede smoothies (uden sukker eller sødemidler) i stedet for industrielle drikkevarer af enhver art (også de fedtfattige) kan du holde madtrangen under kontrol, så du ikke behøver at ty til retter fyldt med mel.

Blandt de anbefalede er:

 • Boldote.
 • Grønne smoothies.
 • Havremælk.
 • Appelsinjuice.
 • Mælk med kanariefrø.
 • Kamillete.
 • Mandelmælk.
 • Baldriante.
 • Hørfrøvand.

5. Undgå at spise ude regelmæssigt for at holde op med at spise mel

Forskellige usunde fødevarer

Dette er måske et af de vigtigste skridt for at nå målet uden tilbagefald i forsøget. Restauranter måler normalt ikke mængden af mel og andre usunde tilsætningsstoffer, der forårsager vægtøgning. Det værste er, at retterne ser så attraktive ud, at det ofte er meget svært at sige nej til dem!

For at undgå disse fristelser er det altid bedst at lave mad derhjemme og altid vælge fødevarer af høj ernæringsmæssig kvalitet. På den måde vil du opdage, at det er lettere at undgå mel og reducere dit daglige kalorieindtag.

På grund af den afhængighed, det skaber, er det svært at fjerne mel helt fra vores kost. Men hvis vi følger disse tips, vil det være lettere at nå målet.

Det kan interessere dig ...
En glutenfri diæt kan hjælpe din hud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En glutenfri diæt kan hjælpe din hud

Har du nogensinde undret dig over, hvilken indflydelse gluten kan have på din hud? Så kan en glutenfri diæt måske hjælpe din hud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bilsborough Sh, Crowe T. C. Low-carbohydrate diets: what are the long-term health implications? Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Febrero 2003. 12 (4): 396-404.
 • Goesaert, H., Brijs, K., Veraverbeke, W. S., Courtin, C. M., Gebruers, K., & Delcour, J. A. Wheat flour constituents: How they impact bread quality, and how to impact their functionality. In Trends in Food Science and Technology. 2005.
 • Harvard. (2015). Carbohydrates and blood sugar. Harvard School of Public Health
 • Ma Y, Bertone E. R, et al. Association between eating patterns and obesity in a free-living U.S adults population. American Journal of Epidemiology. Julio 2003. 158 (1): 85-92.
 • Yu, L., Nanguet, A.-L., & Beta, T. (2013). Comparison of Antioxidant Properties of Refined and Whole Wheat Flour and Bread. Antioxidants. https://doi.org/10.3390/antiox2040370

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.