5 "sunde" snacks, der i virkeligheden er ultraforarbejdede

Der er mange helseprodukter på hylderne i disse dage. Men mange af de "sunde" snacks er faktisk ultraforarbejdede produkter. Lær mere i denne artikel!
5 "sunde" snacks, der i virkeligheden er ultraforarbejdede
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fastfood og indpakkede fødevarer er ikke de eneste fødevarer, der er ultraforarbejdede. Vidste du, at nogle af de “sunde” snacks, du ser, faktisk ikke er så sunde? I dag vil vi dele 5 “sunde” snacks, der i virkeligheden er ultraforarbejdede.

Det er vigtigt at genkende disse typer produkter, så du kan begrænse, hvor meget du spiser af dem. Det skyldes, at for mange ultraforarbejdede fødevarer i din kost kan forårsage fedme og andre ikke-smitsomme sygdomme som hjertekarlidelser eller diabetes.

Ultraforarbejdede fødevarer

Ultraforarbejdede fødevarer er fødevarer, der indeholder en lang liste af kunstigt aromatiserede ingredienser og tilsætningsstoffer. Desuden har de tendens til at indeholde tilsat sukker, stabilisatorer og konserveringsmidler.

Når vi tænker på disse ting, tænker vi automatisk på fastfood, færdigpakkede fødevarer og energidrikke. Men de findes faktisk i langt flere produkter, og de kan endda gemme sig under dække af sunde produkter.

Ønsket om at passe på sig selv og holde øje med sin kost bliver mere og mere udbredt i vores samfund. Og på grund af denne stigning har fødevareindustrien set en mulighed for at fremme sunde produkter. De hævder, at disse produkter har sunde egenskaber og potentialer.

De fleste fremhæver de rigtige næringsstoffer, som kan bidrage til at fremme bedre fysisk og mental form. Det er dog vigtigt at være opmærksom på fødevarernes sammensætning. Husk, at der findes mange tilsyneladende sunde snacks, som i virkeligheden er ultraforarbejdede.

Kvinde læser på fødevare i supermarked

5 “sunde” fødevarer, som i virkeligheden er ultraforarbejdede

Som du allerede har set, er disse typer produkter meget almindelige. Her er en liste over nogle af de produkter, som du kun bør spise med måde.

1. Müsli- eller energibarer

Disse barer er måske en af de mest almindelige fitnessfødevarer og er ofte valget for dem, der leder efter en let snack. Det skyldes, at de er en praktisk, hurtig og let måde at genopbygge dit energiniveau på, uanset hvor du befinder dig.

Problemet med disse barer er ikke deres ingredienser. Faktisk er nogle af dem sunde i sig selv. Problemet er, at disse barer gemmer på store mængder sukker i form af honning, sirup eller glukose- og fruktosesirup.

Derfor giver denne snack øjeblikkelig energi, men den holder ikke længe. Desuden hjælper den dig ikke med at føle dig mæt i særlig lang tid.

2. Proteinbarer

I modsætning til müslibarer har disse tilskud til kosten et højt proteinindhold. Derfor har folk en tendens til at spise dem efter træning eller for at øge deres proteinindtag.

For det meste er de lavet med mælke- eller æggeproteiner. Nogle af dem indeholder dog også en masse sukker og mættet fedt. Nogle gange indeholder de endda mere sukker end en chokoladebar.

3. Flere “sunde” snacks, der i virkeligheden er ultraforarbejdede: Fiberkiks og kornprodukter

Sunde kiks og kornprodukter er meget populære. Det skyldes, at de indeholder en masse fibre, men de indeholder også en masse tilsat sukker.

Når det gælder fiberkiks, indeholder mange af dem desuden hærdede fedtstoffer eller olier, som ikke er gode for dig, og som ikke har nogen fordele.

Derfor skal du sørge for at læse etiketten godt igennem, før du køber disse produkter. Nogle af de mere klassiske muligheder har den samme eller bedre ernæringsmæssige sammensætning end andre, der annonceres som sunde muligheder.

4. Kager med højt proteinindhold

Takket være den stadigt stigende popularitet af kulhydratfattige diæter er disse nogle af de nyere produkter, der er kommet på markedet. Folk vil spise dem, hvis de ønsker at forbedre deres kropssammensætning eller hvis de ønsker at tabe sig og undgå sundhedsproblemer.

Inden for denne gruppe af ultraforarbejdede fødevarer finder man donuts, småkager, brød, croissanter, rundstykker og alle slags salte og søde snacks.

Hvad er problemet? For det første indeholder de en lang liste af tilsatte smagsstoffer og konserveringsmidler. Mange af dem er ikke engang genkendelige.

Det andet problem er deres ernæringsmæssige sammensætning. Selv om de indeholder mere protein end de originale versioner af disse produkter, har de også kun lidt eller ingen næringsværdi. Folk vil ende med at spise mere af dem, fordi de ser ud til at være sundere, hvilket kan være skadeligt for deres helbred.

5. Proteinshakes

I lang tid var det kun atleter, der drak proteinshakes. I dag bliver de dog rettet mod folk, der gerne vil passe på sig selv, og som ikke har tid til at lave et komplet måltid.

De er nemme at lave, praktiske at tage med sig og hurtige at indtage. Men når det kommer til deres sammensætning, giver de faktisk de samme næringsstoffer som energi- og proteinbarer.

Hvorfor er det vigtigt at undgå ultraforarbejdede fødevarer?

I årevis har ernærings- og sundhedseksperter advaret mod at indtage for mange ultraforarbejdede fødevarer. Hvorfor er de i søgelyset? Hvad er årsagen til al denne bekymring, og hvorfor skal man undgå dem?

For det første er deres ernæringsmæssige kvalitet et problem. Eller vi bør sige, at de mangler næringsstoffer. De indeholder næsten ingen af de grundlæggende næringsstoffer, som vi skal bruge for at holde os sunde og fremme vores velbefindende.

Nogle af disse næringsstoffer er komplekse kulhydrater, sunde fedtstoffer, fibre, vitaminer og mineraler.

I stedet indeholder disse produkter store mængder salt, tilsat sukker og mættede og hærdede fedtstoffer. Desuden har de en tendens til at indeholde mange kalorier.

Derudover tilskynder markedsføringen af disse produkter forbrugerne til at spise mange af dem. Som følge heraf indtager folk for mange af dem i deres kost.

Derefter kan dette vedvarende forbrug føre til langsigtede sundhedsproblemer. I løbet af de sidste årtier har videnskabelige beviser påvist en forbindelse mellem disse produkter og negative resultater.

I en systemisk gennemgang, der blev offentliggjort i 2020, var der f.eks. tale om følgende problemer:

  • Højere forekomst af overvægt og fedme samt et højere BMI.
  • Øget risiko for metabolisk syndrom og alle dets faktorer: Højt blodtryk, højt blodsukker og højt niveau af lipider.
  • Højere forekomst af hjertekar-, arterie- og cerebrovaskulære sygdomme.
  • Depression.
  • Problemer med irritabel tarmsyndrom.
  • Højere dødelighed.
Muslibarer pakket ind i stof

Kan man stadig spise disse “sunde” snacks, der i virkeligheden er ultraforarbejdede?

Ultraforarbejdede fødevarer er kendt for at have et højt indhold af tilsat sukker, fedt af lav kvalitet og salt. Desuden indeholder de ikke mange fibre, vitaminer og mineraler.

I dag vil mange virksomheder have dig til at tro, at deres produkter er en god kilde til disse næringsstoffer, og at de vil fremme dit helbred og velvære. Det er dog altid bedst at få disse næringsstoffer gennem friske fødevarer.

Husk på, at det ikke er skadeligt at spise disse fødevarer med måde, og at det endda kan være nyttigt for din krop at spise dem med måde. Husk blot at være opmærksom på de produkter, du køber og spiser, og at sikre dig, at de ikke er en del af din daglige kost.

For dem, der ønsker at indtage disse produkter sporadisk, er vores råd at læse produktetiketterne og vælge dem med ingredienser, som du kan genkende. Hvis omstændighederne fører til, at du har brug for at spise flere af disse fødevarer, bør du prøve at udforske hjemmelavede alternativer, der er hurtige at lave og nemme at tage med dig og spise.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Elizabeth L, Machado P, et al. Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review. Nutrients. Junio 2020. 12(7):1955.
  • Fiolet Th, et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. The BMJ. Febrero2018. 360:k322.
  • Marti A. Ultra-Processed Foods Are Not “Real Food” but Really Affect Your Health. Nutrients. Agosto 2019.11(8):1902.
  • Rauber F, et al. Ultra-Processed Food Consumption and Chronic Non-Communicable Diseases-Related Dietary Nutrient Profile in the UK (2008⁻2014). Nutrients. Mayo 2018. 10(5):587.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.