8 praktiske anvendelser af savsmuld i hjemmet

Ved arbejde med træ kan der opstå en masse affald, men du kan bruge savsmuldet. Der er en række praktiske anvendelser i hjemmet for at drage fordel af alle dets egenskaber.
8 praktiske anvendelser af savsmuld i hjemmet

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 28 februar, 2023

Der er mange anvendelser af savsmuld i hjemmet. Det kan for eksempel fungere som plantegødning, som ildstarter og i nogle tilfælde som pletfjerner.

I alle disse funktioner er det et meget effektivt materiale. Det er nok blot at vide, hvornår og hvordan det skal bruges. Læs de følgende tips, og begynd at anvende dem.

Hvad er savsmuld, og hvordan får man det?

Savsmuld er det affald, der opstår, når man arbejder med træ. Således producerer savning eller skæring af dette materiale altid en række partikler af varierende størrelse, som i princippet ikke synes at have nogen funktion.

Men på tømmerfabrikker bruges det ofte til fremstilling af forskellige genstande, såsom spånplader eller fiberplader med middelhøj densitet. Ud over den industrielle anvendelse er der praktiske anvendelser af savsmuld i hjemmet.

For at få savsmuld er det nok at have bearbejdet træet til at lave et bord eller en hylde i garagen. Affaldet kan bruges til følgende husholdningsfunktioner, som vi vil gennemgå.

Derudover er det muligt at få savsmuld i specialforretninger eller store byggemarkeder.

De 8 praktiske anvendelser af savsmuld i hjemmet

Hvis du har udført noget arbejde med træ, skal du vente med at smide savsmuldet ud. Der er chancer for, at det kan bruges i nogle af følgende situationer. Desuden kan du også bruge savsmuld, der er genereret fra en nærliggende byggeplads eller et snedkeri, som ikke længere genbruger det.

1. Dækning af revner i væggen

Ved du ikke, hvordan du skal lukke det lille hul i væggen, der er synligt? Savsmuld kan være en god løsning, hvis det forberedes i en blanding med lim og spartelmasse.

Når det får en pastaagtig konsistens, skal du fylde hullet med blandingen, fordele det jævnt og dække hele området. For at gøre væggen pæn, skal du slibe den og påføre et lag maling.

En person er ved at bygge med træpaller

2. Også i møbler

En lignende effekt opstår, hvis du ønsker at fylde træmøbler. I industrien anvendes savsmuld til dette formål. Du skal blot blande materialet med spartelmasse og dække små huller i træstole eller -borde. Derefter påfører du den maling, som genstanden allerede havde.

3. En af de praktiske anvendelser af savsmuld i hjemmet er at bruge det til gødning

Blandt de mange materialer, der kan bruges til plantevækst, er savsmuld et meget effektivt materiale. Det skal blandes med gødning eller et kvælstoftilskud og fordeles i jorden for at styrke planterne. Forskellige undersøgelser har vist de positive virkninger af savsmuld i kompostering.

4. Tændblokke

En af de mest praktiske metoder til at tænde ild til grill og bål er træpiller. Med savsmuld er det muligt at lave sine egne.

En række trin skal udføres nøjagtigt og omhyggeligt:

  1. Køb materialerne. Du skal bruge lysvoks, savsmuld, en non-stick-pande og en mælkekarton eller æggekarton.
  2. Smelt voksen. Det første skridt er at smelte voksen ved middelvarme på panden.
  3. Tilsæt savsmuld og bland det. Når voksen er smeltet, tilsættes savsmuldet og blandes, indtil der er dannet en pasta. Brug om muligt en træske.
  4. Sluk for ilden. Når pastaen er dannet, er det tid til at slukke for komfuret.
  5. Anbring i æsken. Kom det i hullerne i æggekartonen og lade tørre.

5. Bundstrøelse til kæledyr

Kæledyrsbure kan have savsmuld i deres bundstrøelse. Dette gælder især for katte. Det er et meget nyttigt materiale til brug som madras og som kattebakke.

6. Bekæmpelse af ukrudt

Kompost er ikke den eneste måde til at bruge savsmuld til planter. Det fungerer også som et naturligt ukrudtsmiddel. Du skal således blot drysse det langs kanterne af bede, og det vil forhindre ukrudt i at vokse.

7. Fjern oliepletter: Gavnlige anvendelser af savsmuld

Måske er en af de mest effektive anvendelser af savsmuld at fjerne oliepletter fra biler fra jorden. Dette skyldes dets glimrende absorberende evne.

Det fungerer godt med komplekse pletter, som f.eks. dem, der opstår fra olier og maling. Hvis du f.eks. har haft et udslip i køkkenet eller på garagegulvet fra en utæthed i bilen, vil det hjælpe at sprede en god mængde savsmuld for at dække pletten.

Lad materialet virke i to til tre timer. Derefter skal du fjerne og rengøre resterne. Du ved det måske ikke, men forskellige undersøgelser, som f.eks. den, der er udført af Monterrey Institute of Technology, har vist, at savsmuld er effektivt til at absorbere oliepletter.

En olieplet fra en bil

8. Generel rengøring

Ud over specifikke pletter kan man også vælge at foretage en generel rengøring af gulvet ved at anvende savsmuld. Du fugter materialet med vand og spreder det derefter ud over hele rummet. Når du kommer forbi med kosten, vil savsmuldet allerede have virket, og optagelsen af støv og snavs vil være langt mere komplet.

Beskyt dine gulve med praktiske anvendelser af savsmuld i hjemmet

Savsmuld kan også bruges til at forhindre pletter. Ved at sprede noget over hjemmets indgangsparti med henblik på at tørre fødderne, inden du træder ind, absorberer materialet fugt fra sålen. Denne taktik er effektiv på regnvejrsdage, hvor snavs fra skoen bliver taget med ind.

Så hvilket trick vil du bruge i dit hjem? Hvad var din favorit?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Castro Garibay, Sandra Luz et al. “Caracterización Física y Química de Sustratos Con Base En Corteza y Aserrín de Pino.” Madera y Bosques 25.2 (2019): n. pag. Madera y Bosques. Web. Disponible en: https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/e2521520 
  • Pineda-Pineda, Joel, Sánchez del Castillo, Felipe, Ramírez-Arias, Armando, Castillo-González, Ana María, Valdés-Aguilar, Luis Alonso, & Moreno-Pérez, Esaú del Carmen. (2012). Aserrín de pino como sustrato hidropónico. I: Variación en características físicas durante cinco ciclos de cultivo. Revista Chapingo. Serie horticultura, 18(1), 95-111. Recuperado en 03 de enero de 2023, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2012000100007&lng=es&tlng=es 
  • Serret-Guasch N, Giralt-Ortega G, Quintero-Ríos M.  Caracterización de aserrín de diferentes maderas. Tecnología Química [Internet]. 2016;XXXVI(3):468-479. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=445546669012 
  • Téllez Carmona, José Manuel. Absorción de petróleo crudo, diésel y aceite automotriz gastado por residuos lignocelulósicos y su aplicación como sistema de disposición de hidrocarburos MAESTRÍA EN CIENCIAS EN DESARROLLO SOSTENIBLE. INSTITUTO TECNOLÓGICO Y DE ESTUDIOS SUPERIORES DE MONTERREY CAMPUS ESTADO DE MÉXICO. Disponible en: https://repositorio.tec.mx/handle/11285/628475?locale-attribute=es 

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.