Enkle vaner, du kan ændre for at forbedre helbredet

Der er nogle få enkle vaner, som kan hjælpe dig med at forbedre dit helbred og velvære betydeligt. Lær alt om dem i denne artikel.
Enkle vaner, du kan ændre for at forbedre helbredet
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Du behøver ikke at ofre meget for at nyde et sundere liv. I denne artikel vil du lære om nogle enkle vaner, som du kan ændre for at forbedre dit helbred. Begynd så hurtigt som muligt, og nyd resultaterne!

Enkle vaner, du kan følge for at forbedre helbredet

Bagt fisk
 • Madlavning i stedet for at spise ude kan være med til at forbedre dit helbred. Det skyldes, at du kan vælge naturlige ingredienser og sundere måder at lave mad på. Hvis du spiser ude, skal du forsøge at finde næringsrige og afbalancerede måltider.
 • Lav juice med alle de frugter, du køber. Du kan lave alle de kombinationer, du ønsker. Det vil være sjovt og sundt. Husk dog på, at de ifølge medicinske tidsskrifter ikke er lige så sunde som at spise den hele frugt.
 • Undlad de stegte fødevarer for at hjælpe med at forbedre dit helbred. Under stegeprocessen sker der ændringer i olierne, der genererer giftige forbindelser, som går over i maden. Derfor er det altid bedst at undgå stegning.
 • Brug olivenolie og balsamicoeddike til alt. Undgå også dressinger, der er dårlige for dit helbred, som f.eks. mayonnaise. Brug i stedet olivenolie, eddike eller balsamicoeddike (og meget lidt salt).
 • Spis rå grønne grøntsager. Udover salat kan du lave forskellige retter med f.eks. spinat. Faktisk forklarer det argentinske ernæringsselskab dets egenskaber i en interessant spansksproget udgivelse, som handler om sunde frugter og grøntsager generelt.
 • Vælg græsk yoghurt. Du vil øge mængden af protein og reducere fedtniveauet. Som denne artikel fra University of Florida påpeger, indeholder den også mindre calcium og laktose.
Yoghurt i skål

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Yoghurtkuren: En sund vej til vægttab

Nogle flere enkle vaner til at forbedre helbredet

 • Vælg kanel frem for sukker. For at give en mere lækker smag til dine desserter eller din kaffe er der intet bedre end en kanelstang! Faktisk er der utallige fantastiske fordele ved kanel.
 • Tilbered naturlig is derhjemme. Du kan bruge hvilken som helst frugt, du kan blot forberede en smoothie og komme den i fryseren for at nyde naturlig is, når det er varmt udenfor, eller når du har lyst til noget sødt. Prøv dog ikke at misbruge forbruget af denne godbid, da et for stort sukkerforbrug ikke er godt for kroppen.
 • Sig farvel til kulsyreholdige drikkevarer. Sodavand er dårligt for dit helbred på utallige måder. Når det er sagt, er der intet bedre end vand til at hydrere os. Det er også muligt at drikke naturlig juice om sommeren.
 • Spis frugt til dessert. Desserter med chokolade, fløde, creme og sukker øger fedtet i din krop og kan også bringe blodsukkeret i ubalance. Frugt er meget bedre, da det giver færre kalorier og er sundere. Rådfør dig med din ernæringsekspert for at finde ud af, hvilke mængder du specifikt kan tillade dig uden at bringe dine mål for din kostplan i fare.
Friske frugter er en del af sunde og enkle vaner

Flere sunde enkle vaner forbundet med kosten

 • Vælg ikke-alkoholholdige drikkevarer. Selv om det ofte oplyses, at et glas vin eller en øl om dagen ‘har store sundhedsmæssige fordele’, er sandheden, at alkoholforbrug indebærer mange risici, især i overskud eller hvis det strækker sig over længere tid.
 • Spis oftere brune ris. Hold dig faktisk til alt, der er et fuldkorn (brunt i farven) frem for raffineret (hvidt i farven). Det giver dig flere fibre. Det samme gælder for mel, pasta og sukker. Food and Drug Administration har endda udsendt en rapport, der beskriver fordelene ved brune ris for kroppen.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er den bedste måde at spise ris på?

Andre ting, du skal huske på

 • Vælg havregryn. Dette er en ingrediens, der, som beskrevet i denne forskning, kan hjælpe med at kontrollere kolesterol- og glukoseniveauerne, blandt andre store fordele for kroppen.
 • Tag cyklen på arbejde. Vælg bilen og den offentlige transport fra. Ikke alene er dette en fantastisk og sjov måde at få mere motion på, men det er også godt for miljøet!
Person cykler for at udøve sunde og enkle vaner
 • Tag din egen frokost med på arbejde. Lad være med at købe færdigretter (især fastfood eller junkfood) på kontoret, da junkfood forårsager skader som f.eks. et øget fedt- og kolesterolniveau i kroppen.
 • Overhold det sunde antal daglige måltider. I stedet for at spise to store måltider, bør du vælge tre mellemstore måltider og to små måltider (snacks). Der findes undersøgelser, som har analyseret visse befolkningsgruppers spisevaner, der fremhæver vigtigheden af disse daglige måltider.
 • Start dagen med en god morgenmad. Den førnævnte forskning fremhæver vigtigheden af dette, da det giver den energi, som kroppen har brug for i begyndelsen af dagen. Den bør være meget komplet og afbalanceret.
 • Vælg avocado i stedet for smør. Det har de samme anvendelsesmuligheder, men er meget sundere. Du kan f.eks. bruge det til at smøre på brød eller kiks. Der er også mange andre muligheder end guacamole, f.eks. avocadoolie.
Salat smøres med avocado
 • Lidt animalsk fedt er fint nok. Du skal dog ikke indtage det hver dag, da det indebærer sundhedsrisici, men du kan rådføre dig med din ernæringsekspert for at give dig selv en “godbid” i løbet af ugen.
 • Sig ja til marinara og nej til hvide pastasaucer. Når du laver pasta (fuldkornspasta), skal du vælge en sundere sauce, f.eks. marinara (så længe den er tilberedt med sunde metoder og ingredienser). Hvide saucer indeholder fløde og mel, som ikke er gode for dit helbred, hvis de indtages i overskud.

Nogle sidste tips til at forbedre dit helbred

 • Spis mindre portioner. Det er ikke nødvendigt, at maven er helt fuld. Faktisk fører store portioner til, at vi indtager flere kalorier, selv uden at vi er klar over det, ifølge specialiserede udgivelser.
 • Tyg din mad langsomt. Tyg langsomt og uden hastværk, som det anbefales af specialister i denne udgivelse. Disse enkle vaner hjælper også med at forbedre din fordøjelse.
 • Ikke mere end to skiver brød pr. måltid. Selv om det er lækkert, og du har lyst til at smøre det med alt, hvad du kan finde, skal du reducere dit indtag af brød, også selv om det er fuldkornsbrød. Et overdrevent forbrug af brød kan føre til fedtophobning.
 • Brug mindre tallerkener for at forbedre dit helbred. Mange gange spiser vi først med øjnene og derefter med maven. Men hvis du kun får serveret en enkelt gang på en lille eller mellemstor tallerken, vil det sandsynligvis hjælpe dig med at reducere dine portioner.
 • Lad være med at spise, når du keder dig. Når du er på det tidspunkt af dagen, hvor du ikke laver noget eller holder en pause, er du mere tilbøjelig til at åbne køleskabet “for at se, hvad der er derinde”. Gør noget andet, men spis ikke af kedsomhed eller angst. Spis kun, når du rent faktisk er sulten.
Det kan interessere dig ...
Find ud af, hvordan svømning forbedrer dit helbred
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Find ud af, hvordan svømning forbedrer dit helbred

I denne artikel vil du finde ud af, hvordan svømning forbedrer dit helbred. Læs mere om i denne artikel om hvad svømning kan gøre for dig og din kr...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.