Er bærbare computere en risiko for fertiliteten? Hvad mænd bør vide

Kan bærbare computere forårsage problemer med mandlig fertilitet? Vi fortæller dig, hvad videnskaben siger, og giver dig tips.
Er bærbare computere en risiko for fertiliteten? Hvad mænd bør vide
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 28 marts, 2024

Har du hørt, at bærbare computere er en risiko for mænds fertilitet? Hvis du ikke allerede vidste det, er der videnskabelige beviser, der advarer om, at mænd, der placerer deres bærbare computere på lårene, kan påvirke deres forplantningsorganers sundhed og kvaliteten af deres sæd.

For at være mere præcis er der observeret en sammenhæng mellem eksponering for varme og elektromagnetiske felter fra disse enheder og en øget risiko for fertilitetsproblemer blandt mænd. For at finde ud af alle detaljerne opfordrer vi dig til at læse videre.

Bærbare computere er forbundet med risici for mandlig fertilitet

Der er to risikofaktorer, der forbinder misbrug af bærbare computere med en øget risiko for mandlige fertilitetsproblemer. Her vil vi forklare, hvad de er, og hvad eksperterne siger om dem.

Varmen fra bærbare computere påvirker sædcellerne

Forskning offentliggjort i tidsskriftet Human Reproduction viser, at varmen fra den bærbare computer forårsager en stigning i højre og venstre scrotale temperatur (ScT). Det har en negativ indvirkning på spermatogenesen (sæddannelsesprocessen), især blandt unge mænd.

Selvom undersøgelsens stikprøve er lille – 29 frivillige mænd – giver dens konklusion mulighed for at analysere betydelige aspekter inden for fertilitetsområdet. Ifølge undersøgelsen kan den bærbare computer øge temperaturen i pungen med op til 2,8 grader celsius. Det overstiger den normale kropsvarme i den mandlige krop. Derfor falder sædkvaliteten.

Dette understøttes af andre videnskabelige artikler. De beskriver, at udsættelse for skadelig stråling fra elektroniske enheder ændrer testikelfunktionen og øger risikoen for infertilitet. For det påvirker sædcellernes bevægelighed og koncentration.

Undersøgelsen advarer om, at andre faktorer forårsager ændring af spermatogenesen. Det er blandt andet forhøjet temperatur på grund af udsættelse for varmestrålende kilder og at sidde i mange timer. Sidstnævnte sker ved brug af den bærbare computer.

Mand sidder med en bærbar computer og et kamera
Faktorer som forhøjet temperatur på grund af udsættelse for varmestrålende kilder og at sidde ned i mange timer (hvilket sker med den bærbare computer) forårsager ændring af spermatogenesen.

Elektromagnetiske felter ændrer DNA

Spermatozoer indeholder i deres hoveder det DNA, der vil bidrage til skabelsen af et nyt menneske ved at forene sig med DNA’et i det kvindelige æg. Undersøgelser advarer om, at kontinuerlig eksponering for elektromagnetiske felter, der udsendes af f.eks. bærbare computere, kan forårsage ændringer i dette DNA.

Forskning offentliggjort i Fertility and Sterility beskriver, at brugen af bærbare computere, der er forbundet til internettet via Wi-Fi, har en negativ indvirkning på mænds fertilitet ved at nedsætte sædcellernes bevægelighed og fragmentere sædcellernes DNA.

Forskerne foreslår, at det kan være en risikofaktor for infertilitet hos mænd at have en bærbar computer, der er forbundet til internettet via Wi-Fi, på skødet og tæt på testiklerne. Der er dog stadig brug for flere undersøgelser for at bekræfte dette.

Et studie rapporteret i Reproductive Biology and Endocrinology afslører på sin side, at eksponering for radiofrekvente elektromagnetiske felter kan fremkalde DNA-skader ved at forårsage øget oxidativ stress, hvilket fører til sædcelledød.

Sådan forebygger du risikoen for fertilitet med bærbare computere

Indtil videre mangler der større og mere afgørende studier af computeres og andre elektroniske apparaters effekt på mandlig fertilitet. Alligevel er de hidtidige resultater en grund til at træffe forebyggende foranstaltninger. Hvad skal man huske på?

Først og fremmest er det værd at påpege, at den bærbare computer udgør en risiko for mandlig fertilitet afhængigt af, hvordan den bruges. Forskning viser, at eksponeringstidspunktet og enhedens nærhed til kønsområdet øger risikoen for ændringer i spermatogenesen betydeligt.

Når det er sagt, er nogle af anbefalingerne som følger:

 • Reducer hyppigheden, hvormed den bærbare computer placeres på benene eller skødet. Så vidt muligt bør den bruges på et bord.
 • Pas på din kropsholdning, når du bruger denne type enhed. Ideelt set skal du holde dine ben lidt fra hinanden.
 • Brug et stativ til den bærbare. Det hjælper med at holde enheden kølig og reducerer varmeoverførslen til huden. Det skal dog bemærkes, at brugen bør være ad hoc, da det ikke garanteres at holde testiklerne på deres optimale temperatur.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Hvordan er spiseforstyrrelser forbundet med infertilitet?

Andre tips til at passe på din fertilitet

Ud over at være forsigtig, når du bruger enheder som bærbare computere, er der andre foranstaltninger, der skal tages i betragtning for at passe på reproduktiv sundhed. Nedenstående deler vi nogle anbefalede vaner.

 • Motion: Fysisk aktivitet, f.eks. en time på løbebåndet tre gange om ugen, forbedrer sædcellernes antal og bevægelighed.
 • Spis en sund kost: Fødevarer som grøntsager, frugt, fisk og fedtfattige mejeriprodukter hjælper med at øge antallet af sædceller i hver ejakulation ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Andrology.
 • Undgå at gå i stramt tøj: Løse bukser og undertøj forhindrer mere varme og tryk i at koncentrere sig om testiklerne.
 • Hold dig væk fra varme omgivelser: Som vi har set gennem hele artiklen, kan temperaturstigningen i kønsdelene skade sædcellerne.
 • Stop med usunde vaner: Alkohol, psykoaktive stoffer og rygning reducerer antallet af sædceller og skader deres struktur.

Øger bærbare computere risikoen for kvindelig infertilitet?

Indtil videre er der ingen undersøgelser, der viser, at bærbare computere udgør en risiko for kvindelig fertilitet. Da æggestokkene er godt isoleret fra temperaturerne og strålingen fra disse elementer, er der ikke observeret negative effekter.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Jennifer Aniston åbner op om sine mislykkede IVF-forsøg

Hvad skal man huske om brug af bærbare computere og mandlig fertilitet?

Indtil videre er der ikke nok undersøgelser til med sikkerhed at sige, at bærbare computere forårsager infertilitet hos mænd. Beviserne tyder dog på, at mænd bør tage forebyggende forholdsregler, når de bruger disse enheder.

Specifikt er det vigtigt altid at bruge dem fra et skrivebord for at undgå direkte kontakt med kønsområdet. Der bør også tages hensyn til kropsholdningen, når man arbejder med disse apparater. Husk på dette!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Avendaño, C.; Mata, A. & Sánchez, C. (2011) El uso de computadoras portátiles conectadas a Internet a través de Wi-Fi disminuye la motilidad del esperma humano y aumenta la fragmentación del ADN del esperma. Fertility and Sterility® Vol. 97, No. 1. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2011.10.012
 • Kesari, K. K., Agarwal, A., & Henkel, R. (2018). Radiations and male fertility. Reproductive biology and endocrinology : RB&E16(1), 118. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240172/
 • Paparella, Cecilia, Pavesi, Adriana, Provenzal, Olga, Ombrella, Adriana, & Bouvet, Beatriz. (2017). Infertilidad masculina. Exposición laboral a factores ambientales y su efecto sobre la calidad seminal.. Revista Uruguaya de Medicina Interna, 2(2), 10-21. Recuperado en 07 de junio de 2023, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2393-67972017000200010&lng=es&tlng=es.
 • Ricci, E., Al-Beitawi, S., Cipriani, S., Alteri, A., Chiaffarino, F., Candiani, M., Gerli, S., Viganó, P. and Parazzini, F. (2018), Hábitos dietéticos y parámetros seminales: una revisión narrativa sistemática. Andrología, 6: 104-116. https://doi.org/10.1111/andr.12452
 • Rodríguez Pendás, Bertha Victoria. (2017). Fragmentación del ADN espermático e infertilidad masculina. Revista Cubana de Endocrinología, 28(3), 1-17. Recuperado en 07 de junio de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-29532017000300009&lng=es&tlng=es.
 • Rosety, Miguel Ángel, Díaz, Antonio, Rosety, Jesús María, Pery, M.ª Teresa, Brenes-Martín, Francisco, Bernardi, Marco, García, Natalia, Rosety-Rodríguez, Manuel, Ordóñez, Francisco Javier, & Rosety, Ignacio. (2017). Exercise improved semen quality and reproductive hormone levels in sedentary obese adults. Nutrición Hospitalaria, 34(3), 608-612. https://dx.doi.org/10.20960/nh.549
 • Sheynkin, Y.; Jung, M.; Yoo, P; Schulsinger, D. & Komaroff. E. (2005) Aumento de la temperatura escrotal en usuarios de computadoras portátiles, Reproducción humana, Volumen 20, Número 2 (5), páginas 452–455, DOI: //doi.org/10.1093/humrep/deh61
 • Yefim Sheynkin and others, Increase in scrotal temperature in laptop computer users, Human Reproduction, Volume 20, Issue 2, February 2005, Pages 452–455, https://doi.org/10.1093/humrep/deh616

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.