Er brun farin bedre end hvid sukker?

I denne artikel, vil vi vise dig, hvorfor brun farin og hvid sukker er praktisk talt det samme, samt deres indvirkning på menneskets helbred.
Er brun farin bedre end hvid sukker?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

De seneste år, er hvid sukker ofte blevet erstattet med andre substanser, som tilsyneladende er sundere. Et eksempel er brun farin. Men er brun farin virkelig bedre og sundere end hvid sukker?

Brun farin er faktisk meget lig almindelig sukker. Det er blot lidt mindre forarbejdet. Det bevarer næsten alle egenskaberne ved sukker og dets indvirkning på helbredet er meget lig den for hvid sukker. Det er derfor virkelig ikke sundere end hvid sukker.

Overordnet set, indeholder denne type sukker en smule mere fiber, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er bedre end hvid sukker. Hvis du sammenligner det med andre fødevarer, indeholder det meget lidt fiber. Derudover, er det glykæmiske indeks og reaktionen i bugspytkirtlen under fordøjelsen ret lig den for hvid sukker.

Sukker i fødevareindustrien

Sukker er et af de produkter, der bruges mest i fødevareindustrien. Det har antimikrobielle egenskaber, hvilket betyder, det forbedrer konseveringen af fødevarer. Det kan også forbedre organoleptiske egenskaber, hvilket gør andre fødevarer mere tiltalende.

Sukker er forbundet med manifestationen af mange komplekse sygdomme, såsom diabetes og kræft. De seneste år, har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefalet at begrænse indtaget af det for at sænke raten for overvægtige personer.

Et af problemerne ved systematisk at tilføje en type sukker til produkter er den afhængighed, det skaber. Selvom det kan spises ind imellem, når man fører en aktiv livsstil, er sukker blevet et af de mest indtagede substanser hos den almene befolkning.

Brun farin i skål

Nutildags, og efter kampagnerne, der er blevet lavet om indtaget af sukker, kan man nu finde varianter med forskellige navne. De er dog alle det samme. Sukker er den primære ingrediens i alle produkter såsom brun farin, rå rørsukker, honning og kokossukker

Selvom den systemiske effekt for alle disse produkter er ret ens, prøver markedsføringen af dem at vise en anderledes realitet. Det er derfor en god idé at mindske sit indtag af alle disse fødevarer.

I stedet, er det bedre at øge indtaget af kulhydrater med lavt glykæmisk indeks og fødevarer rige på fiber for at sikre sunde tarme. Det er også en god idé at øge sit indtag af essentielle fedtsyrer indenfor rammerne for en normal diæt med hensyn til kalorieindtaget.

En måde at mindske sit indtag af sukker på er ved at bruge kunstige sødemidler. Man bør dog ikke overforbruge dem. Disse produkter bliver som regel testet i laboratorier. Eksperter kender stadig ikke de langsigtede bivirkninger ved dem alle.

For meget sukker? Prøv intermitterende faste

Intermitterende faste er en diæt, der er blevet meget populær til at tabe sig og forebygge udviklingen af diabetes. Nogle personer mener, at ved at faste vil man være i stand til at reparere insulinresistensen, som et stort indtag af sukker forårsager.

På nuværende tidspunkt, er den mest gængse metode til intermitterende faste 16:8, på grund af hvor praktisk den er. Den består af at faste i 16 timer i døgnet. I den periode, aktiveres enzymet AMPK, som er ansvarligt for kataboliske processer og produktionen af energi til fedtforbrænding.

Derfor kan det, at faste, være en mulig måde at tabe sig på for nogle personer. Det mindsker også antallet af kalorier, man spiser om ugen, betydeligt. Det er dog meget vigtigt at være velinformeret om denne form for diæt og dets risici og at få råd fra sin læge og en ernæringsekspert.

Brune sukkerknalder

Konklusion: Er brun farin bedre end hvid sukker?

De mange forskellige navne, som fødevareindustrien prøver at give til det samme produkt i forskellige former, ændrer ikke dets kvalitet. Brun farin minder stadig meget om hvid sukker.

Det er derfor en fødevare, som man ikke bør indtage i for store mængder. På den måde, vil du undgå problemer forbundet med overvægt og udviklingen af komplekse sygdomme.

En interessant strategi kan være at vælge kunstige sødemidler, men altid i moderate mængder. En anden interessant løsning er at udføre intermitterende faste. Uanset hvad, er eksperter dog enige om, at det er vigtigt at mindske sit indtag af sukker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.

  • Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.