5 tips til at kontrollere sukkertrang

Overdrevent forbrug af sukker er skadeligt for dit helbred. Disse fem tips kan hjælpe med at kontrollere din sukkertrang og reducere dit samlede sukkerindtag.
5 tips til at kontrollere sukkertrang
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sukker påvirker ikke kun din vægt, men også dit humør. Når man overvejer at reducere sukkerforbruget og kontrollere sukkertrang, kan det vise sig at være mere udfordrende end forventet, fordi det er almindeligt at have sukkertrang.

Så hvordan kan du kontrollere dine sukkertrang?

Tro det eller ej, en person kan let udvikle en afhængighed af sukker. Dette har en enorm indflydelse på hans eller hendes helbred og betragtes som en afhængighed. Raffineret sukker kan skabe en kemisk afhængighed, hvor vi føler behov for at indtage det dagligt.

Herunder er nogle tips til, hvordan du kontrollerer sukkertrang.

Konsekvenserne af ikke at kontrollere sukkertrang

1. Sukker ødelægger dine tænder

Sukker fodrer bakterier, der ødelægger tandemaljen

Carole Palmer, professor ved School of Dental Medicine ved Tufts University (USA) forklarer, at bakterierne, der skaber huller i tænderne, lever af simple sukkerarter.

Derefter producerer de en syre, der kan ødelægge tandemaljen.

2. Det kan føre til ukontrollerbar sult

Nogle undersøgelser har fundet, at fruktose (en type simpelt sukker) påvirker leptin, et hormon, der styrer fornemmelsen af ​​sult.

Disse undersøgelser fandt frem til, at det kroniske forbrug af fruktose forårsager en resistens mod leptin, hvilket bidrager til, at en person mister kontrollen over sult.

Læs også: Hvad er forskellene mellem sult og angst?

3. Det øger vægtøgningen

Person holder æble og donut i hænderne

Flere undersøgelser har vist, at selvom fødevarer med et højt sukkerindhold også har mange kalorier, har de kun lidt evne til at tilfredsstille sult. Omvendt reducerer mad, der indeholder lidt sukker, følelsen af ​​sult mere.

I henhold til disse undersøgelser rådes folk, der ønsker at tabe sig, til at starte med at reducere deres forbrug af fødevarer med et højt sukkerindhold. Med dette i tankerne er videnskabsmænd og sundhedspersonale enige om, at fedme er en mangefacetteret sygdom og ikke kun det overdrevne forbrug af sukker bidrager til det.

4. Det øger din risiko for diabetes

En vigtig faktor i udviklingen af ​​diabetes er forbruget af læskedrikke, energidrikke, slik og andre sukkerholdige fødevarer. Mennesker, der konsumerer en eller to af disse drikkevarer dagligt, har en meget højere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Bortset fra diabetes forårsager forbruget af disse overdrevent sukkerholdige drikkevarer også vægtøgning.

5. Det kan føre til fejlernæring

Mennesker, der får over 18% af deres kalorier fra sukkerholdigt forbrug, lider under mangler på essentielle elementer, som kroppen har brug for, som folsyre, calcium, jern og A- og C-vitamin.

Tips til, hvordan du kontrollerer sukkertrang

1. Spis mere protein for at kontrollere sukkertrangen

Mad med protein - at spise protein hjælper med at kontrollere sukkertrang

At udskifte indtaget af sukkerholdige fødevarer med protein er en af ​​de bedste måder at stabilisere blodsukkerniveauet. Afhængigt af maden kan et proteinrigt måltid faktisk reducere optagelsen af sukker i kroppen og forhindre hurtige stigninger af blodsukkeret, hvilket reducerer din trang.

At spise mere protein betyder dog ikke, at du skal spise bøffer hele dagen. Du kan også spise bælgfrugter, linser, bønner, fisk, æg og mejeriprodukter.

2. Forøg dit fiberindtag

Det er meget let at vælge at spise fiberrige fødevarer. For at mindske sukkertrangen skal du dog vælge fødevarer, der indeholder mange naturligt opløselige fibre som nødder, hørfrø, frugt og grøntsager.

Fiberen i disse fødevarer bremser fordøjelseshastigheden, hvilket igen stabiliserer blodsukkerniveauet. Dette reducerer effektivt sukkertrangen og risikoen for diabetes.

En anden fordel ved en kost med et højt indhold af fiber er, at du føler dig mæt længere, da denne mad fordøjes langsommere.

Læs også: Fiberrige fødevarer der kan hjælpe dig med at tabe dig

3. Vælg bitter mad for at kontrollere sukkertrang

Når vi har trang til noget sødt, er en af ​​de bedste måder til at bekæmpe denne trang at spise noget bittert. Mange bitre fødevarer indeholder mange probiotika eller organiske syrer, som hjælper gode bakterier med at vokse.

Tilsætning af citron eller lime til vand kan også være en god løsning. Syrerne i disse frugter hjælper med at bremse fordøjelsen, hvilket hjælper med at opretholde blodsukkerniveauet og forhindre sukkertrang.

4. Hvil og sov godt for at kontrollere sukkertrang

Når vi er trætte, har vi en tendens til at spise sukkerholdige fødevarer for at bekæmpe udmattelsen

Når vi er trætte, har vi en tendens til at spise sukkerholdige fødevarer for at bekæmpe udmattelsen. Hvis du hviler godt, vil du derfor fjerne en faktor, der hjælper med at skabe sukkertrang.

5. Distraher dig selv for at kontrollere sukkertrang

Som det sidste, hver gang du har lyst til noget sødt, så prøv at tænke på noget andet. Denne trang varer generelt 10 til 20 minutter, så hvis du formår at distrahere dig selv, vil trangen forsvinde. Jo mere du praktiserer denne vane, desto lettere vil det være at glemme al uønsket trang.

Generelt er et for stort sukkerforbrug skadeligt for vores helbred. Disse fem tips kan hjælpe med at kontrollere din sukkertrang og reducere dit samlede sukkerindtag.

Det kan interessere dig ...
Indtag af sukker og salt: Hvad er værst for kroppen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Indtag af sukker og salt: Hvad er værst for kroppen?

Overdrevet indtag af sukker og salt er blevet forbundet med en øget risiko for forskellige kroniske lidelser. Nogle undrer sig dog over, hvad der e...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A Narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.