Er det altid nødvendigt at vaske hår efter træning?

For at finde ud af, om det altid er nødvendigt at vaske hår efter træning, skal du huske på et par ting. Vi deler dem med dig her.
Er det altid nødvendigt at vaske hår efter træning?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 07 juli, 2023

En træningsrutine forårsager forskellige mængder sved hos mennesker. Ophobning af sved i hovedbunden kan hindre væksten af nyt hår. Men overdreven hårvask anbefales heller ikke. For at vide, om det er nødvendigt at vaske hår efter træning, skal man derfor tage højde for flere aspekter.

Først og fremmest skal du specificere, hvilken hårtype du har, da det ikke er det samme at have meget fedtet hår som at have meget tørt eller fint hår. Derudover spiller faktorer som intensiteten af træningen, mængden af sved og det miljø, hvor aktiviteten finder sted, også en rolle i beslutningen. Lad os se nærmere på det.

At vaske hår efter træning: Effekten af sved og shampoo

Når det gælder hårvask, findes der ikke en generel formel, der passer til alle. Da hår har forskellige egenskaber, varierer det fra person til person, hvor regelmæssigt det skal gøres.

Det er dog rigtigt, at behovet for at vaske håret grundigt efter fysisk aktivitet har en tendens til at være større. Alligevel bør man tage hensyn til nogle anbefalinger.

Ligesom det ikke er tilrådeligt at lade snavs ophobe sig i håret, er det heller ikke godt at vaske det for meget.

Sved

Motion har mange positive effekter på kroppen, men det genererer også sved i hovedbunden. Som varmeregulator består det af mineraler som kalium, ammoniak og natrium. Håret skjuler virkningerne af disse komponenter i kontakt med huden.

Rødderne bliver beskidte, håret bliver tørt, og overdreven ophobning i hovedbunden kan blokere hårsækkene. Det er det område, hvor nyt hår vokser. Hvis de tilstoppes, hæmmer det derfor væksten og kan føre til alopecia eller hårtab.

Shampoo

Hyppig vask med hårprodukter kan skabe ubalance i pH-værdien. Det resulterer i tørhed, kløe og skæl.

Mange af disse produkter er fremstillet med syntetiske duftstoffer, hvoraf for meget er skadeligt for hårets sundhed. De kan endda forårsage irritation og forstyrre dannelsen af naturlige olier, der er gavnlige for håret.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: 9 tricks til at vaske dit hår mindre

Hvad skal man overveje, når man vurderer behovet for at vaske hår efter træning?

Hvis både for hyppig vask og ophobning af snavs og sved kan skade håret, er det så nødvendigt at vaske hår efter træning? Da løsningen ikke er entydig, bør man vurdere følgende aspekter:

Hårtype

Tykt hår kan normalt gå længere uden at blive vasket uden at skade håret. På den anden side kan folk med fint hår måske ikke gå så længe uden at vaske det. Det er vigtigt at kende hårtypen og niveauet af naturligt fedt for at kunne fastsætte en vaskefrekvens.

Type af fysisk aktivitet og mængden af sved

Mens mængden af den sved, der produceres, afhænger af hver enkelt krop, er typen af fysisk aktivitet også en afgørende faktor. En undersøgelse i European Journal of Applied Physiology tyder på, at elektrolyttab i sved under træning varierer blandt atleter.

En af grundene til denne variation skyldes forskelle i træningsintensitet. En intens cardio-rutine er således ikke det samme som en Hatha yoga session. Når sveden ikke er overdreven, er det normalt ikke nødvendigt at foretage en grundig hårvask.

Overvej følgende:

 • Mild motion. Nogle mennesker sveder naturligt mindre. Der findes også rutiner, som ikke er krævende med hensyn til bevægelse. Mindre sved i hovedbunden giver en større margin mellem hårvaskene.
 • Intens træning. I modsætning til ovenstående har intens aktivitet en tendens til at generere mere sved, og afstanden mellem vask reduceres.
 • Svømning. Svømning er et særligt tilfælde, da huden kommer i kontakt med stoffer som klor. Dette kemikalie gør håret sløvt og ru. Det er muligt at påføre olier på forhånd for at undgå disse effekter.
 • Udendørs rutiner. Når man træner udendørs, kræver eksponering for varme og sollys særlig pleje. For eksempel brug af en hovedbundsbeskytter.

Hårets pH-balance

Et centralt aspekt i vurderingen af hyppigheden af hårvask er at identificere pH-niveauet. Surhedsgraden i håret kan måles digitalt. Når dette niveau er mellem 4,5 og 5,5 naturligt, betragtes det som sundt hår.

Varme og fugtighed

Sollys er ikke den eneste faktor under udendørs rutiner. En anden undersøgelse fra European Journal of Applied Physiology tyder på, at svedtendens øges betydeligt under fugtige forhold sammenlignet med tørre miljøer.

I sådanne tilfælde bør man bruge solcreme for at beskytte hårstråene og hovedbunden. Vask efter træning er også ideelt, ikke kun for at fjerne produktrester, men også overskydende sved.

Sådan vurderer du, om det er nødvendigt at vaske hår efter træning

Tag dig tid til at vurdere, om det altid er nødvendigt at vaske dit hår efter træning. Nogle gange er det svært at træffe en beslutning, så det er vigtigt at definere, hvilke aspekter der er involveret i din personlige rutine. Så overvej følgende spørgsmål:

 • Bruger du mest tid på at træne udendørs eller indendørs?
 • Sveder du lidt eller meget?
 • Er dit hår fedtet eller har det en tendens til at blive tørt?

Svaret på disse spørgsmål vil hjælpe med at bestemme mere præcist, hvor ofte du skal vaske dit hår.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad bør de bedste miljøvenlige shampooer indeholde?

Tips til pleje af dit hår under fysisk aktivitet

Ud over hårvask er der et par ting, du kan gøre før og under træning for at pleje dit hår uden at bruge kemiske produkter.

 • Sæt dit hår op. Den første vigtige foranstaltning er at sætte dit hår op. Uanset om det er med fletninger, hestehaler eller knolde, skal håret sætter op under rutinen. Derudover skal der bruges brede elastikker og ikke for stramme, ellers kan håret blive beskadiget.
 • Tørshampoo. Lejlighedsvis kan den efterfølgende vask erstattes af påføring af tørshampoo på forhånd. Dette produkt fremmer absorption af sved under træning. Overdreven brug er dog skadeligt for håret.
 • Balsam. Brug den kun i hårspidserne og undgå kontakt med hovedbunden.
 • Håndklæder. Når du tørrer sved med håndklæder under rutinen, skal du undgå at bruge det samme håndklæde til ansigt og hovedbund.
 • Sulfatfri shampoo. Det er en god idé at bruge produkter med færre kemiske elementer og komme dem direkte i hovedbunden.
 • Svedbånd. Ud over det æstetiske aspekt er dette tilbehør meget nyttigt til at inddæmme og reducere sved.
 • Tørring. Efter vask efter træning skal håret have lov til at tørre naturligt.

Så er det altid nødvendigt at vaske hår efter træning?

Det er lige så vigtigt at vaske sved væk i hovedbunden som på resten af kroppen. Ophobning af snavs i dette område kan forårsage alt fra skæl til hårtab. På trods af dette er det ikke tilrådeligt at forfalde til overdreven vask.

Baseret på denne præmis kan andre foranstaltninger implementeres for at undgå at ty til den daglige brug af shampoo eller aggressive kemikalier. Tørshampoo, hestehaler og svedbånd er nogle nyttige ting. Hvis der ikke er overdreven svedtendens, er det desuden muligt at gå længere tid mellem vask.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Baker, L. B., De Chavez, P. J. D., Ungaro, C. T., Sopeña, B. C., Nuccio, R. P., Reimel, A. J., & Barnes, K. A. (2019). Exercise intensity effects on total sweat electrolyte losses and regional vs. whole-body sweat [Na+], [Cl-], and [K+]. European journal of applied physiology, 119(2), 361–375. Consultado el 5 de junio de 2023. https://doi.org/10.1007/s00421-018-4048-z
 • Coelho, L. G., Ferreira-Junior, J. B., Martini, A. R., Borba, D. A., Coelho, D. B., Passos, R. L., Fonseca, M. A., Moura-Lima, F. A., Prado, L. S., & Rodrigues, L. O. (2010). Head hair reduces sweat rate during exercise under the sun. International journal of sports medicine, 31(11), 779–783. Consultado el 5 de junio de 2023. https://doi.org/10.1055/s-0030-1262802
 • Jung, D., Kim, Y. B., Lee, J. B., Muhamed, A. M. C., & Lee, J. Y. (2018). Sweating distribution and active sweat glands on the scalp of young males in hot-dry and hot-humid environments. European journal of applied physiology, 118(12), 2655–2667. Consultado el 5 de junio de 2023. https://doi.org/10.1007/s00421-018-3988-7
 • Pros, H. (2020, julio 16). How to prevent and reduce chlorine damage. Hairpros.edu; Hair Professional Career College. https://hairpros.edu/chlorine-hair-what-happens/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.