Er det normalt at have blodklumper under menstruation?

Blodklumper i menstruationen kan forekomme i den frugtbare fase hos mange kvinder. Find ud af, om det er normalt, eller om du skal gå til lægen.
Er det normalt at have blodklumper under menstruation?
María Belén del Río

Bedømt og godkendt af biolog, læge María Belén del Río.

Sidste ændring: 22 december, 2022

At have blodklumper under menstruation er noget, der sker for alle kvinder på et tidspunkt i deres liv. Det sker for nogle oftere end andre, men det er ret almindeligt.

I de fleste tilfælde er tilstedeværelsen af disse klumper normal. Selv om de er irriterende og ubehagelige, er de i høj grad en del af menstruationsprocessen. Derudover er der eksterne faktorer, der kan påvirke dannelsen af dem.

Hvorfor får man blodklumper under menstruation?

Blodklumper under menstruation kan skyldes følgende faktorer:

1. En pludselig frigørelse af slimhinden

I løbet af din menstruation udskiller kroppen slimhinden, der dækker livmoderen, på en langsom og afbalanceret måde. I de tilfælde, hvor den løsner sig hurtigere, kan der opstå blodklumper. Om natten ophobes der normalt mere blod i skeden uden at blive udstødt, og der kan dannes disse små masser.

Bind symboliserer blodklumper under menstruation

2. Cyster eller fibromer i livmoderen

Frugtbare kvinder er mere tilbøjelige til at have intrauterine cyster eller fibromer, og et af symptomerne er blodklumper under menstruation. Vævet vokser inde i livmoderen, og selv om det for det meste er godartet, er der en chance for, at det ikke er det. Derfor er det en god idé at gå til en gynækolog.

3. Hormonelle ubalancer kan forårsage blodklumper under menstruation

Ændringer i visse hormoner som østrogener og progesteron er årsager til blodklumper under menstruation. Disse ændringer forekommer hovedsageligt i ungdomsårene eller før overgangsalderen.

Det er vigtigt ikke at overse disse symptomer:Blødning mellem menstruationer – Beskrivelse og behandling

4. Anæmi

Disse tykke blodmasser kan opstå på grund af mangel på jern i kroppen. Med faldet i dette mineral mister den nødvendige antikoagulation noget af sin effektivitet i visse processer i kroppen. I disse tilfælde er det også nødvendigt at foretage medicinsk behandling.

5. En sygdom, der påvirker det reproduktive system

Hvis der er en sygdom, der påvirker en af delene af det kvindelige reproduktive system, kan du opleve blodklumper under menstruation. Det er meget sandsynligt, at de desuden vil være ledsaget af stærke smerter i underlivet.

6. Abort

En abort i de første uger af graviditeten forveksles ofte med en menstruation. Det, som mange mennesker ikke tager højde for, er fosteret og alle de andre væsker, der er forbundet med graviditet. Ligeledes forekommer der også blødning efter fødslen med disse ubehagelige masser.

7. Spiseforstyrrelser

Kvinde med spiseforstyrrelse ser sig i spejlet

Forskellige spiseforstyrrelser, som f.eks. anoreksi eller bulimi, har en indvirkning på menstruationens regelmæssighed. Det samme sker ved ekstreme vægtændringer, enten ved stigning eller fald.

Information er altid en prioritet: Hvilke hormoner påvirker menstruationscyklussen?

8. Stress forårsager blodklumper under menstruation

Angst, angsttilstande og stress kan medføre, at menstruationen er længere tid at komme. På den måde er den blødning, der kommer senere, mere rigelig, og der kan let dannes blodklumper af forskellig størrelse.

Dette er et tegn på, at din krop sender dig et signal om, at du skal begynde at slappe af. Din krop viser dig den skade, der kan opstå på grund af negative følelser.

Hvornår skal du bekymre dig om blodklumper under menstruation?

Som nævnt er det i de fleste tilfælde meget normalt, at der opstår blodklumper under en kvindes menstruation. Der er ikke noget at bekymre sig om, hvis det sker hver anden måned.

Der er dog visse faktorer, som du skal være opmærksom på, og i disse tilfælde anbefaler vi, at du konsulterer en professionel.

  • En konstant følelse af træthed. En kvinde kan have anæmi uden at være klar over det. Dette er en af årsagerne til blodklumper under menstruation, og det skal behandles i tide. Med et jerntilskud er det meget let at løse.
  • Stærke smerter og overdreven blødning. Hvis du opdager, at du har flere mavesmerter og en betydelig stigning i blødningen, kan det betyde, at der er en underliggende tilstand, som skal behandles.
  • Størrelsen af blodklumperne. Det er sandt, at det ikke er særlig behageligt at se på disse blodklumper, der kan opstå under din menstruation. Men du er nødt til at være opmærksom på størrelsen af disse tykke blodmasser og overvåge dem. Hvis blodklumperne er store og dannes løbende, bør en læge foretage undersøgelser.

Lær din menstruation at kende

Menstruation er en meget vigtig proces i kvinders liv. Fra den første menstruation til den sidste er den meget relevant for kvindens frugtbare liv. På trods af forandringerne, irritationen, og hvordan den påvirker din hverdag, er det en vigtig og normal del af dit liv, som vil ledsage dig, indtil du når overgangsalderen.

At kunne tilbringe menstruationsdagene roligt og behandle dem som en naturlig del af dit liv, vil hjælpe dit humør og dit generelle helbred. Så at kende alle de oplysninger, vi har givet dig om blodklumper under menstruation, vil helt sikkert hjælpe dig, når du håndterer din krops månedlige cyklus.

Det kan interessere dig ...
Størknet blod i menstruationen: 5 ting du bør vide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Størknet blod i menstruationen: 5 ting du bør vide

Det er ikke nødvendigvis alvorlig med størknet blod i menstruationen. Men hvis der er andre symptomer såsom smerter, bør du konsultere din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


    • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Heavy periods: Overview. [Updated 2017 May 4]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279294/
    • Santos, I. S., Minten, G. C., Valle, N. C., Tuerlinckx, G. C., Silva, A. B., Pereira, G. A., & Carriconde, J. F. (2011). Menstrual bleeding patterns: A community-based cross-sectional study among women aged 18-45 years in Southern Brazil. BMC women’s health, 11(1), 26. https://doi.org/10.1186/1472-6874-11-26
    • Beller FK. Observations on the clotting of menstrual blood and clot formation. Am J Obstet Gynecol. 1971 Oct 15;111(4):535-46. doi: 10.1016/0002-9378(71)90470-4. PMID: 4937608.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.