Er du på lykkepiller? Der er noget, du bør vide

Du har det måske bedre, men stop ikke med at tage dine lykkepiller med det samme. Denne proces kræver en overgang, der skal udføres under lægeovervågning.
Er du på lykkepiller? Der er noget, du bør vide

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

For nogle mennesker, der slås med depression eller angst, kan lykkepiller være deres frelse.

For andre ser det ud til at være det svar, de håbede på, eller så beslutter de sig for ikke at tage dem af andre grunde.

Hvis du falder ind i sidstnævnte gruppe, er der nogle ting, du bør vide, før du stopper med at tage dem.

Det er vigtigt at tænke beslutningen igennem og tale med din læge. Husk, at denne form for medicin direkte påvirker din hjerne, og fordringer bør kontrolleres.

Her er nogle faktorer at tage til overvejelse, inden du beslutter dig for at stoppe med at tage lykkepiller:

Du skal arbejde sammen med din læge

Hvis din læge eller psykiater føler det er nødvendigt kan de udskrive en recept på lykkepiller til dig

Hvis du overvejer at stoppe med at tage lykkepiller, er det vigtigt for dig at tale åbent med din psykolog eller psykiater om dine forventninger, din frygt, tvivl og håb.

Det er din ret som patient at bestemme, hvornår du vil tage dem eller ej, men disse fagfolk vil forklare de bivirkninger, man kan forvente under processen.

Mange mennesker bestemmer sig for, at de har det godt og ikke har brug for medicin. Det er en almindelig situation, når en følelsesmæssig balance opnås. Men ofte er denne lykke følelse faktisk resultatet af at tage lykkepiller.

Din læge skal vide, hvad du føler, og hvordan du har det. På denne måde kan lægen rådgive dig om, hvorvidt det er en god ide at stoppe behandlingen eller ej.

Du kan ikke være sikker på om, hvad du føler er normalt eller om du har brug for en justering. Processen tager generelt lang tid, og nogle mennesker bliver trætte af at prøve nye doser hele tiden.

Hvis din læge er enig i at stoppe behandlingen er en god idé, vil i derefter oprette en plan for gradvist at reducere dit forbrug af lykkepiller. På den måde bliver bivirkningerne kontrolleret, og du vil ikke gennemgå processen alene.

Hvis du vil stoppe med at tage medicinen, fordi du er utilfreds med bivirkningerne, kan din psykiater tilbyde alternativer, der virker for din krop. Forklar eventuelle frygtpunkter eller spørgsmål, du måtte have, og fortæl ham, hvordan du har det.

Det tager længere tid, end du måske tror

Nogle mennesker kommer til deres aftale med psykiateren eller psykologen frustreret over at have taget lykkepiller i flere måneder uden at se nogen forandring. Eller måske er der forandringer, men de er negative.

Selvfølgelig vil du have tristheden, den manglende interesse for alt, din usikkerhed og andre situationer, som er årsagen til at du tager lykkepiller til at forsvinde.

Selvom dine læger også ønsker, at dine lykkepiller skal virke som en tryllestav, du svinger og det hele forsvinder, er det faktisk meget mere kompliceret end som så.

Du skal give din krop tid til at tilpasse sig til den nye dosis.

Folk vil ofte gå tilbage til normalen efter blot et par dages behandling. Du bør dog forstå, at din læge ved, hvor meget tid du har brug for for at få det bedre. Hun vil fortælle dig, hvad du har brug for.

Du må ikke blive modløs og forsøge at ændre din dosis alene. Hvis du gør det, truer du dit eget liv, og bivirkningerne kan komme ud af kontrol. Din læge vil bede dig om at være tålmodig, og du skal virkelig prøve at følge dette .

Dit humør vil sandsynligvis ændre sig midlertidigt

Når du holder op med at tage lykkepiller uden din læges tilladelse, vil du sandsynligvis ikke tænke på alt, hvad du skal gøre for at håndtere konsekvenserne godt.

Derfor har flere undersøgelser vist, at når folk stopper med at tage dem, så stiger deres risiko for selvmordstanker.

Forholdet mellem at have farlige tanker og ophørende lykkepille indtagelse er dog endnu ikke blevet bekræftet.

Hvis du holder op med at tage din medicin, vil du føle dig underligt tilpas

Som vi har angivet ovenfor har lykkepiller en direkte virkning på din hjerne. Deres job er at regulere din hjernes funktion. Når du afbryder behandlingen, stopper denne regulering, og du kan opleve et eller flere af de følgende symptomer:

  • “Hjernestød” eller en følelse af elektrisk stød i hovedet
  • Tab af koncentrationsevne
  • Bratte humørsvingninger
  • Manglende evne til at lave enkle opgaver
  • Hukommelsessvigt

Hver person har vidt forskellige oplevelser. Du vil nok ikke mærke en forskel i de første par dage, og så er du måske ikke i stand til at tænke klart de næste par.

Det er meget normalt, og selvom det ikke skal skræmme dig, er det en god idé at få din læge til at kontrollere symptomernes alvorsgrad.

Det er din beslutning af træffe, om du ønsker at tage lykkepiller

Folk med depression kæmper med meget på en gang. Der er følelser, som kan opleves som en hvirvelvind, og så er der alle de medicinske meninger og eksterne forslag.

Det kan være forvirrende at høre alt dette, og det kan få dig til at spekulere på, hvor meget kontrol du har over dit liv og dine beslutninger.

Du bør altid huske, at beslutningen om at tage lykkepiller eller ej udelukkende er din.

Det kan interessere dig ...
Hvordan du tiltrækker positiv energi i dit liv
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan du tiltrækker positiv energi i dit liv

For at tiltrække positiv energi må vi lære at give slip på fortiden og fokusere på nutiden samt fremtiden, da det er de eneste to øjeblikke, vi kan...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ayestaran Altuna, A., Caro Aragonés, I., Pascual Arce, B., & Aguas Compaired, M. Antidepresivos. Revista Multidisciplinar de Gerontologia. 2005; 1 (03).
  • Heerlein, A. Tratamientos farmacológicos antidepresivos. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria. 2002.
  • DeBattista, C. Fármacos antidepresivos. In Farmacología básica y clínica. McGrawHill. 2010; 1 (1): 521-540.
  • Henssler J, Heinz A, Brandt L, Bschor T. Antidepressant Withdrawal and Rebound Phenomena. Dtsch Arztebl Int. 2019 May 17;116(20):355-361.
  • Valuck RJ, Orton HD, Libby AM. Antidepressant discontinuation and risk of suicide attempt: a retrospective, nested case-control study. J Clin Psychiatry. 2009 Aug;70(8):1069-77.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.