Er der fordele ved at have mareridt?

Selv om mareridt er forbundet med ubehag, har det sine fordele at have mareridt. En af dem er at blive udsat for frygtede situationer.
Er der fordele ved at have mareridt?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 22 marts, 2023

Vi tænker ofte på det at have mareridt med absolut afvisning. Vi bryder os ikke om deres indhold, og de skaber ubehag. Men både behagelige drømme og mareridt er en del af vores liv og har også en mening.

Selv om de er relateret til drømme, der skaber intens frygt eller en trussel, tilskrives de en vis fordel. Alligevel er det vigtigt at vide, hvornår man skal bekymre sig, da de nogle gange er udtryk for et større ubehag. Nedenstående fortæller vi mere om det.

Årsager til mareridt

Træt kvinde spiser

Lad os starte med at sige, hvad mareridt er. Ifølge Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders i den seneste udgave (DSM-V) er de en form for parasomni, der indebærer gentagende forekomst af skræmmende drømme, som kan vække den berørte person, og hvis indhold skaber intens frygt eller ubehag.

Generelt forekommer de i REM-fasen, som finder sted mellem 90 og 110 minutter efter, at man er faldet i søvn, eller i anden halvdel af natten. Når man undersøger årsagerne til mareridt, er der flere.

Der er holdninger, der er fokuseret ud fra neurovidenskab og psykofysiologi, mens der er andre tilgange, der er orienteret omkring en ubevidsthed, der søger at give os et budskab eller give løsning på et ønske. Fortolkningerne udelukker ikke nødvendigvis hinanden.

  • Tilstedeværelsen af kronisk stress ligger også til grund for mareridt, så det er vigtigt at behandle begge problemer hånd i hånd, da de kan indebære en betydelig forringelse af den daglige funktion.
  • Bekymringen for mareridt var meget tilbagevendende fra Covid-19-pandemien og fremefter. I dette tilfælde blev den store belastning af stress og usikkerhed sammen med bekymring for ens eget og ens elskedes helbred den udløsende faktor.
  • På den anden side kan mareridt ofte opstå efter en tung middag med mad, der er svær at fordøje, hvilket forhindrer en god nattesøvn.
  • De kan også opstå som følge af at være påvirket af alkohol eller andre stoffer.
  • Der er aldre, hvor det opdages, at der er flere mareridt eller natteskræk. I dette tilfælde er de meget hyppige i barndommen og ungdomsårene og vil være en del af en proces i hjernens udvikling.

Fordele ved at have mareridt

Stresset kvinde tager sig til hovedet

Det er svært at tro, at mareridt giver fordele, da de er forbundet med dårlig søvn og negative følelser. En undersøgelse foretaget af forskere fra universitetet i Genève, universitetshospitalerne i Genève og University of Wisconsin i USA tyder imidlertid på nogle positive virkninger.

Ifølge den foreslår neurovidenskabelige teorier, at de følelser, der opleves i drømme, bidrager til at løse følelsesmæssige problemer og forberede sig på fremtidige affektive reaktioner.

Med andre ord kan de hjælpe til at handle mere sikkert i potentielt farlige situationer i det virkelige liv. Som det blev observeret, forårsagede mareridt mere aktivitet i den mediale præfrontale cortex, dvs. det hjerneområde, der regulerer frygtreaktionen. Lad os se nærmere på de mulige fordele.

Stressreduktion

En af de vigtigste fordele ved mareridt er stressreduktion. Dette opnås ved at give mulighed for at indtage andre roller og udføre handlinger, som i virkeligheden ikke er tilladt eller er hæmmet af en eller anden grund.

Det vil sige, at de foreslår et rum til at tage alternative “udgange”. F.eks. det mareridt, hvor en person skændes med sin chef og råber meget højt af ham/hende. I det virkelige liv er det nok ikke godt, men efter drømmen er det befriende.

Konfrontering af følelser

I nogle tilfælde giver de fornemmelser, der opleves i mareridt, os mulighed for at konfrontere frygt og ængstelse. Faktisk virker de nogle gange så virkelige, at man føler den fysiske udmattelse af det. Alligevel er det muligt ved at gennemgå begivenhederne i vågen tilstand at antage en anden opfattelse af det, der skete, og reflektere over det.

I mareridt er begivenhederne forstørret, men giver os mulighed for at tænke på et “hvad nu hvis”. Vi står således ansigt til ansigt med frygtede situationer og øver mulige reaktioner.

At finde løsninger

I mange tilfælde er fortolkningen af mareridt udgangspunktet for at løse problemer, der opstår i det virkelige liv. De giver også mulighed for nye idéer til at håndtere situationer, der har en tendens til at være vanskelige.

Det har ofte en katartisk virkning at fortælle om mareridt. Det er befriende og giver lindring.

Der er også noget godt ved at have mareridt

Mareridt vil være et uvirkeligt scenarie, hvor vi kan øve os på forskellige roller og håndtere visse bekymringer. En af fordelene er, at vi ved at foregribe et frygtet scenarie bliver fortrolige med det.

Derfor kan vi ikke kun forberede os, men også disponere os anderledes, både på holdningsmæssigt plan og med hensyn til kroppen.

Alligevel er disse episoder alvorlige og en grund til konsultation, når de er tilbagevendende eller gør det svært at hvile. F.eks. hvis de afbryder søvnen, og det derefter ikke er muligt at falde i søvn igen. Også hvis det er nødvendigt at følge visse adfærdsmønstre efter at have haft dem, f.eks. at lade lyset være tændt.

I disse tilfælde skal man forsøge at forbedre søvnhygiejnen gennem vaner som blandt andet at gå tidligt i seng, begrænse forbruget af sukker og koffein i timerne før hvile og undgå skærme.

Mange gange er det at have mareridt et symptom på kliniske tilstande som posttraumatisk stresslidelse (PTSD), depression og angst. I den forstand er det en god idé at konsultere en professionel for at genvinde dit velbefindende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American Psychiatric Association. (2013). Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5®. Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5®. American Psychiatric Publishing. https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425657
  • STERPENICH, Virginie et al. Fear in dreams and in wakefulness: evidence for day/night affective homeostasis. In: Human Brain Mapping, 2019. doi: 10.1002/hbm.24843
  • Carrillo-Mora, Paul, Barajas-Martínez, Karina Gabriela, Sánchez-Vázquez, Itzel, & Rangel-Caballero, María Fernanda. (2018). Trastornos del sueño: ¿qué son y cuáles son sus consecuencias?. Revista de la Facultad de Medicina (México)61(1), 6-20. Recuperado en 01 de junio de 2021, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422018000100006&lng=es&tlng=es.
  • Miró Morales, Elena, & Martínez Narváez, Pilar (2004). Tratamientos psicológicos de las pesadillas: una revisión. International Journal of Psychology and Psychological Therapy, 4(1),11-36.[fecha de Consulta 1 de Junio de 2021]. ISSN: 1577-7057. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=56040102.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.