10 negative virkninger af stress på dit helbred, som du skal huske på

Stress påvirker dig ikke kun følelsesmæssigt. Læs mere om stressens negative virkninger på dit fysiske helbred her.
10 negative virkninger af stress på dit helbred, som du skal huske på

Sidste ændring: 26 august, 2022

Er du en del af den gruppe af mennesker, der ofte udsættes for stress? Hvis ja, så læs med! Selv om du i første omgang måske ignorerer det, har denne følelsesmæssige tilstand en negativ indvirkning på både dit fysiske og mentale helbred. Faktisk er der mange negative virkninger af stress, som mange af os ikke altid er opmærksomme på.

Når kroppen opfatter en trussel eller gennemgår et øjeblik, der skaber pres, sætter hypothalamus et alarmsystem i gang via nervesystemet og hormoner som adrenalin og kortisol. I en mild form vil denne proces kun påvirke os på et mentalt niveau.

Men hvis den ikke kontrolleres, bliver den en potentiel årsag til muskelsmerter, fordøjelsesproblemer og endda hjerteproblemer.

Det er vigtigt, at vi altid får professionel hjælp til at håndtere vores stress. Faktisk findes der meget effektive psykologiske terapier, som kan hjælpe os med at håndtere disse tilstande bedre. Det er også vigtigt at huske på, at der er mange skadelige virkninger, som kroppen udsættes for, når stress ikke behandles.

Faktisk har C. Nasca E.Davis Bigio, og B McEwen (2017) gennemført en undersøgelse for at bestemme de konsekvenser, som denne psykologiske tilstand normalt genererer i vores kroppe, der ikke er så velkendte.

I denne artikel vil vi dele de 10 mest almindelige og samtidig farlige virkninger af stress. Lær alt om dem, så du kan begynde at håndtere din stress ordentligt.

1. Tinnitus og stress

Tinnitus er et høreproblem, der opstår nær det indre øre på grund af fysiologiske ændringer såsom forsnævring af blodkarrene.

Selv om hovedårsagen er konstant udsættelse for høje lyde, har det vist sig, at personer, der lider af stress, har en høj risiko for at lide af en subjektiv type tinnitus – dvs. en type tinnitus, der producerer lyde, som ingen andre personer kan høre.

Faktisk viser undersøgelser som den, der er udført på Durkham University, at selv om der ikke findes nogen klart effektiv medicinsk behandling til at reducere dens tilstedeværelse, er der en psykologisk strategi, der kan bidrage til at lindre den betydeligt: At lære at håndtere stress.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Daglig stress kan forårsage depression

2. Virkninger af stress: Vægtforøgelse og fedme

Person måler sin talje

Flere undersøgelser har påvist sammenhængen mellem stress og fedme og vægtforøgelse.

At have denne type følelsesmæssig ubalance øger risikoen for at tage på i vægt og at lide af overvægt eller fedme betydeligt.

Dette skyldes den følelse af angst, der følger med, og som får personen til at føle et stærkt behov for at indtage flere kalorier for at tilfredsstille sine behov.

Faktisk gennemførte University of Illinois i 2008 en undersøgelse, som viste denne klare sammenhæng, hvor fedme ofte bærer præg af følelsesmæssige forstyrrelser.

3. Forhøjet blodtryk: Virkninger af stress

Højt blodtryk er en af de hjerte-kar-sygdomme, der rammer flest mennesker verden over. Det opstår, når der er en betydelig stigning i blodtrykket i arterierne, enten ved dannelse af en blodprop eller forsnævring af blodkarrene.

Selv om der ikke er nogen præcis årsag til at forklare oprindelsen af denne almindelige tilstand, kan stress have en direkte indflydelse ved at øge niveauet af hormoner i blodet.

Derfor er det meget vigtigt at behandle det i tide, for ellers kan det forringe hjertet, blodkarrene, øjnene og nyrerne.

4. Uregelmæssig menstruation

Ved at forårsage ændringer på hormonniveau er det ikke overraskende, at denne følelsesmæssige tilstand også er en direkte årsag til uregelmæssige menstruationer.

Dette kan medføre, at kvinder har en meget kort menstruation, eller den kan tværtimod blive kraftigere og strække sig over flere dage.

5. Rygsmerter

Kvinde med rygsmerter, som er gængse virkninger af stress

 

Rygsmerter er efter infektioner den næstmest almindelige årsag til lægekonsultationer på verdensplan.

I dag er det et ret udbredt fænomen. Det skyldes, at tungt arbejde, vores skemaer uden pauser og følelsen af stress har indflydelse på forekomsten af denne gene. Når rygsmerter skyldes sidstnævnte årsag, er det almindeligt, at de også spreder sig til skuldre og nakke.

6. Hovedpine

Den hovedpine, vi oplever som følge af stress, kan være spændingshovedpine eller i de værste tilfælde endda migræne. Nogle gange påvirker den os generelt, men den forekommer næsten altid i den ene side af hovedet.

Selv om det er et almindeligt symptom på mange tilstande, har hovedpine oftest noget med stress at gøre. Et højt kortisolniveau og den deraf følgende muskelspænding er udløsende faktorer for denne irriterende tilstand.

7. Virkninger af stress: Søvnløshed

Søvnløs kvinder er plaget af virkninger af stress

Søvnforstyrrelser, især søvnløshed, er normalt meget almindelige hos dem, der ikke er i stand til at kontrollere deres stress.

Dette skyldes den ubalance, det producerer i nervesystemet, hvilket forhindrer den korrekte udskillelse af melatonin, også kendt som søvnhormonet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Seks måder at gøre soveværelset mere enkelt på

8. Acne

Som du sikkert har bemærket, lider huden også under virkninger af stress. Når kortisolniveauet stiger, øger det produktionen af kropsolier og fedtstoffer, som er involveret i dannelsen af bumser samt sorte og hvide hudorme.

9. Hårtab

Kvinde tjekker for hårtab

Mange gange har problemer med hårtab en direkte sammenhæng med hyppige spændinger og stress.

Dette svækker hårsækkene eller kan forårsage angst, der får en person til at hive sit hår ud for at håndtere negative følelser.

10. Mavesår

Fordøjelsessystemet er tæt forbundet med følelsesmæssige lidelser. Hvis stress angriber, produceres mavesyrer i overskud, og det fremmer dannelsen af mavesår, fordøjelsesbesvær og betændelse.

I det hele taget er det på grund af alle de involverede risici vigtigt at lære at kontrollere stress. Vi har mange gode psykologer til rådighed til at vejlede os i forståelsen og den gode håndtering af disse dimensioner for at gøre dette.

Desuden kan det også være meget nyttigt at anvende afslapningsteknikker, vejrtrækning, mindfulness og yoga.

Det kan interessere dig ...
Muskelsmerter og spændinger som følge af stress
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Muskelsmerter og spændinger som følge af stress

Smerter og spændinger som følge af stress er fænomener, som først blev anerkendt for nogle årtier siden. Lær mere om det i denne artikel.  • Dimsdale, J. E. (2008, April 1). Psychological Stress and Cardiovascular Disease. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2007.12.024
  • Nasca, C., Davis, E., Bigio, B., Sandi, C., & McEwen, B. S. (2016). Effects of Stress Throughout the Lifespan on the Brain and Behavior. In Hormones, Brain and Behavior: Third Edition(Vol. 5, pp. 443–463). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803592-4.00111-5
  • Fife, T. D. (2014). Tinnitus. In Encyclopedia of the Neurological Sciences(pp. 474–476). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00158-5
  • Ozier, A. D., Kendrick, O. W., Leeper, J. D., Knol, L. L., Perko, M., & Burnham, J. (2008). Overweight and Obesity Are Associated with Emotion- and Stress-Related Eating as Measured by the Eating and Appraisal Due to Emotions and Stress Questionnaire. Journal of the American Dietetic Association108(1), 49–56. https://doi.org/10.1016/j.jada.2007.10.011

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.