En ny pandemi: Globesity

Fedmepandemien vokser med hast. Kan vi gøre noget for at standse den?
En ny pandemi: Globesity
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 17 november, 2023

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har opfundet begrebet globesity for at betegne den fedmepandemi, der har været til stede i mere end 4 årtier over hele verden. Det er et alvorligt sundhedsproblem, som har særlige konsekvenser for den enkelte, men også for samfundet i forskellige lande.

Begrebet globesity opstod i begyndelsen af 2000’erne. WHO opfandt det efter at have konstateret i slutningen af sidste århundrede, at fedme var en af de vigtigste risikofaktorer for dødelighed.

De data, som vi vil analysere her, er mere end indlysende. Der er flere og flere overvægtige mennesker, og det betyder en dårligere livskvalitet for denne gruppe samt højere omkostninger for sundhedssystemet.

Data om global fedme

Forekomsten af fedme i verden er tredoblet siden 1975. Det betyder, at vi i løbet af ca. 40 år har øget antallet af mennesker, der er langt over den anbefalede vægt, eksponentielt.

Alene i USA er 42 % af de voksne ifølge data fra American Obesity Association overvægtige. I Spanien anslås det, at 37 % af de voksne er overvægtige og 17 % er fede.

Hvis vi ser på den pædiatriske aldersgruppe, er alarmen større. De høje fedmeprocenter hos børn tyder på, at fremtiden er på vej mod en stigning i denne pandemi.

39 millioner børn under 5 år er overvægtige i verden. Det er allerede meget. Men det virker ikke som meget, hvis vi stopper op og konstaterer, at 340 millioner børn mellem 5 og 19 år er overvægtige eller fede.

Denne pandemi har en komponent af social ulighed. Og den er særlig udbredt blandt børn. Ifølge data fra UNICEF og Inter-American Heart Foundation er der 31 % større risiko for at være overvægtig blandt børn med et lavt socioøkonomisk niveau end blandt deres jævnaldrende fra den højere middelklasse.

Globesity påvirker sundhedssystemerne og landenes økonomier, fordi den øger de udgifter, der skal afsættes til pleje og ledsagende sygdomme. I 2010 blev der brugt 315,8 milliarder dollars på behandling af sygdomme, der er baseret på fedme.

Overvægtig dreng repræsenterer globesity

Det fedmefremkaldende miljø

Idéen om, at vi lever i samfund med fedmefremkaldende miljøer, er velkendt i videnskabens verden. Forskellige medicinske og sociologiske undersøgelser viser, at siden 1980’erne er flere og flere befolkninger blevet urbaniserede, stillesiddende og har dårligere spisevaner.

Dette tilskrives først og fremmest globaliseringen. Livsstile, der er ensartede, og reklamer, der bestemmer, hvad man skal spise. Samtidig medfører økonomiske ændringer, der øger ulighederne, at fedme breder sig og gør det i de mest sårbare sektorer.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Er det sandt, at fedme reducerer den forventede levetid?

Fedmefremkaldende byer

En af de vigtigste risikofaktorer for fortsat fedme er flytning af mennesker fra land- til bymiljøer. Der er en stigende koncentration af mennesker i byerne.

Miljøet i byerne fremmer elementer, der bidrager til overvægt. Folk har mindre tid til at tilberede måltider derhjemme og tilbringer timer på gaderne på vej til arbejde, uddannelse eller fritid.

Reklamer er også mere aggressive i byerne. De mange skilte, lydbudskaberne, der kan høres overalt, og de store plakater i kiosker med billeder af usunde fødevarer fremmer en mindre optimal ernæring.

Stillesiddende livsstil er synderen bag globesity

Den anden risikofaktor for globesity er en stillesiddende livsstil. Den fysiske aktivitet er minimal i befolkningen. Dette virker paradoksalt, da fitnesscentre og sund livsstil i stigende grad fremmes.

Men dataene er overbevisende. Ifølge forskningen kan manglen på fysisk aktivitet medføre flere dødsfald end fedme i sig selv.

Bymiljøet forklarer til dels denne stillesiddende livsstil. Konstant beskæftigelse og den tilsyneladende mangel på tid har ført til, at folk ikke har fundet en måde at afsætte 30 minutter eller en time om dagen til motion.

På samme måde fremmer de teknologiske fremskridt i visse henseender manglen på fysisk aktivitet. Forbindelsesmulighederne, der gør det muligt at udføre mange opgaver fra lænestolen eller telearbejde uden at forlade hjemmet, er undskyldninger for at undgå sport.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan finder du tid til at motionere

Den ernæringsmæssige overgang

Ernæringsmæssig overgang er det begreb, der bruges til at beskrive, hvordan verdens befolkning indtager flere og flere ultraforarbejdede fødevarer og ikke længere bruger traditionelle madlavnings- og tilberedningsteknikker. Igen synes dette fænomen at være forbundet med bylivet.

Der er også økonomiske spørgsmål i centrum. Det er billigere at købe et industrialiseret produkt end at købe friske frugter og grøntsager. De produkter, der markedsføres som økologiske, har en høj pris, fordi bedrifterne er små og ikke har en distributionsstruktur.

Den lethed, hvormed usunde og fedmefremkaldende fødevarer er tilgængelige i ethvert supermarked, er en afgørende faktor. Transfedt, hyperkaloriske og sukkerholdige fødevarer er tilgængelige på hylderne, så man ikke spilder tiden og spiser hvad som helst midt i en hektisk hverdag.

En person tager kød i et supermarked

Vi kan vende globesity

Selv om billedet ser dystert og uigenkaldeligt ud, må vi forstå, at foranstaltningerne til at vende globesity er inden for rækkevidde. Nogle grundlæggende spørgsmål afhænger kun af os og vores vilje.

Selv om der er behov for love og garantier for at forbedre befolkningernes adgang til sunde fødevarer, er motion og forbedring af kostmønstret ikke altid et fjernt mål. Vi må huske på, at globesity medfører mange andre lidelser, som stiger i udbredelse i takt med, at de bliver mere udbredte:

 • Arteriel hypertension.
 • Type 2-diabetes.
 • Akut myokardieinfarkt.
 • Cerebrovaskulære ulykker.
 • Fedtlever.
 • Søvnapnø.

Så hvis du opdager, at du er overvægtig, eller hvis du har beregnet dit body mass index (BMI) og opdaget, at du ligger inden for fedmeområdet, skal du kontakte en læge. Han eller hun vil kunne vejlede dig til en sund vægttabsordning.

Denne pandemi vil fortsætte med at vokse, medmindre vi gør noget ved den. Bevidsthed om problemet er et af de første skridt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lifshitz F, Lifshitz JZ. Globesity: the root causes of the obesity epidemic in the USA and now worldwide. Pediatr Endocrinol Rev. 2014 Sep;12(1):17-34. PMID: 25345082.
 • Foschiatti, Ana María H. “Las transformaciones sociodemográficas y la vulnerabilidad en los procesos de larga duración.” Geográfica digital 5.9 (2008): 1-14.
 • Ekelund, U et al. Activity and all-cause mortality across levels of overall and abdominal adiposity in European men and women: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study (EPIC). American Journal of Clinical Nutrition; 14 Jan 2015.
 • Barría, R. Mauricio, and Hugo Amigo. “Transición nutricional: una revisión del perfil latinoamericano.” Archivos latinoamericanos de nutrición 56.1 (2006): 03-11.
 • Machado, Karina, et al. “Sobrepeso/obesidad en niños en edad escolar y sus factores de riesgo.” Archivos de Pediatría del Uruguay 89 (2018): 16-25.
 • Herrera-Martínez, Mónica-Patricia, Jennifer Barrios-Herrera, and Luis-Rafael Moscote-Salazar. “Globesidad Y Enfermedad Cerebrovascular: Una Pandemia Originada En La Globalizacion.” Revista Ecuatoriana de Neurología 27.2 (2018): 9-10.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.