Følelsesmæssig katarsis: Hvad det er, typer og eksempler

At praktisere følelsesmæssig katarsis vil hjælpe dig med at vokse som person og ikke have undertrykte følelser. Find ud af mere om det her!
Følelsesmæssig katarsis: Hvad det er, typer og eksempler
José Padilla

Bedømt og godkendt af psykolog José Padilla.

Sidste ændring: 10 marts, 2023

Vi lider alle af indre konflikter, og følelsesmæssig katarsis er en form for frigørelse. Navnet kommer fra græsk og betyder bogstaveligt talt “rensning”. På denne måde fjerner vi negative følelser fra vores indre.

Følelsesmæssig katarsis blev kendt inden for psykoterapien takket være Sigmund Freud, en af de mest repræsentative intellektuelle skikkelser i det 20. århundrede. Formålet er at vende siden og være i stand til at assimilere de følelser eller negative episoder, der er sket som en del af livet.

Hvad er følelsesmæssig katarsis?

Selv om Sigmund Freud var den, der udviklede følelsesmæssig katarsis som en del af sin psykoanalytiske teori, var det Josef Breuer, der skabte den katarsiske metode, også kendt som fri association. Vi kan altså forstå, at det er den proces, hvorigennem vi frigør undertrykte negative følelser. Faktisk blev den ofte brugt i hypnotisk terapi.

Her er Sigmund Freuds nøjagtige definition af følelsesmæssig katarsis:

“Den proces, hvorved vi reducerer eller eliminerer en konflikt ved at aktivere den i bevidstheden og lade den komme til udtryk.”

Ifølge psykoanalysens fader kan de følelser og tanker, der holdes som en reserve i det ubevidste, påvirke de beslutninger, vi træffer, såvel som vores adfærd. Derfor er det vigtigt at frigøre os selv og være i stand til at opnå velvære med udgangspunkt i balancen mellem det bevidste, det underbevidste og det ubevidste.

Redskab til hypnose

Typer af følelsesmæssig katarsis

Der findes flere typer af følelsesmæssig katarsis. Fordi det er en frigørelsesproces, kan den anvendes på forskellige områder af livet, og det er der, det ligger i det faktum, at man kan dele den op.

Religiøs følelsesmæssig katarsis

Når vi taler om følelsesmæssig katarsis inden for religion, kan vi henvise til positive eller negative oplevelser, der kommer til udtryk gennem ritualer, tro, prædikener eller bønner. Alle ender de med en frigørelse af følelser, enten ved at græde eller ved andre tegn.

Uanset hvilken religion der praktiseres, er det altid almindeligt at se manifestationer af denne type, der kan være både individuelle og kollektive.

Kunstnerisk følelsesmæssig katarsis

Har du nogensinde grædt over en sang, film eller serie? Dette anerkendes som en følelsesmæssig katarsis af den kunstneriske type.

De følelser, som du har fortrængt, kommer frem gennem gråd. Derfor kan mange mennesker godt lide at spille trist musik, hvis de er ved at slå op eller har haft en dårlig dag, eller glad musik, hvis de oplever et festligt øjeblik.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Hvad er blandede følelser, og hvordan kan vi håndtere dem?

Filosofisk katarsis

Aristoteles var ansvarlig for at inkludere følelsesmæssig katarsis som en del af en filosofisk proces, som er kendetegnet ved at repræsentere sjælens renselse.

Hvordan opnås den? Gennem visualisering af teaterstykker.

Teorien er baseret på det faktum, at gennem de følelser, som skuespillerne eller skuespillerinderne udtrykker, kan folk også frigøre deres egne følelser. Det siges, at dette var den vigtigste type katarsis, der gav anledning til alle de andre.

Pædagogisk katarsis

Begrebet følelsesmæssig katarsis ændrer sig, når det drejer sig om den pædagogiske type. Dens princip er baseret på tilegnelse af færdigheder for at forbedre sig som borgere. Den søger også at udvikle en evne til at reflektere over måder at handle på.

Katarsis i litteraturen

Afslutningsvis kan vi beskrive en anden type følelsesmæssig katarsis, nemlig den, som elskere og fans af læsning oplever. Hvem har trods alt ikke grædt over deres yndlingsfigurers død i en bog eller oplevet følelser som følge af en af deres præstationer? Alt dette er en proces af følelsesmæssig frigørelse.

Hvorfor er det så vigtigt at udtrykke vores følelser?

Følelser er ikke kun det. Med dem har vi mulighed for at opnå læring, der guider os til større personlig vækst. Det er dog ikke alle mennesker, der har evnen til at udtrykke dem.

Når du undertrykker en følelse, hvad enten den er positiv eller negativ, vil dit ubevidste lagre den, og den vil eksplodere, når du mindst venter det.

Men takket være de følelser, vi udtrykker, kan vi lære os selv bedre at kende, fordi de er en del af essensen i ethvert menneske. Det er meget vigtigt at udtrykke og frigive sine følelser, fordi man får kontrol over sig selv, og man vil føle sig afbalanceret, moden og i stand til at se dem som en læringsoplevelse.

Ifølge psykologgruppen Amparo Calandín bør det at udtrykke vores følelser være en grundlæggende del af livet og vores relationer, både med andre og med os selv. De tilføjer, at vanskelighederne med at identificere og udtrykke dem kan være ensbetydende med problemer og stort ubehag.

Eksempler på følelsesmæssig katarsis

Mange mennesker har uden at vide det foretaget følelsesmæssig katarsis på visse tidspunkter i deres liv. Nogle almindelige scenarier, som du måske har oplevet og har fundet nyttige til at frigøre indespærrede følelser, er som følger:

  • At føle sig bange, mens du ser en gyserfilm.
  • At føle medfølelse med et øjeblik af sorg, som en litterær karakter oplever.
  • At lytte til en sang og ende med at græde.
  • Græde, når en karakter sætter sit liv på spil for at redde andre.
  • At blive begejstret, så meget at man græder eksplosivt, når en elsket person får en drøm eller et mål opfyldt.

Tips til at opnå følelsesmæssig katarsis

Det vigtige er som nævnt ovenstående, at du identificerer de følelser, du føler, for at udtrykke dem og frigøre dig fra dem. Her er nogle praktiske tips til at opnå følelsesmæssig katarsis og lære af disse erfaringer.

Kvinde græder for at opnå følelsesmæssig katarsis

Et skriftemålsritual

Hvor mærkeligt det end lyder, kan skriftemålsritualet være en stor hjælp til følelsesmæssig katarsis. Du bør starte med at udtrykke dine følelser enten med ord, skrive dem ned i en dagbog eller på et stykke papir eller fortælle dem til en person, du har tillid til. Det vigtigste er ikke at være bange for at gøre det.

Udøvelse af en sport

Nogle mennesker vælger at dyrke en sport. Idéen er, at du kan lide det, og at du gennem det føler, at du slipper de følelser løs, som du undertrykker i løbet af dagen. F.eks. fungerer kampsport glimrende til at skabe den katarsiske impuls.

Udnyt støj

Et andet tip til følelsesmæssig katarsis er at udnytte støj. Ja, lyt til høj musik, råb om nødvendigt, og syng for fuld kraft. Få alt det frem, du har indeni dig!

Lad dig ikke være bange for dine omgivelser eller for at blive dømt af andre. Lad bare følelserne flyde.

Du får en bedre livskvalitet med følelsesmæssig katarsis

Der er mennesker, der vælger følelsesmæssig katarsis som en måde at søge en bedre livskvalitet på, takket være evnen til at frigøre undertrykte følelser. Udrensning af følelsescentrene er en praksis, der bør være en del af dit daglige liv for at undgå en forringelse af dit mentale helbred.

Kan du lide sociale netværk? Udnyt det, og kig efter sjove videoer, der får dig til at bryde ud i grin. At grine, græde, skrige og endda bevæge sig er alt sammen gavnlige handlinger. Du vil se, hvordan dit liv vil tage en 180-graders vending med denne nye vane.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.