Er det muligt at fjerne neglesvamp med naturlige midler?

Neglesvamp er en smitsom infektion i neglens overflade, som har nogle ulemper. Kan man fjerne neglesvamp med naturlige midler?
Er det muligt at fjerne neglesvamp med naturlige midler?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skrevet og kontrolleret af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 25 juni, 2023

Er det muligt at fjerne neglesvamp med naturlige midler? Neglesvamp er uskønt og meget irriterende. Derfor er det nødvendigt at forebygge denne type svamp ved at praktisere gode livsstilsvaner, hvor hygiejneforanstaltninger og personlig pleje spiller en primær rolle. For eksempel er det at tørre fødderne godt efter badning en simpel vane, der i høj grad bidrager til at forebygge infektioner.

Neglesvamp eller onykomykose er en smitsom infektion i neglens overflade. Det forårsager normalt ingen smerte, men neglene kan have en unormal struktur, tykkelse og farve. Neglene får således en gullig eller hvidlig farve. De bliver også tykkere og mere skrøbelige end normalt. Denne tilstand kan forekomme i både tånegle og fingernegle.

Selvom neglesvamp ikke er farligt, forårsager svamp en masse ubehag og kan endda påvirke personens selvværd af æstetiske årsager. Selvom det er sandt, at det bedste middel altid er forebyggelse, er det en god idé at vide, hvad der kan gøres, og hvornår det er tilrådeligt at konsultere en læge, når infektionen først er opstået.

Naturlige midler til at fjerne neglesvamp

Neglesvamp er et problem, der ikke bør behandles med naturlige midler i første omgang, da det kan virke mod hensigten. Dette er især tilfældet, når det forårsager smerte, fortykkelse og deformitet af neglene.

Når infektionen er mild og ikke forårsager ubehag, er medicinsk behandling normalt ikke nødvendig. Men når det er smertefuldt og forårsager andre symptomer, er det nødvendigt at gå til lægen for at få en undersøgelse, diagnose og passende behandling.

Ud over at ordinere en specifik behandling er det muligt, at lægen kan godkende brugen af et naturligt middel som et supplement. Vi vil dog gerne understrege vigtigheden af at opretholde en god hygiejne, selv under anvendelsen af midlet.

De følgende naturlige midler er nogle af de mest anbefalede muligheder. Det betyder dog ikke, at de er 100% effektive eller ufejlbarlige.

Vigtig bemærkning: Hvis du har en hudlidelse, er det tilrådeligt at konsultere en hudlæge, før du anvender et nyt middel til at fjerne neglesvamp. Dette gælder især, hvis de omfatter blandinger med meget slibende stoffer.

1. Tea tree olie mod neglesvamp

Tea tree olie kan bruges til at fjerne neglesvamp med naturlige midler

Den antibakterielle virkning af tea tree olie ser ud til at være god til at lindre problemer som akne eller skæl, så det kan også hjælpe med at behandle neglesvamp.

På trods af den nuværende mangel på videnskabelige beviser for gode resultater på den inficerede negl, er dette middel ikke farligt at prøve. Så længe du ikke indtager det, og det ikke kommer ind i åbne sår, ser den antibakterielle brug ud til at være god til at lindre problemer som akne eller overskydende skæl som påpeget af Mayo Clinic-eksperter.

 • For at anvende olien skal du først vaske dine fødder, før du påfører den. For at gøre dette skal du holde dem i varmt vand i 20 minutter. Tør dem godt, og klip og fil neglen for at fjerne den beskadigede del.
 • Derefter lægges en steril vatrondel i blød i tea tree-olie, og den smøres på neglen og rundt om neglens kanter.
 • Læg derefter en ren gaze over den gennemblødte vatkugle. På den måde holdes olien i kontakt med den angrebne negl. Du bør anvende denne behandling i mindst en time og gentage processen to gange om dagen.
 • Fortsæt denne behandling, indtil svampen er forsvundet.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Rillede negle: Hvorfor det sker, og hvordan man behandler dem

2. Oreganoolie til at fjerne neglesvamp med naturlige midler

På grund af sit indhold af thymol siges oreganoolie at have antibakterielle og svampedræbende egenskaber. Derfor er det ofte blevet anset for at være en god mulighed for at behandle fodsvamp.

For at bruge det skal du blot gnide et par dråber oreganoolie på den berørte negl to eller tre gange om dagen. Det er et stærkt produkt, og derfor er det tilrådeligt at konsultere en læge, før man anvender det, især hvis man lider af en hudlidelse (dermatitis, psoriasis osv.).

Oreganoolie
Det er tilrådeligt at konsultere en læge, før man anvender oreganoolie, især hvis man lider af en hudlidelse.

3. Eddike

Mange mennesker tror, at man kan fjerne neglesvamp ved at lægge fødderne i blød i eddike. Men en undersøgelse offentliggjort i 2015 viser, at brugen af eddike ikke har vist sig at have nogen effekt i tilfælde af onykomykose. Derfor støtter den ikke eddikens antibakterielle evne.

Men hvis du stadig er interesseret i at afprøve dette middel, kan du se her, hvordan du gør:

I tilfælde af irritation bør du konsultere en specialist, da det kan skyldes en allergisk reaktion.

4. Pau d’Arco-infusion til at fjerne neglesvamp med naturlige midler

Pau d'arco
Pau d’arco (Tabebuia impetiginosa) er et træ, der stammer fra Amazonas. Dets bark og træ er blevet brugt mod mange sygdomme, men der er stadig kun få videnskabelige beviser for dets virkning.

Dette er et middel, som mange har udforsket. For at bruge det skal du forberede en infusion med en Pau d’Arco-tepose og lade den trække i ca. 10 minutter. Påfør derefter den våde tepose direkte på den berørte negl. Lad det virke i et par minutter, og tør derefter fødderne godt med et håndklæde.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Hjemmemidler til at behandle svampeinfektioner

Hvad du skal huske på for at fjerne neglesvamp med naturlige midler

Hvis din læge tillader det, er det muligt at ty til de ovenstående midler som en del af din plejerutine for at fjerne neglesvamp. Du skal dog huske, at i nogle tilfælde kan medicinsk behandling være nødvendig, men i andre er medicinsk behandling og yderligere midler måske ikke nødvendige. Det hele afhænger af problemets årsag og sværhedsgrad.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Acevedo, Diofanor, Navarro, Mario, & Monroy, Luis. (2013). Composición Química del Aceite Escencial de Hojas de Orégano (Origanum vulgare). Información tecnológica, 24(4), 43-48. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642013000400005
 • Fungal nail infections. (2014, September 30)
  cdc.gov/fungal/nail-infections.html
 • Marchese, A., Orhan, I. E., Daglia, M., Barbieri, R., Di Lorenzo, A., Nabavi, S. F., … Nabavi, S. M. (2016, November 1). Antibacterial and antifungal activities of thymol: A brief review of the literature [Abstract]. Food Chemistry, 210: 402-414
  sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616306392
 • Woods-Panzaru, S., Nelson, D., McCollum, G., Ballard, L. M., Millar, B. C., Maeda, Y., … Moore, J. E. (2009, January). An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents described in traditional Ulster cures and remedies. Ulster Medical Journal, 78(1), 13-15
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2629014/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.