Skæve bryster under amning: Hvordan kan de korrigeres?

Skæve bryster under amning betragtes ikke som et medicinsk problem, men som en naturlig effekt af amningen. Sjældent er denne tilstand forbundet med nogen sygdom.
Skæve bryster under amning: Hvordan kan de korrigeres?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Det er meget almindeligt for en kvinde at få skæve bryster under amning. Faktisk anslås det, at op til 85 % af kvinderne har skæve bryster eller bryster af forskellig størrelse uden at have født. Og det kan blive mere mærkbart, når de ammer.

Skævheden varierer fra kvinde til kvinde. Nogle gange er det meget mærkbart, og andre gange er asymmetrien mindre tydelig, så den går ubemærket hen.

Sandheden er, at det ikke er en medicinsk tilstand og ikke bør give anledning til bekymring.

Det er værd at nævne, at når en kvinde føler sig utilpas med skæve bryster, er der også metoder til at give begge bryster en mere ens størrelse. Dette gennemgås længere nede i artiklen.

Der er næsten altid skæve bryster

Det er normalt, at der er en vis asymmetri i brysterne, ligesom det er tilfældet med andre dele af kroppen (arme og ben). Det er normalt, at der kan være en lille forskel i form eller længde, og det er ikke noget problem.

Under amning er det normalt, at tilstedeværelsen af skæve bryster er mere tydelig. Det anslås, at en ud af fire mødre har denne tilstand under amning. Det ene bryst ser større ud end det andet, men alt vender tilbage til det normale, når denne fase er overstået.

Ca. 15 % af kvinderne beholder dog asymmetrien i brysterne. Og det er ikke nødvendigt, at de ammer, for at det er tydeligt. Selv om det ikke forstyrrer den normale brystfunktion, kan det give ubehag.

Kvinde tager sig til brystet

Asymmetri i brysterne forekommer både under og uden amning. De udgør ikke en sundhedsrisiko.

Hvorfor sker det?

Skæve bryster skyldes i princippet anatomiske faktorer. Brystkassens form, ribbenenes krumning eller placeringen af hver skulder er faktorer, der skaber asymmetri i brysterne. Det er også muligt, at genetik spiller en rolle.

Uanset hvor symmetriske brysterne er, er der en tendens til større ujævnhed under amning. Det skyldes, at babyer har en tendens til at foretrække det ene bryst frem for det andet. Derfor har babys foretrukne bryst en tendens til at blive større.

Produktionen af modermælk i hvert bryst reguleres af et stof kaldet laktationshæmmende faktor (FIL). Når barnet tager for meget mælk fra det ene bryst, reagerer FIL ved at aktivere produktion af mere mælk. Det ene bryst er således mere fyldt end det andet.

Effekten af ovenstående er skæve bryster. Dette vil højst sandsynligt vare ved under hele amningen, fordi barnets foretrukne bryst vil have større mælkeproduktion. Det er også muligt, at det samme vil ske i efterfølgende graviditeter.

Sundhedsmæssige virkninger af skæve bryster

Skæve bryster anses næsten aldrig for at være et medicinsk problem. Asymmetrien påvirker sjældent evnen til at producere mælk og amme regelmæssigt. Selv hvis det ene bryst ikke producerer næring, kan spædbarnet opfylde sine behov med det andet bryst.

Denne asymmetri bør kun diskuteres med din sundhedsplejerske, hvis det ene bryst er synligt mindre end det andet fra starten og ikke ændrer størrelse under graviditeten eller efter fødslen.

Dette kan skyldes en sjælden tilstand, der kaldes hypoplastiske bryster. Det sker, når et af brysterne ikke har nok kirtelvæv, og det fører til ringe eller ingen mælkeproduktion.

I andre tilfælde vender alting tilbage til det normale, når amningen ophører, og brysterne holder op med at producere mælk. Brysterne vender således tilbage til den måde, de var på før fødslen.

I de fleste tilfælde er skæve bryster en midlertidig tilstand.

Sådan retter du op på skæve bryster under amning

For at rette op på skæve bryster under amning er det bedst at tilbyde barnet det mindre bryst før det andet i starten af amningen. Det får det bryst til at begynde at producere mere mælk og dermed øge sin volumen.

Hvis barnet modsætter sig eller nægter at sutte fra et bestemt bryst, skal du finde ud af hvorfor. Måske har brystvorten problemer, der kan være en blokering i kanalerne, eller barnet kan selv have et problem, f.eks. en øreinfektion.

Et andet alternativ er at bruge brystpumpen til at stimulere det mindre bryst. Det er en måde at få brystet til at producere mere på og dermed vokse i størrelse. Det andet bryst bør dog heller ikke forsømmes, da asymmetrien kan blive vendt.

Skæve bryster retter sig normalt selv, efter at amningen er ophørt. En læge eller fysioterapeut kan give indikationer til at styrke og forme brysterne mere attraktivt, når der er sket en afvænning.

Kvindes bryst undersøges grundet skæve bryster

Du kan bede om en gynækologisk konsultation, hvis du mener, at dine skæve bryster er patologiske. Det er meget sandsynligt, at der ikke er nogen underliggende sygdom.

Du er måske også interesseret i: Tips til at stramme maven op efter fødslen

Hvis det fortsætter, bør lægen konsulteres

Skæve bryster er sjældent et sundhedsproblem, selv om de for nogle kvinder kan blive et æstetisk problem. Man skal huske på, at det er en midlertidig tilstand, og at den kan korrigeres med de nævnte teknikker.

Hvis de skæve bryster imidlertid fortsætter efter amningen, og det er for mærkbart eller generende, er det bedste at tale med din læge. Der findes typer af kirurgi og anden behandling, som kan bruges til at ændre asymmetrien.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Urquizo Aréstegui, R. (2014). Lactancia materna exclusiva: ¿siempre? Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 60(2), 171-176.
  • Rennison, Michelle E., et al. “Inhibition of constitutive protein secretion from lactating mouse mammary epithelial cells by FIL (feedback inhibitor of lactation), a secreted milk protein.” Journal of Cell Science 106.2 (1993): 641-648.
  • Matthes, A. D. C. S., & Sgrignoli, R. B. (2009). Definición de senos normales para mujeres en Menacme. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 17, 108-112.
  • Téllez-Olvera, Alejandro, Jorge Romero-Álvarez, and Miguel Ángel Salgado-Molina. “Poland’s syndrome. Case report.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 48.1 (2010): 79-82.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.