Er skimmelsvamp i mad farligt?

Skimmelsvampevækst på madens overflade angiver tilstedeværelsen af en mikroorganisme, der i de fleste tilfælde er skadelig for menneskekroppen. Hvad skal man gøre ved det?
Er skimmelsvamp i mad farligt?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvad sker der, når vi ser skimmelsvamp i mad?

Nogle gange, når vi er på vej til at nyde en lækker snack, bemærker vi, at den har skimmelsvamp på ydersiden, eller endda at det er trængt ind i produktet. I denne type situationer skal vi være forsigtige, da det kan være skadeligt at spise mad med skimmelsvamp.

Tilstedeværelsen af skimmelsvamp indikerer væksten af en mikroorganisme, der kan være skadelig for menneskers sundhed. Faktisk kan det føre til madforgiftning at spise bakterier, svampe eller protozoer.

Sygdomme forårsaget af svampe

Denne type sundhedsproblem er baseret på kolonisering af fordøjelseskanalen ved invaderende mikroorganismer eller på aflejring af affaldsstoffer, der er sundhedsskadelige. Symptomatologien er i mange tilfælde normalt i fordøjelsessystemet. Opkastning, diarré og ubehag i tarmen er ret hyppige i disse situationer.

Afhængigt af den forårsagende organisme kan skaden dog være mere alvorlig. Således kan det påvirke leveren og få den til at udvikle visse alvorlige sundhedsproblemer, der forårsager alvorlige komplikationer for helbredet.

Er det sikkert at fjerne skimmelsvamp i mad?

Brød dækket af svamp

Tørre eller fugtige fødevarer kan indtages, når svampen er fjernet udefra. Denne proces er imidlertid ikke så enkel i fugtige fødevarer, da svampen kan sprede sig til produktets inderside og forårsage sundhedsmæssige problemer efter indtagelse.

I tilfælde med tvivl er det altid tilrådeligt at smide maden ud, når du har opdaget tilstedeværelsen af skimmelsvamp. Der er visse undtagelser, især for oste, hvor forekomsten af skimmelsvamp eller mikroorganismer normalt ikke udgør et sundhedsproblem. Sådanne tilfælde er dog de mindst hyppige.

Det skal bemærkes, at tilstedeværelsen af skimmelsvamp angiver eksistensen af en svamp på ydersiden og muligvis på indersiden af produktet. Svampeinfektioner har normalt en anden symptomatologi end bakterielle infektioner, ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Internist. I dette tilfælde er det mere sandsynligt, at leveren er det berørte organ.

Derudover er levertoksicitet på grund af indtagelse af skimmelsvamp kumulativ. Det vil sige, at det ikke viser symptomer, før mængden af giftstof i organismen er høj nok til at forårsage alvorlig skade.

Betydningen af korrekt fødevarehygiejne

En person, der skærer en tomat og tjekker for skimmelsvamp i mad

Korrekt madhygiejne er nødvendig for at forhindre forekomsten af skimmelsvamp. Det er afgørende at holde maden under de rigtige temperatur- og fugtighedsforhold.

Derudover skal vi holde fødevarer adskilt for at undgå krydskontaminering. Det eliminerer også mange risici ikke at håndtere forskellige fødevarer med de samme redskaber, især i tilfælde af rå og kogte fødevarer.

På den anden side er det vigtigt ikke at bryde kølekæden og optø mad ordentligt. Stuetemperatur er normalt ikke anbefalet til optøning af mad. Vi foreslår, at du udfører denne proces i køleskabet.

Overskridelse af holdbarhedsdatoer for mad øger også sandsynligheden for, at det udvikler skimmelsvamp på overfladen eller rummer en slags organisme indeni.

For at minimere disse risici bruger industrien konserveringsmidler, som videnskabelige undersøgelser har vist at være gavnlige. I nogle tilfælde er disse naturlige, såsom salt, sukker og vakuumemballage. I andre situationer tyer de til brugen af kemiske elementer, hvis langsigtede konsekvenser for helbredet ikke altid er klare.

Dette er en af grundene til, at vi skal vælge at spise friske fødevarer i stedet for forarbejdede fødevarer. Den friske mad skal dog altid være under korrekte hygiejniske forhold.

Hvad skal man gøre, hvis man ser skimmelsvamp i mad

Vækst af skimmelsvamp på madens overflade angiver tilstedeværelsen af en mikroorganisme, der i de fleste tilfælde er skadelig for menneskekroppen. Der er situationer, hvor det er tilstrækkeligt at fjerne dette overfladelag for at indtage maden, men det er ikke altid tilfældet.

Vi må ikke glemme, at konsekvenserne af indtag af skadeligt skimmelsvamp manifesterer sig på mellemlang sigt gennem alvorlige sundhedsproblemer. Når du er i tvivl, er det derfor bedre at smide den mugne mad ud end at beslutte at spise den. På den måde forhindrer vi eventuelle sundhedsfarer.

For at forhindre dette problem er det bedst at have god madhygiejne. At opbevare mad ved passende temperaturer og spise det inden sidste holdbarhedsdato er normalt to succesfulde handlinger for at forhindre komplikationer forbundet med indtagelse af skadelige mikroorganismer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vehreschild MJ., Cornely OA., Resistant fungi. Internist, 2015. 56 (11): 1271-6.
  • Gokoglu N., Novel natural food preservatives and applications in seafood preservation: a review. J Sci Food Agric, 2019. 99 (5): 2068-2077.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.