5 konsekvenser af overdrevet indtag af ultraforarbejdede fødevarer

Ultraforarbejdede fødevarer indeholder en række ingredienser, der kan blive sundhedsskadelige forskellige organers funktion i menneskekroppen, hvis vi spiser dem i overskud. Lær om nogle af risiciene her.
5 konsekvenser af overdrevet indtag af ultraforarbejdede fødevarer
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 09 august, 2022

I løbet af de sidste par årtier er fødevareindustrien kommet ind i vores hjem for at gøre tingene lidt lettere, når det kommer til at spise. Mangel på tid og det faktum, at disse fødevarer er lette at lave og er velsmagende, er de vigtigste grunde til, at vi griber til denne slags mad. Men hvilken effekt har overdrevet indtag af ultraforarbejdede fødevarer på vores helbred?

Først skal vi huske på, at en sund kost er varieret og indeholder friske fødevarer. Det kan medføre negative konsekvenser, som du kan se nedenstående, hvis man ofte henvender sig til masseproducerede produkter.

Konsekvenser af for mange ultraforarbejdede fødevarer

Samlet set kan vi placere fødevarer i følgende kategorier:

 • Uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer som frugt, grøntsager, mælk, kød, bælgfrugter, frø, korn, æg.
 • Fødevarer, der er blevet ændret, så de kan holde længere eller smage bedre, generelt med salt, olie, sukker eller gæring. De inkluderer yoghurt, ost, skinke, hjemmelavet brød, frugt, grøntsager og bælgfrugter på glas, røget fisk eller fisk på dåse, øl og vin.
 • Ultraforarbejdede fødevarer, der har været udsat for syntetiske industrielle processer eller stoffer fra andre fødevarer. Disse har ofte en lang liste over ingredienser på deres etiketter. Disse inkluderer konserveringsmidler, sødestoffer eller farve/smagsforstærkere. I denne gruppe kan vi finde forarbejdet kød som pølser og hamburgere, morgenmadsprodukter eller barer, saucer, pulversupper, sukkerholdige kulsyreholdige drikkevarer, kyllingenuggets, kager, chokolade, is, masseproduceret brød. Vi har også mange færdigretter.

Hvordan påvirker forbruget af ultraforarbejdede fødevarer vores helbred?

Samlet set har størstedelen af disse produkter flere af følgende ting i deres sammensætning:

 • Højt kalorieindhold: Normalt er disse tomme kalorier; mange kalorier med lidt til ingen næringsstoffer.
 • Hydrogeniserede eller transfedtstoffer: Fødevareindustrien genererer disse fedtstoffer hovedsageligt for at skære ned på prisen på produktet og gøre det mere velsmagende.
 • Sukker: Disse produkter indeholder normalt tilsat sukker, der ikke kun findes i bagværk. Vi kan finde dem i saucer og kødprodukter osv. Denne ingrediens har vist, at det er i stand til at forårsage fedme og problemer med stofskiftet, hvorfor man bør begrænse forbruget.
 • Salt: Salt kan forlænge et produkts levetid, ud over at gøre det hyper-velsmagende.
 • Raffineret mel og olier: Raffineret mel og olier udsættes for den industrielle proces. I denne proces udvindes vitaminerne og mineralerne.
 • Tilsætningsstoffer: Disse svarer til konserveringsmidler, sødestoffer og forstærkere osv. Nogle af disse er ligesom sødestoffer i stand til at forårsage ugunstige ændringer i sammensætningen af tarmmikrobiota-forbindelserne ifølge en undersøgelse offentliggjort i Current Gastroenterology Reports.
Overvægtig person på vægten grundet ultraforarbejdede fødevarer

1. Overvægt og fedme

Et af de største helbredsproblemer, som overdrevet indtag af ultraforarbejdede fødevarer forårsager, er en stigning i kropsfedt. Dette fører igen til, at personen lider af overvægt.

Ifølge WHO er antallet af tilfælde af overvægtige personer i de seneste år tredoblet. I 2016 led 1900 millioner 18-årige af at være overvægtige. Af disse var 650 millioner klinisk overvægtige. Som om det ikke var nok, var der i 2016 41 millioner børn overalt i verden, der led af fedme eller var overvægtige.

Faktisk gennemførte University of Navarra (Universidad de Navarra) en undersøgelse, der evaluerede 8451 universitetsstuderende med en normal vægt. Det er, fordi dette er den demografiske, der normalt forbruger flest ultraforarbejdede fødevarer.

Under undersøgelsen begyndte studerende i 1939 at lide af overvægt eller overvægt på grund af det overdrevne forbrug af ultraforarbejdede fødevarer.

2. Hjertekarsygdomme

En stigning i vægt medfører en højere risiko for at lide af hjertekarsygdomme, såsom hypertension, åreforkalkning, hjerteinfarkt eller slagtilfælde.

Også for stort forbrug af salt, der er til stede i ultraforarbejdede fødevarer, øger sandsynligheden for at lide af hjertekarsygdomme.

Faktisk kan det samme siges om mononatriumglutamat, som er et tilsætningsstof, der forbedrer smagen. Ifølge flere undersøgelser forårsager overdrevet indtag af dette vægtøgning, oxidativ stress, hukommelsesdefekter og epilepsi.

3. Diabetes mellitus type 2

Hvis vi sædvanligvis spiser ultraforarbejdede fødevarer, som normalt er rige på sukker, kan vi derudover gøre os selv diabetiske.

For eksempel vil forbrug af 200 gram sukker om dagen få insulinniveauet til at skyde i luften, og glukose vil ikke være i stand til at komme ind i cellerne. Således skaber det en ændring på et metabolisk niveau, der kan føre til insulinresistens.

Du kan også være interesseret i: Indtag af sukker og salt: Hvad er værst for kroppen?

4. Højt kolesteroltal

En anden konsekvens af at indtage for mange ultraforarbejdede fødevarer ville også være stigningen i kolesterolniveauer i vores blod. Dette er ikke kun på grund af det fedt, der findes i disse produkter, som mange mennesker tror, men også på grund af sukkeret.

Fortsat fra forklaringen ovenstående betyder insulinresistens, at cellerne ikke kan åbne sig for det, og som et resultat begynder glukose at ophobes i arterierne.

Således betyder dette høje glukoseniveauer i blodet, hvilket resulterer i forhøjet blodtryk, øget triglycerider, nedsat HDL-kolesterol og øget LDL.

Bord med ultraforarbejdede fødevarer

5. Kræft

Desværre kan det at spise ultraforarbejdede fødevarer øge din risiko for at udvikle kræft. Jo mindre sundt vi spiser, jo mere sandsynligt er det, at vi udvikler kræft.

Reducer dit forbrug af ultraforarbejdede fødevarer

Samlet set kan vi se, at alle disse sygdomme er relateret til andre, og at en af årsagerne er stort indtag af ultraforarbejdede fødevarer. Hvis vi også dyrker en stillesiddende livsstil, er det en dødelig kombination.

Det er dog vigtigt at holde sig informeret om madens ernæringsmæssige egenskaber. Det er også vigtigt at ændre vores usunde livsstilsvaner. Når alt kommer til alt, er ultraforarbejdede fødevarer kommet for at blive, og vi bør lære at vælge imellem dem for at undgå for store mængder.

Det kan interessere dig ...
Ultraforarbejdede fødevarer øger cellulær aldring
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ultraforarbejdede fødevarer øger cellulær aldring

Det er vigtigt at reducere indtaget af ultraforarbejdede fødevarer for at kunne reducere deres bidrag af transfedt og giftige substanser. • Ruanpeng D., Thongprayoon C., Cheungpasitporn W., Harindhanavudhi T., Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta analysis. QJM, 2017. 110 (8): 513-520.
 • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017. 19 (12): 64.
 • Andrade C., Ultraprocessed food and cardiovascular risk: estimating the number needed to harm in an unfamiliar situation. Indian J Psychol Med, 2019. 41 (5): 501-502.
 • Marti A, Calvo C, Martínez A. Consumo de alimentos ultraprocesados y obesidad: una revisión sistemática. Nutr. Hosp. 2021;38(1):177-185.
 • Díaz M, Glaves A. Relación entre consumo de alimentos procesados, ultraprocesados y riesgo de cáncer: una revisión sistemática. Revista Chilena de Nutricion. 2020; 47: 808-821.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.