Ernæringsgenetik og forholdet mellem mad og gener

Ernæringsgenetik, der også kaldes personlig ernæring, undersøger forholdet mellem gener og mad. Det hjælper folk med at finde ud af, hvilken kost de bør følge på baggrund af deres DNA for at kunne forebygge sygdomme i fremtiden.
Ernæringsgenetik og forholdet mellem mad og gener
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Genetisk information har utvivlsomt en indflydelse på vores kroppe. Men andre faktorer skal også tages i betragtning, f.eks. kosten. Det er her, at forholdet mellem din kost og generne kommer ind i billedet. Ernæringsgenetik er den videnskab, der hjælper med at forklare dette forhold.

Den har gjort det muligt for eksperter at besvare spørgsmål som f.eks: Hvordan kan en person, der spiser, hvad han/hun vil, ikke tage på i vægt? Hvorfor taber jeg mig ikke, selv om jeg følger en streng diæt? Selv om der er mange faktorer at tage hensyn til, er det vigtigt at kende din genetik for at kunne tilpasse din kost i overensstemmelse hermed.

Hvad er ernæringsgenetik?

Som vi nævnte ovenstående, studerer denne videnskabelige disciplin, der også er kendt som personlig ernæring, forholdet mellem mad og gener. Den beskæftiger sig med følgende aspekter:

  • Genernes indflydelse på de fødevarer, vi spiser.
  • Øget eller nedsat risiko for at lide af visse sygdomme.
  • Udvikling af personlige retningslinjer for ernæring.

Derudover er det vigtigt at vide, at der findes et koncept, der ligner og supplerer denne videnskabelige disciplin: Ernæringsgenomik. Nedenstående kan du se, hvad det består af, samt ligheder og forskelle mellem de to discipliner.

Ernæringsgenetik og ernæringsenomik

Ernæringsgenomik studerer de mekanismer, hvormed næringsstoffer fungerer som kemiske signaler for at påvirke genekspressionen. Faktisk ændrer de proteinsyntesen og funktionen af flere metaboliske veje.

På nuværende tidspunkt er begge begreber særligt relevante inden for nye medicinske discipliner. Der foreslås en tilpasning af forebyggende foranstaltninger og behandlinger til menneskers særlige karakteristika.

Læge holder lysende DNA

Hvilken betydning har genetiske variationer?

Alle mennesker er 99,9 % identiske i deres genetiske opbygning. Men i de resterende 0,1 % ligger forskellene i hår, hudfarve, højde eller vægt samt en individuel modtagelighed for sygdom eller sundhed.

Hvordan vi ser ud, eller de sygdomme, vi kan udvikle, er resultatet af forskelle i genudtryk eller ændrede processer. Et eksempel på en ændring i genudtrykket er en mutation, der fandt sted for tusindvis af år siden, og som forårsager laktoseintolerance.

Ernæringsgenetik: Forholdet mellem mad og gener

Som du sikkert ved, indeholder den mad, du spiser, mange aktive stoffer, der enten kan være til gavn eller have en negativ indvirkning på dit helbred. Sundhedstilstanden er givet af samspillet mellem det genetiske kort og det miljø, det relaterer sig til.

Flere undersøgelser tyder på, at dette genetiske kort er følsomt over for det ernæringsmæssige miljø, hvorfor genudtrykket vil variere alt efter en persons kost. Ifølge dette er en genetisk komponent ansvarlig for forskelle i reaktionerne på kosten fra person til person.

DNA foran fødevarer symboliserer ernæringsgenetik

Læs denne artikel for at få mere at vide: Næringsstoffer til forebyggelse af Alzheimers sygdom

Hvordan kan ernæringsgenetik hjælpe dig?

Hver enkelt persons genetiske oplysninger betinger deres ernæringsmæssige status. Selv om du naturligvis ikke har kontrol over dine gener, vil det være lettere for dig at handle på resten af de faktorer, som du kan ændre, jo mere du ved om dette.

I denne henseende er kosten den vigtigste miljømæssige faktor, fordi vi altid er udsat for den. Ligeledes kan den ændres og tilpasses.

Det er derfor, ernæringsgenetik er så vigtigt. Det giver dig ledetråde, der gør det muligt for dig at modvirke dine negative genetiske tendenser eller risikoen for visse sygdomme med en kost og en livsstil, der passer til dine særlige behov.

Sådan kan du anvende det

Indtil for ikke så længe siden tog traditionelle kostvaner kun hensyn til miljømæssige faktorer og visse aspekter som alder, køn, højde, fysisk træning og visse biokemiske variabler.

I dag hjælper den imidlertid folk med at fastslå, hvilken kost de bør følge på grundlag af deres DNA for at kunne forebygge sygdomme i fremtiden.

Hvad vi bør afklare om ernæringsgenetik

Det er ubestrideligt, at visse kostkomponenter spiller en central rolle i reguleringen af genekspressionen. Ligeledes skal du vide, at jo bedre du kender dine gener, jo nemmere bliver det for dig at følge den korrekte kost.

Glem ikke, at en uddannet fagperson bedst kan rådgive dig om dette spørgsmål. Vi skal også bemærke, at selv om det er vigtigt at følge en passende kost for at undgå sygdomme, skal du ledsage dette med en sund livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arata G, Bellabarba S. Genómica nutricional y enfermedad de alzheimer. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2015,13(1): 1-3.
  • Marti A, Moreno Aliaga MJ, Zulet MA , Martínez JA. Avances en nutrición molecular: nutrigenómica y/o nutrigenética.Nutr Hosp. 2005, 20:157-164.
  • Coronado M, Vega S, Gutiérrez R, Pérez J, Peláez K.Nutrigenética aplicada: dieta personalizada y formación académica para la práctica profesional. Rev Chil Nutr. 2011,38, (4):492-500.
  • Ceydes.com [Internet] [actualizado 14 Abr 2020; citado 18 May
    2020] . Disponible en: https://ceydes.com/2018/01/31/la-nutrigenetica-estudia-la-relaciot%20[Internet]n-entre-los-genes-y-la-respuesta-individual-a-la-dieta/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.