Næringsstoffer til forebyggelse af Alzheimers sygdom

Alzheimers sygdom skyldes interaktionen mellem flere mekanismer, som stadig ikke er fuldt ud forstået, men der er nogle ting, man kan gøre for at forebygge denne sygdom.
Næringsstoffer til forebyggelse af Alzheimers sygdom

Sidste ændring: 14 september, 2021

Der er visse kostplaner og næringsstoffer til forebyggelse af Alzheimers sygdom, der kan forsinke udviklingen af sygdommen.

Husk under alle omstændigheder, at denne sygdom er kronisk og uhelbredelig til dato. Det eneste, der kan gøres for at forsinke udviklingen, er at forbedre livsstilsvaner, selvom den genetiske komponent spiller en vigtig faktor.

Nedenstående præsenterer vi en række koststrategier, der kan være nyttige til at reducere forekomsten af denne sygdom. De understøttes af videnskab, selvom det ikke betyder, at de vil kunne forhindre forekomsten af denne sygdom.

Lad os se på det.

Hvad er Alzheimers sygdom?

Til at begynde med er Alzheimers sygdom den mest almindelige type demens blandt ældre voksne. Det rammer en ud af fire personer over 85 år.

Faldet i kognitiv funktion skyldes interaktionen mellem flere faktorer:

 • Alder.
 • Miljø.
 • Uddannelsesniveau.
 • Genetisk sårbarhed.

Forekomsten af neurodegenerative sygdomme er steget betydeligt på grund af andelen af ældre voksne i verden og til en vis grad på grund af spisevaner, der skaber et gunstigt miljø for neural skade.

Risikofaktorer for udviklingen af Alzheimers sygdom

Selvom dets oprindelse stadig er ukendt, ved forskere, at oxidativ stress, mitokondriel (cellulær organel) dysfunktion og betændelse er centrale faktorer i denne sygdom. Specifikt forårsager overskydende frie radikaler skade på DNA, lipider og proteiner, hvilket bidrager til patogenesen af sygdommen.

Derudover kan øget permeabilitet af slimhinder i tarm og hjerne øge ophobningen af giftige stoffer, der øger risikoen for at udvikle sygdommen, ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet F1000Research.

De vigtigste lidelser forbundet med denne skade er risikofaktorer for hjertekarsygdomme:

 • Fedme.
 • Dyslipidæmi.
 • Arteriel hypertension.
 • Insulinresistens og diabetes.
 • Interaktion mellem ernæring og Alzheimers sygdom.

Flere forfattere har undersøgt indtag af fødevarer og forskellige spisevaners rolle i udviklingen af denne neurodegenerative sygdom.

Specifikt er den nuværende kost, såsom den vestlige kost, forbundet med en høj forekomst af kroniske degenerative sygdomme, da den fremmer et inflammatorisk miljø i kroppen.

Junkfood på tallerkener

Molekylære mekanismer og næringsstoffer til forebyggelse af Alzheimers sygdom

I øjeblikket ved man, at visse næringsstoffer interagerer beskyttende mod talrige faktorer i udviklingen af sygdommen. Især rollen som omega-3, E- og B-vitamin samt cholin og uridin er blevet undersøgt til forebyggelse og behandling af Alzheimers sygdom.

Der er imidlertid stadig utilstrækkelige kliniske beviser for virkningen af isoleret tilskud af disse næringsstoffer på Alzheimers sygdom. Derfor er kostplaner, der indeholder funktionelle produkter, blevet undersøgt for at imødegå talrige risikofaktorer.

Middelhavskost

Videnskabelig litteratur henviser til denne diæt som en potentiel neurobeskyttende behandling. Specialister ved, at Middelhavskosten er kendetegnet ved et højt forbrug af grøntsager, frugt, fuldkorn og vegetabilske fedtsyrer.

Middelhavskosten er en kostplan, der er rig på:

 • Enkeltumættede fedtsyrer (hovedsageligt olivenolie).
 • Flerumættede fedtsyrer (findes i fisk).
 • Talrige antioxidanter såsom svovlforbindelser, anthocyaniner, catechiner, flavonoider, indoler og lutein.
 • Vitamin A, B-kompleks, D og E.
 • Hjertebeskyttende mineraler, såsom calcium, magnesium og kalium; samt jod, natrium og selen.
Sund mad på et bord

Middelhavskosten og Alzheimers sygdom

Kliniske undersøgelser har undersøgt indflydelsen af denne diæt på kognitiv forringelse og neurodegenerative sygdomme. En undersøgelse, der blev offentliggjort i Archives of Neurology, udført på en amerikansk befolkning, fandt ud af, at jo større tilslutning til middelhavskosten, desto lavere risiko for at udvikle Alzheimers sygdom.

Forskere fandt også ud af, at denne type kost kan bevare en større mængde grå substans samt producere en lavere ophobning af β-amyloid-stoffer, der er relateret til den øgede risiko for at udvikle sygdommen.

DASH-diæt og næringsstoffer til forebyggelse af Alzheimers

DASH-kosten er en kostplan, der blev skabt af National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI). Denne kostplan er kendetegnet ved næringsstoffer, der reducerer blodtrykket og beskytter mod flere risikofaktorer for hjertekarsygdomme, der spiller en rolle i udviklingen af demens og patofysiologien ved Alzheimers sygdom.

Undersøgelser, som den, der blev offentliggjort i tidsskriftet Neurology af Tangney et al, har fundet ud af, at overholdelse af denne diæt er betydeligt forbundet med mindre kognitiv forringelse og en reduktion i forekomsten af Alzheimers sygdom.

Ingredienser til et sundt måltid til forebyggelse af Alzheimers sygdom

MIND-diæten

MIND-kosten er en kombination af middelhavskosten og DASH-kosten, og dens indvirkning er blevet undersøgt på forsinkelse af den neurodegenerative proces og faldende forekomst af Alzheimers sygdom. Det er baseret på 10 hjerne-sunde fødevarer:

 • Bælgfrugter.
 • Nødder.
 • Olivenolie.
 • Røde frugter (rige på polyfenoler).
 • Grønne bladgrøntsager (rige på polyfenoler).
 • Magert kød som fisk (rig på omega-3) og kylling.

Det udelukker også fødevarer, der er typiske for den vestlige kost, som bidrager til risiko for hjertekarsygdomme: Rødt kød, smør og margarine, ost, kager og slik.

Keto-diæt

Den ketogene diæt er en kostplan, der er fattig på kulhydrater og rig på fedtsyrer, som har en effekt på kroppen, der gør, at man spiser mindre, hvilket producerer en tilstand af ketose. Specialister har brugt denne plan i over 100 år, især til behandling af lægemiddelresistent epilepsi.

Mens kosten normalt har et indtag på 55% kulhydrater, 30% fedtsyrer og 15% protein, er andelen i den ketogene diæt 3% kulhydrater, 90% fedtsyrer og 7% protein. Disse ændringer i kosten er derfor vanskelige at vedligeholde og ikke særlig velsmagende, især hvis de skal opretholdes over en lang periode.

Bøf på en tallerken

Virkningen af ketonlegemer og næringsstoffer til forebyggelse af Alzheimers sygdom

De neurobeskyttende virkninger af denne diæt er relateret til de biokemiske ændringer, der opstår efter produktionen af ketonlegemer. Dette øger respirationen i mitokondrierne og forbedrer deres funktion. De har også antioxidant aktivitet. Disse effekter er af eksperter kategoriseret som beskyttende mod udviklingen af neurodegenerative sygdomme.

På samme måde fremmer indtag af flerumættede fedtsyrer (omega-3) fra denne diæt stimulering af hjerneceller. Det reducerer også inflammatoriske tilstande og produktion af frie radikaler.

Ændringer i kosten og næringsstoffer til forebyggelse af Alzheimers sygdom

Afslutningsvis er det rigtigt, at Alzheimers sygdom skyldes interaktionen mellem flere mekanismer, som forskere til dato stadig ikke forstår fuldt ud.

De har imidlertid fundet en sammenhæng mellem risikofaktorer for hjertekarsygdomme, kognitiv svækkelse, udvikling af demens og forekomst af neurodegenerative sygdomme.

Derfor er et mål for forebyggelse og behandling af disse sygdomme at give kroppen næringsstoffer, der håndterer betændelse, fremmer antioxidant aktivitet og reducerer ophobning af stoffer, der fremmer hjernecellers død.

Disse kostplaner kan hjælpe med at gøre netop det.

Det kan interessere dig ...
Alzheimers sygdom og ændringer i søvnmønstre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alzheimers sygdom og ændringer i søvnmønstre

Alzheimers sygdom er en almindelig lidelse, der forårsager demens. Selvom demens er det mest kendte symptom, kan det også medføre ændringer i søvnm...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Weller J., Budson A., Current understanding of Alzheimer’s disease diagnosis and treatment. F1000Research, 2018.
 • Liyanage SI., Vilekar P., Weaver DF., Nutrients in alzheimer’s disease: the interaction of diet, drugs and disease. Canadian Journal of Neurological Sciences, 2019.
 • Scarmeas N., Luchsinger JA., Mayeux R., Stern Y., Mediterranean diet and alzheimer disease mortality. Neurology, 2009.
 • Tangney CC., Li H., Wang Y., Barnes L., et al., Relation of DASH and mediterranena like dietary patterns to cognitive decline in older persons. Neurology, 2014. 83 (16): 1410-6.
 • Wlodarek D., Role of ketogenic diets in Neurodegenerative disease (Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease) Nutrients, 2019.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.